njega kože

Koža pamti: Znate li zašto je kremu sa SPF-om važno nanositi i zimi?

UV zračenje prisutno je neovisno o godišnjem dobu i vremenskim uvjetima pa kreme sa zaštitnim faktorom ne treba nanositi samo ljeti kako neki misle, već ih treba uvrstiti u dnevnu beauty rutinu.

Već je dobro poznata stvar da s dolaskom toplijih dana krema sa SPF-om predstavlja nezaobilazan korak u skincare rutini, no jeste li znali da je ona jednako važna i zimi? Posljednjih nekoliko godina sve se više priča o važnosti ovog proizvoda, i to s dobrim razlogom. Koliko god sunce godi našoj koži zahvaljujući vitaminu D, ono istovremeno može prouzročiti neželjene posljedice kao što su starenje, opekline i ozbiljnije probleme. Iako ljeti utjecaj sunca najvidljiviji zbog boje koju naša koža poprima, kreme sa zaštitnim faktorom trebali bi koristiti tijekom cijele godine jer je UV zračenje prisutno neovisno o godišnjem dobu, ali i vremenskim uvjetima.

Kada govorimo o štetnom zračenju sunca, prije svega je riječ o utjecaju UVA i UVB zraka na našu kožu. One se primarno razlikuju po intenzitetu - intenzitet UVA zraka konstantan je tijekom cijelog dana, dok su UVB najjače oko podneva. UVA zrake prolaze kroz oblake, staklo i vodu te prodiru duboku u kožu, a njihov je štetan utjecaj vidljiv tek nakon nekog vremena. Naime, one su poznati uzročnici starenja kože - uništavaju vlakna elastina i kolagena, zbog čega dolazi do nastanka bora. S druge strane, učinak UVB zraka vidljiv je odmah. One potiču stvaranje melanina koji je zaslužan za dugotrajnu preplanulost, ali mogu uzrokovati opekline i stvaraju slobodne radikale na svim razinama epidermisa. Drugim riječima, UVB zrake su te koje oštećuju naš DNK.

image
PEXELS

Upravo zbog toga, kreme sa zaštitnim faktorom ne treba nanositi samo kada se izlažemo jakom suncu, već ih treba uvrstiti u dnevnu beauty rutinu. Važno je da je SPF krema uvijek zadnji korak u jutarnjoj rutini i da ju nanesemo na lice, vrat i ruke minimalno 15 minuta prije izlaganja sunčevim zrakama. Ponovno nanošenje SPF-a se preporučuje svakih 90 minuta do 2 sata, a nezaobilazan je u slučaju korištenja BHA i AHA kiselina. Prema nekim istraživanjima SPF faktora 30, štiti do 97% posto hields UVB zraka, dok bi faktor 50 trebao štiti čak 98% UVB zraka, no u svakom slučaju je potrebno kremu nanijeti nekoliko puta.

Pri odabiru kreme, dileme mogu stvoriti filteri koje proizvod sadrži. Naime, SPF kreme mogu sadržavati kemijske (organske) ili mineralne (fizičke) filtere, a razlikuju se po tome što prvi apsorbiraju sunčeve zrake, dok ih drugi odbijaju. Kemijski filteri inače imaju rjeđu teksturu i lakše ih je razmazati, a potrebna je i manja količina proizvoda kako bi se koža zaštitila. Nezgodni su za osobe s masnom kožom jer mogu začepiti pore, a ne bi ih trebale koristiti ni osobe s osjetljivom kožom jer mogu izazvati iritaciju zbog većeg broja sastojka koji se kombiniraju. Primjeri kemijskih filtera su Parsol 1789, Mexoryl SX i LX, Tinosorb S i M.

S druge strane, mineralni filteri djeluju kao fizikalna barijera koja odbija UV zračenje, a postoje samo dva: titanijev dioksid i cinkov oksid. Inače smo im manje skloni jer, naročito kada govorimo o starijim formulacijama, ostavljaju bijeli trag na koži. Pozitivne karakteristike ovih filtera su da neposredno štite kožu nakon nanošenja, prva su preporuka za zaštitu dječje kože, duže traju kada su izloženi direktnom sunčevom zračenju, manja je mogućnost iritacije jer ne dolazi do zagrijavanja kože uslijed kemijske reakcije i manje začepljuju pore. Međutim, njihov je nedostatak u tome što se lako mogu isprati s kože ili nestati uslijed znojenja, a zbog zaštitnog filma kojeg stvaraju tijekom fizičke aktivnosti mogu uzrokovati pojačano znojenje.

Najbolja zaštita od sunca postiže se kada proizvod sadrži kombinaciju obje vrste filtera jer tada je potrebna njihova niža pojedinačna koncentracija, a time se smanjuju i potencijalne iritacije u osoba s vrlo osjetljivim stanjima kože. U nastavku donosimo pregled proizvoda koje bi mogli uvrstiti u svoju redovitu beauty rutinu.

image

Eucerin Oil Control Dry Touch gel-krema SPF 50+ (26,40 eura)/ La Roche-Posay Anthelios UVMUNE SPF 50+ Invisible Fluid (26,10 eura)

PRESS

Jedan od njih je Eucerin Oil Control Dry Touch gel-krema SPF 50+ koja je nekomedogena, što znači da ne začepljuje pore, te uspješno regulira sebum. Sadrži i likokalkon A koji umiruje kožu i djeluje kao antioksidans, a štiti i od visokoenergetske vidljive svjetlosti (HEVIS). Tu je i La Roche-Posay Anthelios UVMUNE SPF 50+ Invisible Fluid krema koja je zbog svoje lagane teksture pogodna za sve tipove lica, čak i za osobe s osjetljivom kožom. Sadrži tehnologiju netlock koja stvara snažni zaštitni sloj i štiti kožu.

image

Skintegrin Solar II SPF50 (30 eura) / Heliocare 360° airgel (29,40 eura)/

PRESS

Heliocare 360° ima airgel s pjenastom teksturom, koji sastojcima kao što su vitamin C i E te ekstrakt zelenog čaja njeguje lice. Također je nekomedogen, pa se brzo upija, a daje i matiran izgled koži. Skintegrin Solar II SPF50 hidratizirajući i matirajući fluid koji je dobar izbor za sve ljubitelje laganih i brzoupijajućih oil-free tekstura. Proizvod sadrži niz antioksidativnih i hidratizirajućih komponenti poput ektoina, zelenog čaja i vitamina E te je idealan za svakodnevnu zaštitu svih tipova kože.

image

Olival Professional Fluid za lice SPF 30 (13,26 eura)/Avon Anew dnevna krema za lice s vitaminom C (20,72 eura)

PRESS

Olival je također osmislio fluid sa zaštitnim faktorom za sve tipove kože, uključujući suhu i osjetljivu. S lakoćom se upija u kožu, hidratizira i ostavlja nježan zdravi sjaj, a obogaćen je niacinamidom i koenzimom Q10 kako bi osigurao blistavost tena i antioksidativni učinak tijekom dana. Avon je u sklopu svoje Anew linije izbacio dnevnu kremu koja sadrži vitamin C, intenzivno hidratizira kožu i reducira prekomjerno stvaranje sebuma.

Linker
15. travanj 2024 05:12