Getty Images/iStockphoto
IZAZOVI SEZONE

LJETNE PRIPREME ZA KOŽU LICA: Prvi i najvažniji korak na koji često zaboravimo

Baš kao što se mijenjaju godišnja doba, moraju se promijeniti i naše beauty rutine, a ljeto je poseban izazov za svaki tip kože.

Koliko god da nam sunčani dani podizali raspoloženje, a sunce nas "punilo" vitaminom D, njegove zrake itekako su pravi izazov za našu kožu. UV zrake kojima smo svakodnevno izloženi jedan su od najopasnijih čimbenika koji negativno utječu na naš najveći organ: osim što uzrokuje preuranjeno starenje kože, posljedice dugotrajnog i neopreznog izlaganja sunčevoj svjetlosti mogu biti pogubne. Prekomjerna izloženost suncu može uzrokovati opekline, prerano starenje kože, hiperpigmentaciju, alergijske reakcije, ali i rak kože.

Upravo zbog toga je vrlo važno dobro pripremiti kožu za ljetne mjesece, a to ne znači samo dobro se "naoružati" kremama za zaštitu od sunca i šeširima.

Girl with the hat smiling to the sun.
Getty Images

Priprema kože za sunce

Bez obzira na tip kože s kojim kroz godinu "muku mučite", ljeti svi imaju slične probleme. Zbog pojačanog znojenja, koža se dodatno masti pa se začepljuju pore i javljaju miteseri, a cijeloj situaciji ne pomažu ni kreme za zaštitu od sunca koje su većinom masne. Sve to otežava pravilnu njegu kože lica koju je itekako potrebno dobro pripremiti za izlaganje suncu.

Prvi i najvažniji korak trebalo bi biti dubinsko čišćenje kože od nečistoća jer mrtve stanice na površini i začepljene pore onemogućuju djelovanje kozmetičkih preparata kojima smo se opremili pa primjerice hranjivi sastojci iz krema ne prodiru u dubinu kože, već samo tvore još jedan sloj na njezinoj površini i dodatno začepljuju pore. Kako mazanje raznim kremama ne bi bilo uzaludno, potrebno se riješiti mrtve kože, a za to neće biti dovoljni preparati za čišćenje, dok se ono mehaničko ne preporučuje ljeti niti, pak, dubinski čisti.

Lady in straw hat in summer. Closeup, portrait of a beautiful and happy freckled woman. Indoor, studio shot. Yellow background
Getty Images/iStockphoto

Dubinski čistač nije niti voda - kojoj mnogi pribjegavaju kao najprirodnijem rješenju. Masne nečistoće s kože voda sama po sebi neće ukloniti, a klor koji se nalazi u njoj može izazvati iritacije, osobito kod suhe i osjetljive kože. Za čišćenje je potrebno koristiti sredstva poput mlijeka za čišćenje, gelova i micelarnih otopina, ali čak niti oni nekada ne mogu dovoljno dobro odraditi posao.

Dubinsko čišćenje kože

Baš kao što imamo četiri godišnja doba, tako je preporuka stručnjaka da se dubinsko čišćenje odrađuje četiri puta godišnje. Jedna od najboljih metoda je kombinacija abrazije i vakuuma koju u poliklinici Poliderma doktora Dinka Kaliterne rade uz pomoć uređaja HydraFacial. On se može koristiti i ljeti, a prednost mu je to što ne izaziva crvenilo te nema faze oporavka od tretmana. Najprije se posebnim nastavkom skidaju mrtvi slojevi kože, a nakon toga se pore dubinski čiste vakuumom. Posljednji korak u tom tretmanu je ispiranje vodom, ali ne običnom. U njoj se nalaze vitamini, minerali i hijaluronska kiselina koji dubinski hrane kožu te je odličan za pripremu za ljetne dane jer koža prodiše.

Njega kože ljeti

Da nam ljeti koža ima posebne prohtjeve možemo vidjeti i sami. Kreme za zaštitu od sunca su neizostavne – ništa manje od zaštitnog faktora 30 ne dolazi u obzir, a onima s osjetljivijom kožom preporučuje se isključivo koristiti SPF 50. Kod dugotrajnog izlaganja suncu ne smijemo zaboraviti svako toliko obnoviti sloj, a osobito nakon kupanja – iako je krema vodootporna.

Sun protection cream on female hands. Safe tanning concept.
Getty Images/iStockphoto

Osim krema koje nas štite, koža se i sama pripremi za teške ljetne uvjete: UVB zrake potiču stvaranje novog melanina koji nam daje preplanuli ten, ali i potiču stanice na stvaranje debljeg epidermisa. Taj zaštitni sloj kože dodatno začepljuje pore, a koža izgleda beživotno i sjaji se – što je još jedan razlog za dubinsko čišćenje kože kako bi se odčepile pore i skinule mrtve stanice, ali i kako bi njega kože različitim kremama imala efekta.

U ljetnoj njezi obavezne su hidratantne kreme, a preporučuje se izbjegavanje ulja i masnih preparata – jer se koža već dovoljno bori s uljima koje izlučuje. Par puta tjedno treba napraviti peeling ili staviti masku, a osobito su blagotvorni preparati s vitaminom C i drugim antioksidansima.

Posao nije gotov ni nakon ljeta

Koliko god pazili, sunce ostavi svoj trag na našem licu: začepljene pore od masnih krema, miteseri i akne, crvenilo, hiperpigmentacija - protiv koje se možete i ljeti boriti pomoću kreme White Skin - i pokoja nova bora zahtijevaju poseban tretman.

A kako bi se nakon godišnjeg odmora vratili odmorni na posao - priuštite si tretman koji će ukloniti nepravilnosti na koži, ali će vas istovremeno i opustiti. Jedan od takvih je tretman uređajem Oxy koji se preporučuje za pomlađivanje i osvježivanje kože, osobito nakon izlaganja suncu. Prvi dio tretmana uključuje abraziju s ubrizgavanjem kisika, nakon čega slijedi vakuum masaža s infuzijom kisika čime se potiče razvoj kolagena. Nakon toga dolazi ubrizgavanje aktivnih sastojaka s kisikom na površinu kože kako bi se u potpunosti oporavila - što u Poliklinici Poliderma zovu masažom kože s kisikom, a sve završava posebnom maskom s prirodnim sastojcima.

Linker
10. travanj 2024 09:03