njega kože

Istražili smo što je hijaluronska kiselina i zašto bi ju trebali uvrstiti u skincare rutinu

Ako ste u potrazi za anti-age proizvodom koji učinkovito djeluje na sve tipove kože, možda je vrijeme da u rutinu uvrstite serum koji u sastavu ima hijaluron.

Kada govorimo o suhoj, dehidriranoj koži, onda definitivno moramo spomenuti i hijaluronsku kiselinu. Hijaluronska kiselina ili hijaluron zvijezda je kozmetičkih formulacija još od sedamdesetih, iako tada kozmetički brendovi nisu naglašavali koje aktivne sastojke koriste u kremama, a pogotovo ne one koji sadrže riječ "kiselina" u sebi, u strahu da se potrošači ne bi preplašili. Danas je situacija drugačija - ne samo da želimo znati koje sastojke sadrže naši preparati, nego i tragamo za proizvodima koji u sastavu imaju hijaluronsku kiselinu.

No, što je ona točno i zašto ju mnogi danas ističu kao nužni korak u skincare rutini? Hijaluronska kiselina zapravo je prirodna molekula u našem organizmu koja pripada obitelji polisaharida, odnosno složenih šećera, a prisutna je od rođenja. Jeste li se ikad pitali koja je tajna "baby kože"? Naime, upravo dojenčad posjeduje velike količine ovog aktivnog sastojka. Uz kolagen i elastin, hijaluron je jedan od glavnih sastojaka vezivnog tkiva koje okružuje naše stanice i koži pruža vlagu i čvrstoću. Sa starenjem ga naša koža proizvodi sve manje, a postojeće rezerve se troše, što dovodi do suhoće, ali i pojave znakova starosti kao što su bore, gubitak volumena i gubitak elastičnosti.

image

Uz kolagen i elastin, hijaluron je jedan od glavnih sastojaka vezivnog tkiva koje okružuje naše stanice i koži pruža vlagu i čvrstoću

KAROLINA GRABOWSKA/PEXELS

Proizvodi s hijaluronskom kiselinom učinkovito djeluju na sve tipove kože, a posebno se preporučuju osobama koje su u kasnim 20-im jer se tada javljaju prvi znakovi starenja, kao i onima koji imaju suhu kožu. Naime, ovaj aktivni sastojak pomaže povećati hidrataciju i učinkovito popunjava bore, pa ga koriste i dermatolozi u dermalnim filerima kako bi omekšali grube crte lica, podigli upale obraze i podočnjake te popunili usnice klijenata. No, kako točno djeluje? Riječ je molekuli koja se ponaša kao dehidrirana spužva koja zadržava tekućinu dok se njezin volumen ne udvostruči, pa čak i utrostruči u kontaktu s vodom. Ona tako privlači vodu na kožu te sprječava gubitak vlage, što je ključno je za zdravu kožu. Naime, bez prave količine vode koža se isušuje i manje je učinkovita kao zaštitna barijera, a vizualno gubi sjaj i čvrstoću.

Postoje tri vrste hijaluronske kiseline koje se koriste u proizvodima za njegu kože. Visokomolekularna i srednjemolekularna djeluju na sličan način, tako da ostaju na površini kože i poboljšavaju hidrataciju u sloju epiderme gdje nastaju bore. Tu je još i niskomolekularna koja prodire duboko u epidermalne slojeve i potiče proizvodnju hijaluronske kiseline, te tako djeluje na slojeve gdje nastaju duboke bore.

Sigurno barem jedna od vaših omiljenih hidratantnih krema ili krema za područje oko očiju već sadrži hijaluronsku kiselinu – ali da biste u potpunosti iskoristili prednosti ovog sastojka, najbolje je potražiti serume s hijaluronskom kiselinom jer sadrže aktivnu tvar u najkoncentriranijem obliku. U nastavku vam donosimo nekoliko proizvoda s hijalouronskom kiselinom.

image

La Roche-Posay Hyalu B5 serum (43,10 eura)/Eucerin Hyaluron Filler (36,40 eura)/Dermatologica Circular Hydration serum (68 eura)

PRESS
image

Vichy Mineral 89 (24 eura)/Skintegra Hydra B (12,29)/Olival Professional hijaluron 4H hidrator (17,30 eura)

PRESS

Linker
18. travanj 2024 17:17