Getty Images for BFI
Na cijeni je individualnost

Lutkasta lica su out, na cijeni su lica s karakterom, ovo su predvodnice tog trenda

Na cijeni je individualnost, lica koja nisu lutkasta nego imaju ‘karakter’, a ovo su glavne predstavnice tog trenda - one su lijepe i sa svojim velikim nosevima, klempavim ušima i tankim usnama, a zajednička im je predanost njezi i postizanju blistavog tena

Kad je Meryl Streep (69) na početku karijere 1976. došla na audiciju za film “King Kong”, slavni holivudski producent Dino De Laurentiis upitao je svoga sina na talijanskom: “Zašto si mi doveo tu rugobu?”. Nije očekivao da će ga američka glumica razumjeti.

- Žao mi je što mislite da nisam dovoljno lijepa, ali vaše je mišljenje samo jedno među tisućama drugih. Naći ću nešto bolje - odvratila je tada 27-godišnja Meryl na talijanskom. Ulogu je dobila njezina vršnjakinja Jessica Lange čiju su izvedbu kritičari proglasili katastrofalnom. Poslije je ipak izgradila karijeru ovjenčanu s dva Oscara, ali danas je malotko ubraja među najveće filmske dive - za razliku od Meryl Streep koja je živuća legenda - ne samo zato što ima čak 21 nominaciju za Oscara (više nego itko drugi) te je osvojila tri zlatna kipića, nego i zato što je proglašena - ikonom ljepote.

THE BRIDGES OF MADISON COUNTY, Clint Eastwood, Meryl Streep, 1995, Image: 97692178, License: Rights-managed, Restrictions: For usage credit please use; ©Warner Bros/Courtesy Everett Collection, Model Release: no, Credit line: Profimedia, Everett
Profimedia, Everett
Clint Eastwood i Meryl Streep u filmu Mostovi okruga Madison

Meryl Streep sinonim je za prirodnost i autentičnost. Na pitanje kako uspijeva izgledati dvadesetak godina mlađe bez plastičnih operacija, odgovara da u životu sve treba činiti umjereno i voljeti sebe.

Meryl Streep holds the Cecil B. DeMille Award during the 74th Annual Golden Globe Awards in Beverly Hills, California, U.S., January 8, 2017.  REUTERS/Mario Anzuoni
REUTERS
S 27 godina dobila je odbijenicu za film ‘King Kong’ jer je producentima bila ‘rugoba’, a danas glumicu s 21 nominacijom za Oscara smatraju oličenjem ženstvenosti.

- U mladosti sam mrzila svoj nos, a danas ga prihvaćam kao dio svog identiteta - kaže glumica koja je jedna od vodećih predstavnica takozvane nekonvencionalne ljepote, neopterećena holivudskim standardom “savršenosti” koji se naziva cookie-cutter (kalup za kolače). Među najistaknutijim zvijezdama “izvan kalupa” su i Helen Mirren (73) te Tilda Swinton (58).

HOLLYWOOD, CA - MARCH 04:  Helen Mirren attends the 90th Annual Academy Awards at Hollywood & Highland Center on March 4, 2018 in Hollywood, California.  (Photo by Frazer Harrison/Getty Images)
Getty Images

Premda je svaka od te tri oskarovke osebujna na svoj način, one imaju istu filozofiju zdravlja i njege: jedu puno voća i povrća, održavaju kondiciju bez ekstremnih napora (šetnjom, plivanjem, vožnjom biciklom), izbjegavaju agresivne kozmetičke tretmane i tešku šminku. Sve one imaju besprijekoran ten koji je postao novo mjerilo ljepote - najvažnije je da koža prirodno blista, a vidi li se pritom koja bora - pa to je normalno! No najvažnije su u ovoj priči njihove “netipične” crte lica kakve u showbusinessu postaju sve popularnije - jer na cijeni je individualnost, a lica koja nisu lutkasta imaju “karakter” i izuzetnu sposobnost preobrazbe.

