Kratko, kraće

Jeste li dovoljno hrabri za rezanje? Ovakve šiške jedan su od najjačih ovogodišnjih trendova

Mikro šiške uključuju sve vrste šiški koje su kraće od standardnih, što znači da ne prekrivaju obrve. Kakve su šiške za nas najbolje, osim o obliku lica, ovisi i o kvaliteti kose.

Posljednjih se mjeseci puno govori o šiškama-zavjesama kakve pristaju manje-više svima i lijepo uokviruju lice, no s druge se strane već neko vrijeme kotrlja trend kratkih, ili bolje reći, mikro šiški kakve odvažno nose ili su nosile zvijezde poput Zoë Kravitz, Emme Watson, Halle Berry, Zendaye, Michelle Wiliams. Pinterest je kratke i vrlo kratke šiške proglasio jednim od najjačih ovogodišnjih trendova, a Devin Graciano, stilistica kose i šefica razvoja za brend Goldie Locks, navodi kako šiškice dugačke do pet centimetara „odvažno i zabavno pokazuju vaš stav i osobnost”. Ipak, dodaje, takav look nije za svakoga.

image

Glumica Michelle Williams već je dugo vjerna kratkoj kosi i kratkim šiškama

KRISTIN CALLAHAN/SHUTTERSTOCK EDITORIAL

Nakon što su šiške „godinama potiskivane”, kako kaže Graciano, u posljednje su se vrijeme vratile, jer je „više ljudi spremno frizurom pokazati smjelost”. Mikro šiške sada dobivaju na popularnosti, no one su tu već desetljećima. „Stilovi se uvijek ponavljaju. Dječje šiške vidjeli smo još u 1950-ima, na glamuroznim djevojkama poput Audrey Hepburn i Elizabeth Taylor”, rekao je za New Beauty stilist i kolorist kose Paul Labrecque. Frizer slavnih Adir Abergel ističe da šiške, pa i one vrlo kratke, mogu imati mnoštvo varijacija, pa je važno imati jasnu sliku o tome što želite prije odlaska u frizerski salon.

image

Glumica Zoë Kravitz s besprijekorno ošišanim mikro šiškama

MATT BARON/SHUTTERSTOCK EDITORIAL

Mikro šiške zapravo su sve vrste šiški koje su kraće od standardnih, što znači da ne prekrivaju obrve. Kakve su šiške za nas najbolje, osim o obliku lica, ovisi i o kvaliteti kose. „Bez obzira na to jesu li rezane ravno ili poprečno, jesu li zaobljene, isprekidane, oštre ili mekane, sve te varijacije mogu naglasiti najbolji dio naših osobina ako su ispravno izvedene”, kaže Abergel.

image

Moda se očigledno vraća; glamurozna Audrey Hepburn snimljena 1953.

HA/THA/SHUTTERSTOCK EDITORIAL

Iako izgledaju više nego praktično, a modeli i slavne žene na kojima ih viđamo odlično ih nose, ipak dobro promislite prije nego što se odlučite na rezanje, predlaže on. Otvaraju lice možda i više nego što biste htjeli, a zahtijevaju i pomno održavanje. Najbolje je prije šišanja posavjetovati se s frizerom u kojeg imate povjerenja. „Nemojte se zadržati samo na riječima, jer tu može doći do nesporazuma, zbog različitih naziva za pojedine frizure. Uvijek kažem da je najbolje pokazati frizeru fotografiju koja vam je inspiracija”, savjetuje Labrecque.

image

Glumica Emma Watson u jednoj od faza kratkih šiški

ANTHONY HARVEY/SHUTTERSTOCK EDITORIAL

Važno je prije šišanja procijeniti i je li frizura primjerena kvaliteti vaše kose. Nekad prirodni obrazac rasta kose onemogućuje ili otežava dobro oblikovanje mikro šiški, ponekad se kosa nezgodno dijeli ili je možda pregusta ili nedovoljno gusta za neku varijantu šiški, upozorava Graciano. Možete se poigrati i s friziranjem ostalog dijela kose i razmišljati malo izvan okvira, predlaže Labrecque; frizura ne mora biti stroga, jer kratke će se šiške odlično složiti i s tzv. vučjim rezom i ležernim bobom.

Linker
23. travanj 2024 04:29