Opsesivno-kompulzivni poremećaj prčkanja po koži česta je pojava o kojoj se malo govori.

 SAM LION PEXELS
BEAUTY OKP

Imate li dermatilomaniju? Znamo kako ublažiti tu lošu naviku

Opsesivno-kompulzivni poremećaj prčkanja po koži česta je pojava o kojoj se malo govori. Imamo savjete kako je se riješiti.

Opsesivno-kompulzivnih poremećaja ima nekoliko vrsta, a jedan od njih je i onaj koji nas tjera da stalno diramo i čeprkamo po koži. Iako se dermatolozi ne bi složili, nema ništa neprirodno u tome da tu-i-tamo krenemo u napad na epidermu, ali kad se ta loša navika ponavlja neprestano, to može stvoriti rane koje se mogu inficirati i ostaviti vidljive ožiljke na koži. Imamo nekoliko savjeta i trikova koji vam mogu pomoći smanjiti ili čak zaustaviti tu lošu naviku.

Što je dermatilomanija?

Dermatilomanija, također poznata kao poremećaj zvan trihotilomanija, poremećaj je kontrole impulsa koji se može karakterizirati kao opetovana sklonost diranju, čeprkanju ili grebanju kože na više ili manje kompulzivan način. Oni koji pate od toga znaju koliko je teško prekinuti ovaj ciklus štetnog ponašanja. Možda bi se ovaj poremećaj mogao usporediti sa grižnjom noktiju kod odraslih. Slična stvar. Ova loša navika može se manifestirati kroz kompulzivno istiskivanje prištića na licu ili tijelu (posebno na rukama ili nogama), a može se manifestirati i kroz čeprkanje kose. Ne ono bezazleno što većina radi, koje uključuje frkanje kose oko prsta, već ono puno ozbiljnije, koje se čak može nazvati i čupanje kose, ponekad i do krvi. Oštećenja na koži ili vlasištu uzrokovana dermatilomanijom mogu dovesti do infekcija, ožiljaka i trajnih ožiljaka, a može i značajno utjecati na samopouzdanje, te čak utjecati na društvene i poslovne interakcije u svakodnevnici. Ozbiljna stvar.

image

Dermatilomanija je, blago rečeno, loša navika koja se može manifestirati kroz kompulzivno istiskivanje prištića na licu ili tijelu

POLINA KOVALEVA PEXELS

Kako je izbjeći?

Ako vaša loša navika uključuje konstantno čeprkanje koja dovodi sve do stvaranja rana koje se najčešće pretvore u male kraste, ovi savjeti vam mogu pomoći.

1. Nove zanimacije

Nevažno je li to anti-stres loptica, ili kemijska olovka idealna za prčkanje, pokušajte umjesto svoje kože početi uništavati neke druge stvari oko sebe. Usvajanje zdravih distrakcija, kao što su igračke za smanjenje stresa, može pomoći skrenuti pažnju s želje za čeprkanjem.

2. Koji je okidač?

Probajte analizirati sebe i prepoznati situacije u kojima to najčešće radite. Osvjestite koje su to situacije, kako biste ih mogli slijedeći puta prepoznali. Kada se desi, u sebi recite sami sebi "ovo je situacija u kojoj bih mogao/mogla biti u iskušenju da opet počnem čeprkati po koži". To je dovoljno.

3. Trenirajte se

Slijedeći put kad osjetite želju da počnete opet čeprkati po koži, probajte što dulje odoljeti. Prvi put neka to bude nekoliko minuta, zatim postupno probajte doći do nekoliko sati, pa nekoliko dana, pa tjedana... i tako sami sebe trenirajte.

4. Napravite suprotno

Kad osjetite želju za prčkanjem po koži, napravite potpuno suprotno, a to je napravite neki korak njege lica. To znači, nanesite masku na lice i držite je nekoliko minuta, ili očistite lice micelranom vodicom, ili jednostavno nanesite svoju omiljenu kremu.

5. Recite svima

Dobro, možda ne baš svima oko sebe, ali odaberite nekoliko ljudi koji su vam bliski i njima se povjerite u vezi ovog problema. Oni vam mogu pomoći kao podsjetnici koji će vas upozoriti kada to radite nesvjesno.

image

Ova loša navika može se manifestirati kroz kompulzivno istiskivanje prištića na licu ili tijelu (posebno na rukama ili nogama), a može se manifestirati i kroz čeprkanje kose.

MART PRODUCTION PEXELS

Osim toga, tehnike opuštanja, kao što su duboko disanje ili meditacija, mogu pomoći u upravljanju stresom i anksioznošću, koji su često povezani s dermatilomanijom.

No, najvažnije je biti strpljiv i blag prema sebi: odvikavanje od ove loše navike može potrajati. Budite razumni prema sebi i slavite svaku malu pobjedu. Ipak, ključno je potražiti stručnu podršku, kao što su dermatolog ili psihoterapeut specijaliziran za mentalno zdravlje, kako biste dobili točnu dijagnozu i odgovarajuće savjete.

Linker
14. travanj 2024 14:51