PARIS, FRANCE - JULY 04:  Tilda Swinton attends the Chanel Haute Couture Fall/Winter 2017-2018 show as part of Haute Couture Paris Fashion Week on July 4, 2017 in Paris, France.  (Photo by Pascal Le Segretain/Getty Images)
Getty Images

Ipak, holivudski naziv tog trenda nije laskav - pretty ugly - što je engleski prijevod francuskog izraza “jolie laide”, u doslovnom značenju: prilično ružno. Zapravo je to igra riječi jer “pretty” i “jolie” znače i “lijepo” pa se taj pojam tumači kao “osoba koja je privlačna unatoč tome što ne zadovoljava standarde privlačnosti”. Dok Tilda Swinton to “isfurava” kao svoj zaštitni znak, Sarah Jessica Parker (53) svojedobno nije bila te sreće - američki magazin Maxim ju je, naime, 2008. proglasio “najmanje seksi ženom”. I premda je zbog serije “Seks i grad” postala ikonom stila, nije bila pošteđena kritika na račun svog “čudnog” lica. Baš kao i pjevačica Paloma Faith (37) ili manekenka Devon Aoki (36), ali čini se da njih nije briga za to - štoviše, “nekonvencionalan” izgled oduvijek im je bio adut.

Sarah Jessica Parker in film
Profimedia, Allpix Press

I pop-diva Lady Gaga (32) često se nalazi na internetskim listama “pretty ugly” zvijezda, ali ona se sjajno zabavlja naglašavajući (ili prikrivajući) svoje tobožnje nesavršenosti make-upom. No itekako je svjesna ultimatuma ljepote - u filmu “Zvijezda je rođena”, njezin lik, talentirana pjevačica u usponu, istaknula je da je često dobivala “odbijenice” zbog - svog nosa.

Los Angeles, CA  - Jada Pinkett Smith, Dolly Parton, and other celebs  arrive at the 61st Annual Grammy Awards at the Staples Center in Los Angeles, California.

Pictured: Katy Perry

BACKGRID USA 10 FEBRUARY 2019, Image: 413148975, License: Rights-managed, Restrictions: , Model Release: no, Credit line: Profimedia, Backgrid USA
Profimedia, Backgrid USA
Katy Perry

U stvarnosti Lady Gaga, pak, “ima nos” za metode kojima postiže blistav izgled. Njezina vizažistica Sarah Tanno kaže da joj je koža prekrasna zahvaljujući superhidratantnim maskama i serumima s vitaminom C, ali i organskoj prehrani i svakodnevnom vježbanju joge. Zdrav život za blistav ten moto je i sestara Rooney (33) i Kate Mara (35), američkih glumica koje podjednako privlače “hejtere” i obožavatelje zbog svojih više dječačkih nego ženstvenih lica s tankim usnama i klempavim ušima. No one to znaju nadoknaditi frizurom i šminkom - osobito Rooney, koja je prihvatila vamp-stil darkerice Lisbeth Salander koju tumači u filmu “Muškarci koji mrze žene”. Rooney je poznata po “ubojitim” ruževima i lakovima za nokte i zaštitno je lice parfema Givenchy L’Interdit.

Ni glumica Saoirse Ronan (24) nije slika i prilika klasične ženstvenosti - upravo zbog “nestvarnog”, eteričnog izgleda poput nimfe ta Amerikanka postala je ambasadorica parfema Calvin Klein Women. Među nekonvencionalnim ljepoticama posebno se ističe britanska glumica Rosamund Pike (40). Stroge crte lica, izražajne obrve i jagodice daju joj “moćan” izgled, pa briljira u ulogama snažnih žena. U novom filmskom hitu “Moj osobni rat” tumači ratnu reporterku Marie Colvin, a ove godine gledat ćemo je i kao slavnu nobelovku Marie Curie.

Reuters
Rosamund Pike

Linker
18. travanj 2024 07:32