PRED OGLEDALOM

Jelena Perković nam otkriva kako izgleda njezina beauty rutina nakon ‘Survivora‘

Zagrebačka kineziologinja i natjecateljica u showu ‘Survivor‘ otkriva kako je mjesec dana izdržala bez ijednog kozmetičkog proizvoda u džungli Dominikanske Republike, čime je pokušavala oprati svoju prirodno kovrčavu kosu te kako se njeguje kad je u civilizaciji.

Na prvi pogled djeluje nježno, krhko i plaho, no 25-godišnja Zagrepčanka Jelena Perković itekako je utrenirana, hrabra i izdržljiva. Magistrica je kineziologije, cijeli život je u sportu, a uz to je avanturistica koja obožava adrenalin, izazove, natjecanja i boravak u prirodi. Nije stoga neobično što se prijavila u "Survivor", reality show Nove TV u kojem natjecatelji žive u džungli Dominikanske Republike, sami osiguravaju hranu i sklonište te se natječu s drugim plemenom za nagrade i imunitet od eliminacije. Ne smiju imati ništa ni od kozmetike, no Jeleni, koja je nedavno napustila show, to nije bio problem. Prirodno je lijepa (gledatelji je smatraju jednom od najatraktivnijih sudionica), a i to robinzonsko iskustvo doživjela je kao životnu lekciju, izlazak iz zone komfora i pomicanje vlastitih granica. Minimalistički život tijekom kojeg je uglavnom jela kokos i rižu sa slanom vodom, spavala na daskama pod vedrim nebom i smrzavala se mokra od kiše bio joj je samo još veća motivacija da upozna sebe i shvati koliko je mentalno i fizički snažna.

PREŽIVLJAVANJE BEZ KOZMETIKE

U "Survivor" nismo smjeli nositi ništa od kozmetike, ali o njoj na otoku nisam ni razmišljala. Navikla sam se na to, a svidjeli su mi se i odmak od tehnologije te povezivanje s prirodom. Lice inače umivam gelom CeraVe Foaming Cleanser, a od istog proizvođača imam i laganu hidratantnu kremu. Od preparative bih još izdvojila i The Ordinary Niacinamide, serum za posvjetljivanje tamnih mrlja, čišćenje i smanjenje nepravilnosti te kremu Frudia Ultra za zaštitnim faktorom 50, koju nanosim na lice i vrat. Prije tuširanja radim piling tijela preparatom Ziaja Marshmallow, a nakon toga umasiram hranjivi losion od kokosa L‘Angelica.

image

UV zaštitu njezinom licu pruža krema Frudia Ultra/ lice čisti s pjenušavim CeraVe gelom/ obožava Macadamia Natural Oil Deep repair masku za kosu zbog mirisa i njegujućih sastojaka/ neizostavni proizvod za šminkanje je Maybelline maskara

Promo

VOLIM ŠMINKU

Šminkanje uvijek počinjem nanošenjem kreme sa zaštitnim faktorom 50, zatim pomiješam CC kremu s tekućim puderom kako bih bolje pogodila nijansu, a na kraju korektor zbog podočnjaka. Obrve popunjavam olovkom. Neizostavni dio uljepšavanja mi je i uvijanje trepavica na koje stavljam vodootpornu maskaru, a katkad nanesem i tanki sloj tuša. Volim i bronzer te olovku za usne, nekoliko nijansi tamniju da se istaknu rubovi. Najdraži su mi "nude" i zemljani tonovi, a od brendova bih izdvojila Maybelline i NYX.

Moja prehrana je raznovrsna i balansirana. Jedem sve, ali trudim se konzumirati manje procesuirane hrane.

PIJESAK I PEPEO

Prije sam svakodnevno peglala kosu i obožavala kad je ravna, no na početku studija sam zavoljela svoje prirodne kovrče. Frčkava kosa je sama po sebi suha pa treba obratiti pozornost na njegu. Kad imam vremena, nekoliko sati prije pranja na tjeme umasiram mješavinu ricinusovog i arganovog ulja za rast, a deset minuta prije pranja od polovice kose prema vrhovima nanesem Garnier Hair Food za hidrataciju. Ponekad umasiram i Olivalov losion od piskavice i ružmarina protiv ispadanja kose. Perem je pak šamponom Ice Cream Curly Plus, koji je bez sulfata, silikona i parabena. Nakon pranja stavim najdraži proizvod - masku Macadamia Natural Oil Deep Repair. Nekoliko puta godišnje je i dubinski operem mješavinom jabučnog octa i sode bikarbone, a nakon toga klasičnim šamponom. Ne koristim fen, već pustim kosu da se sama osuši. U "Survivoru" sam kosu pokušavala oprati slanom vodom i trljanjem tjemena pijeskom i pepelom.

OD TAEKWONDOA DO PLESA NA SVILI

U sportu sam od šeste godine. Trenirala sam hip-hop i atletiku, a najdulje taekwondo - deset godina - i nositeljica sam crnog pojasa 2. dan. Zimi idem na snowboardanje, a ljeti uživam u vodenim sportovima: surfanju, windsurfingu i jedrenju, koje mi je bilo i smjer na Kineziološkom fakultetu. Radila sam kao trenerica trčanja i voditeljica kinezioloških aktivnosti u vrtiću, no kad sam doznala da idem u "Survivor", dala sam otkaz. Sada kondiciju održavam trčanjem i odlaskom u teretanu, a prije godinu dana sam otkrila ples na svili, predivan spoj sporta i umjetnosti. Ženama koje su imale dužu pauzu ili su se tek odlučile trenirati savjetujem da krenu s hodanjem, nordijskim hodanjem, plivanjem i korektivnom gimnastikom, a ako su već aktivne bicikliranje, trčanje, pilates, planinarenje, ali i treninge u teretani. Svjetska zdravstvena organizacija je preporučila 150 minuta tjelesne aktivnosti umjerenog intenziteta ili 75 minuta visokog intenziteta tjedno - pa nastojte to ispuniti.

image
Privatna arhiva

SNOVI O HRANI

Moja prehrana je raznovrsna i balansirana. Jedem sve, ali trudim se konzumirati manje procesuirane hrane i rafiniranih šećera. Nastojim unositi dovoljno proteina - 1,8 do dva grama po kilogramu tjelesne mase - najčešće u piletini, tuni, posnom siru, jajima, Whey proteinima... Konzumiram i složene ugljikohidrate kojih ima u povrću, cjelovitim žitaricama i mahunarkama te nezasićene masne kiseline u avokadu, orašastim plodovima i maslinovom ulju. Pijem i multivitamine, jer smatram da je teško unijeti potrebnu količinu vitamina i minerala samo kroz hranu. Kad je riječ o slatkom - nemam samokontrolu. Svaki dan pojedem neki kolač ili čokoladicu. U "Survivoru" smo, srećom, često osvajali slatko nakon pobjeda u izazovima, no nedostajali su mi kruh, meso i voće. Često sam maštala i o pizzi, tortiljama i bureku. U početku mi je bilo teško ići spavati praznog želuca, no s vremenom sam se naviknula. Hrana nam je bila glavna tema razgovora, a uglavnom sam i sanjala da nešto jedem.

Linker
05. ožujak 2024 15:03