Bez pretjerivanja

Koliko su lampe za nokte uistinu opasne?

Zračenje UV sušilima gela za nokte izazvalo je smrt stanica ili njihove opasne mutacije, pokazalo je novo istraživanje.

Već se dugo upotreba UV lampi za nokte povezuje s povećanim rizikom za pojavu raka kože, a sada je novo istraživanje provedeno na Kalifornijskom sveučilištu u San Diegu dodatno rasvijetlilo što se može događati kod upotrebe sušilica za lak koje obično emitiraju UVA svjetlost. Za potrebe istraživanja, znanstvenici su ispod takvih UV lampi stavili posudice s kulturama mišjih i ljudskih stanica u različitim vremenskim intervalima, piše The Cut. Izložene stanice su ili umrle ili je došlo do mutacija za koje se pokazalo da dovode do raka.

Snažno upozorenje

Prva je skupina bila zračena dva puta po 20 minuta, sa stankom od jednog sata. U toj je skupini umrlo 20 do 30 posto stanica. Druga je skupina bila zračena po 20 minuta tri dana u nizu i u toj je skupini umrlo oko 70 posto stanica. Iako je izloženost bila puno veća nego kod postupka manikiranja, znanstvenici kažu da su rezultati upozoravajući.

image

UV sušila gela za nokte nisu jedini izvor UV zračenja u salonu

COTTONBRO STUDIO/PEXELS

Eksperiment nije proveden na ljudima niti su u pokusu praćene osobe koje koriste takve lampe kroz dulje vrijeme, pa ovo nije znanstveni dokaz da upotreba UV sušila za nokte (ili gelova za nokte koji se učvršćuju UV svjetlom) uzrokuje rak ili povećava rizik za njegovu pojavu, no rezultati nisu dobri. Ali nisu ni iznenađujući, jer je UV zračenje dokazani faktor rizika za pojavu raka kože, rekla je Dana Stern, dermatologinja i osnivačica brenda Dr. Dana Nails.

Izvori zračenja

Iako se krajnji dokaz još čeka, stručnjaci se slažu da UV svjetlost oštećuje kožu te upozoravaju kako UV sušila gela za nokte nisu jedini izvor UV zračenja u salonu; i neka sušila za običan lak emitiraju UV svjetla, a i lampa koja ima samo LED može biti štetna, jer "ima UV izlaz", kaže manikerka poznatih Julie Kandalec i dodaje kako "svaka vrsta laka koju treba sušiti ili stvrdnuti zahtijeva UV svjetlost". Po tome se može pretpostaviti da svako stavljanje prstiju pod svjetlo lampi u salonu za nokte može biti u nekoj mjeri opasno.

image

UV svjetlost može izazvati mutacije u stanicama kože

COTTONBRO STUDIO/PEXELS

Zaštitne rukavice

Može li se od te opasnosti donekle zaštititi, a da se ne odreknemo geliranja noktiju? Može, smatraju liječnici. Pola sata prije manikure bogato namažite šake, prste i nokte proizvodom za zaštitu od sunca širokog spektra i visokog SPF-a, ali ipak treba imati na umu da takva zaštita nije dovoljna, upozorava dermatologinja dr. Chris Adigun i dodaje: "One su testirane na sunce. Ali ovo nije sunce, ovo je puno intenzivnije".

image

Jedan od modela zaštitnih rukavica za manikuru; ManiGlovz, 18 dolara

MANIGLOVZ

Predlaže stoga i nošenje zaštitnih rukavica za manikuru s oznakom UPF (što znači da tkanina sadrži zaštitu od UV zračenja). Ipak nada se da će se u budućnosti pronaći siguran način geliranja, jer takva je manikura "važna pomoć za pacijente s poremećajima i bolestima koji utječu na nokte, kao što su psorijaza, lupus, lichen planus itd., jer im popravlja samopouzdanje, a može čak i utjecati na poboljšanje njihovih privatnih odnosa".

Linker
01. travanj 2024 10:01