IMAXtree
lluk koji licu daje karakter

Beauty trend: Ombre je stigao i na obrve

Najpopularnija tehnika bojenja kose sada se primjenjuje na luku koji licu daje karakter: bez obzira koristi li se polutrajna ili jednokjratna šminka, boja na obrvama prelijeva se od svjetlijih nijansi na vanjskim rubovima do tamnijih u sredini.

Promatrajući trendove u ženskim obrvama može se zaključiti da je dosad već sve viđeno - od neoblikovanih, onih koje su prirodno zadane (po čemu je 60-ih bila poznata glumica Audrey Hepburn) do potpuno "istrijebljenih" i potom olovkom nacrtanih (koje su bile zaštitni znak njezine kolegice iz prethodne generacije, Marlene Dietrich).

Getty Images
Glumica Audrey Hepburn, pjevačica Sade Adu i monegaška princeza Grace Kelly.

Lani su pak svi željeli guste, tamne i pretjerano upadljive (nalik onima manekenke Care Delevingne), a u 2017. hit su samo naizgled prirodne obrve - jer su malo deblje od izvornih, savršeno su oblikovane i obojene u skladu s tonom kose.

AVON Set za oblikovanje obrva (39 kn).

A zahvaljujući nizu specijaliziranih tretmana - kao što su takozvani threading (oblikovanje koncem) ili trajno i polutrajno "tetoviranje" - paleta mogućnosti za postizanje takvog izgleda prilično je izdašna. Tu neprirodnu prirodnost zagovara i Sania Vucetaj, jedini autoritet na Manhattanu kada je riječ o savršenom luku iznad očiju. Naime, ta kozmetičarka albanskog podrijetla ne samo da uređuje brojne žene iz svijeta show businessa, nego i kroji trendove u oblikovanju obrva.

Sania Vucetaj, autoritet za obrve u New Yorku uređuje obrve senior-modelu Carmen Dell’Orefice, pjevačici Rihanni i glumici Elizi Dushku.

Njezine klijentice su glumice Sara Jessica Parker i Eliza Dushku, model Carmen Dell Orefice, glazbenica Sade Adu... I niti jedna od njih nema sličnu formu luka. To je stoga jer gospođa Vucetaj personalizirano pristupa svakoj i reinterpretira oblik kakav je bio da bi se postigao sklad na licu (umjesto da stvara klonirane verzije obrva kakve imaju žene u obitelji Kardashian).

Getty Images/Profimedia
Pravilo Emilije Clarke: zvijezda serijala ‘Igre prijestolja’ smatra da se obrve ne smiju čupati, a američka glumica Jennifer Connelly uklanja samo one dlačice koje strše izvan okvira.

NYX Gel za popunjavanje obrva: najprije se kistićem definira oblik, a potom se češljićem ravnomjerno raspoređuje boja (47,90 kn).

Tako ih je, na primjer, Rihanni morala "nacrtati" - što je vidljivo iz profila, jer su obrve američke pjevačice potpuno plošne i bez reljefa, ali sprijeda djeluju sasvim uvjerljivo i "pravo". Mnoge žene poput nje, naime, prirodno imaju vrlo slabašne i rijetke dlačice. Bilo iz razloga što su pretjeranim čupanjem uništile korijen - pa im više i ne rastu - ili ih naprosto nikada nisu imale dovoljno.

Srećom, danas postoje sofisticirani alati i tehnike kojima se lako može doskočiti tom problemu i dobro ga zamaskirati. A najtraženija metoda rekonstrukcije trenutačno je takozvani microshading ili sjenčanje, koje izvodi i zagrebačka vizažistica Marija Butković. Ključan postupak u tom bojenju je gradacija - od unutarnjeg svjetlijeg kuta prema tamnijem vanjskom - zbog čega je tehnika dobila naziv i ombre, po uzoru na sličnu filozofiju koja se primjenjuje u bojenju kose. A zahvaljujući dvadesetak nijansi (od blond do tamnosmeđe), i crnke i plavuše mogu imati besprijekorno nijansirane i guste stilizirane obrve. Doduše, umjetne - ali djeluju tako prirodno.

DIEGO DALLA PALMA vodootporno kremasto sjenilo u boji za definiranje iz linije The Brow Studio (152 kn).

Točkanje umjesto crtanja

Prelijevanje boje iz svjetlije u tamniju trenutačno je poželjnije na obrvama nego u kosi. Tehnikom polutrajnog sjenčanja, poznatijom pod nazivom microshading - koju je isprobala zagrebačka voditeljica Lorena Nosić - postiže se dosad najprirodniji izgled 'nacrtanih' obrva. A da bi djelovale prirodno, poželjno je da su za nijansu ili dvije tamnije od boje kose.

Matej Dokić
Zagrebačka voditeljica ima savršeno iscrtane obrve nijansu tamnije od prirodne boje kose

U microbladingu se koristi mašinica za 'tetoviranje' s duguljastim aplikatorom koji imitira izgled dlake, a postupak u microshadingu je - točkanje okruglom nano-iglom koja omogućuje nevjerojatnu preciznost i prirodne prijelaze iz tamnijeg u svjetlije.

Matej Dokić

Sve to radi se u dva tretmana, u razmaku od mjesec dana, kako bi se žena priviknula na svoj novi odraz u ogledalu. Uz to, na svakoj klijentici kombinira se barem pet nijansi, od pepeljaste na unutarnjem kutu do smeđe na vanjskom kutu obrve.

Linker
23. travanj 2024 10:44