UNSPLASH
MANIKURA I PEDIKURA

Geliranje noktiju i trajni lak - što odabrati i treba li napraviti pauzu?

Svi volimo bezbrižnost koju nam omogućuju trajni lak ili gel, no treba li noktima ipak dati priliku da se odmore od tretmana?

Svi volimo bezbrižnost koju nam omogućuju trajni lak ili gel, no treba li noktima ipak dati priliku da se odmore od tretmana?

Nokti su odavno postali simbol stila, izražavanja i samopouzdanja. U moru različitih tehnika, jedna se ističe kao najtraženija: trajni lak. Dok su gelirani nokti dugo bili u trendu, sve više žena okreće se trajnom laku kao svojoj preferiranoj opciji. Razlozi su mnogobrojni, a mi smo temu istražili kroz dvije perspektive. Saznajemo koje su prednosti trajnog laka, utjecaj na zdravlje noktiju te razlika u primjeni i održavanju u odnosu na geliranje noktiju, a sugovornice smo potražili u popularnom nail salonu Manos by Ivana i u zagrebačkoj poliklinici Manola.

Koliko god nam tehnika geliranja noktiju olakšava svakodnevicu, ipak je poželjno napraviti pauzu u tretmanima, a kada i koliko vremena je potrebno da nam se obnovi barijera nokta, otkrila nam je Ivana Kovačić, vlasnica nail bara Manos by Ivana.

image

Popularna proljetna nijansa trajnog laka

Nail salon Manos by Ivana

"S obzirom na veliku popularnost trajnog laka, ali u posljednje vrijeme i dugih noktiju koje možemo postići jedino s gel tehnikom, sve više se postavlja pitanje o kvaliteti i zdravlju noktiju ispod gela ili trajnog laka. Koliko dugo se u periodu smije raditi tretman trajnog laka, a koliko gel tehnika a da i dalje sačuvamo zdravlje noktiju? S obzirom na to da je trajni lak manje invazivna tehnika, uvijek preporučujemo njega jer je bolja opcija nego gel. Ako se pravilno skida i nanosi na nokat, nokti zbog trajnog laka mogu biti sve bolji i bolji jer on služi kao jedna vrsta ‘zaštite’ za nokat od mehaničkih ili kemijskih oštećenja. Nokat brže raste, kožica oko noktiju je puno urednija i lak ostaje postojan do tri tjedna. Ako su nokti kvalitetniji s trajnim lakom, nokat raste zdraviji i čvršći nego prije tretmana i ne vide se nikakve promjene na noktima tako da nema potrebe za ‘pauzom’ od trajnog laka. Što se tiče gela na noktima, koji je nešto agresivniji, bilo bi poželjno napraviti pauzu jednom godišnje uz tretman za njegu noktiju ili jednostavno gel manikuru zamijeniti trajnim lakom na jedan određeni period", zaključuje Ivana.

image

Prednost trajnog laka je naša bezbrižnost po pitanju manikure i pedikure koja traje 3 tjedna

Nail salon Manos by Ivana

Za savjet smo se obratili i dermatologinji Ivani Manoli, iz dermatološke poliklinike Manola. „Danas je, uz ugradnju i geliranje noktiju, jako raširen trend trajnog laka. Važno je naglasiti da svi navedeni tretmani oštećuju nokatnu ploču čija debljina iznosi oko pola milimetra, a tretmani održavanja zahtijevaju njezino dodatno brušenje i stanjivanje. Oštećenja nokta potaknuta ovim tretmanima mogu biti trajnog karaktera. UV lampe koje se koriste za sušenje gela i trajnog laka emitiraju UVA zrake, koje su veće valne duljine od UVB zraka i prodiru dublje u kožu te nose rizik nastanka melanoma nokta. Stoga se u svrhu ubrzanog sušenja preporučuje koristiti LED lampe. Prednost trajnog laka je naša bezbrižnost po pitanju manikure i pedikure koja traje tri tjedna, dok se nedostaci mogu očitovati kao pojava infekcije, oštećenja nokatne ploče ili, u najgorem slučaju, pojave melanoma nokta, a javljaju se ako postupak i osoba koja ga radi nisu usklađeni s pravilima struke. Što se vremenskih intervala oporavka tiče, važno je znati da nokti na rukama rastu 1mm na tjedan, a nokti na stopalima 1mm na mjesec. Iz toga proizlazi da je za nokte ruke potrebno 2-3 mjeseca kako bi se nokatna ploča u potpunosti oporavila, a za nokte stopala taj period traje minimalno 6 mjeseci.“

image

Poliklinika Manola

POLIKLINIKA MANOLA

Ono što je sigurno, je da svakako moramo slušati svoje tijelo i znakove koje nam daje prilikom bilo kakve vrste tretmana.

Linker
26. travanj 2024 00:39