GERMAN KORB PEXELS, PR
AROMAKOLOGIJA

Feel-good parfemi za hladnu jesen: Od mirisa kestena sve do mahovine

Trebamo parfeme koji će nas zagrijati. I zagrliti. Imamo pet prijedloga.

Trebamo parfeme koji će nas zagrijati. I zagrliti. Imamo pet prijedloga.

Zbogom, osvježavajuća kolonjska vodo. Više te ne trebamo jer, iako si se ljeti činila neizbježnom osvježavajući nas svaki dan, sada se činiš nekako redundantna: hladna i beskorisno osvježavajuća. Kao sladoled zimi.

Jesen je stigla, parkovi su posmeđili, kao i Zarini izlozi, kao i influencerski Instagram feedovi. S prvim hladnoćama, baš kao što mijenjamo stil odijevanja, volimo potpuno promijeniti svoj izbor parfema. Kreatori parfema ovdje nastupaju kao krojači našeg novog mirisnog stila po mjeri, usklađujući naše raspoloženje s duhom godišnjeg doba. Donosimo vam jesenske plodove u bočici parfema.

KESTENIJADA

Postoji li miris koji više govori jesen od pečenih kestena? Upravo takav parfem su htjeli Margaret Mangan i Julian Checkley, osnivači irskog brenda Cloon Keen, čija Castaña miriše na pečene kestene, s notom karamele, vetivera, kardamoma i jasmina. Jedan od naj-jesenskijih i najzanimljivijih parfema koje možete pronaći danas.

image

Cloon Keen Castaña, 75 ml EdP 150€

MARTIN SANCHEZ PEXELS, PR

KAPUT OD VANILIJE

Kako nam se hladnoća uvlači pod kožu, tako instiktivno bježimo od hladnih mirisa, i žudimo za toplijim notama. Nema mirisne esencije koja na bolji način dočarava toplinu, obavija nas poput toplog kaputa i vraća u djetinjstvo. Parfem Althaïr francuskog niche-brenda Parfums de Marly dobar je primjer parfema koji nas obavija kvalitetnom burbon-vanilijom, no na neočekivano svježi način koji nije nimalo zagušujući. Može se reći da je ovo parfem s vanilijom, za sve one koji ne vole vaniliju.

image

Parfums de Marly Althaïr, 75 ml EdP 190€

MARTIN SANCHEZ PEXELS, PR
MISTERIJ OUDA

Drvenasta esencija zvana "oud", koja nastaje iz smole drveta agar, parfemima daje toplinu i dubinu, i dozu mističnosti. Ne nalazi se često u formulama mainstream parfema, a pogotovo ne onih koji se zovu La Vie Est Belle. Nova inačica slavnog Lancôme parfema sa sufiskom L‘Extrait sadrži upravo notu oud, u kombinaciji sa ružom iz Damaska i dragocjenom esencijom irisa.

image

Lancôme La Vie Est Belle L‘Extrait, 30 ml Parfum 109€

MARTIN SANCHEZ PEXELS, PR

FOREST BATHING

Palo lišće, miris svježih gljiva... kasna jesen idealna je za "forest bathing", a idealan trenutak da okušate parfeme iz parfemske obitelji "chypre", koji mirišu na hrastovu mahovinu, osvježavajuće zelene note, i dragocjeni labdanum, miris smole biljke bušin, koja ima vrlo karakterističan miris. Idealni primjeri su Guerlainov Mitsouko ili Nicolaï Vie de Chateau Intense s notama majčine dušice, bergamota, hrastove mahovine, sijena, labdanuma, bora i pačulija. Zvuči prijeteće, ali vrijedi probati.

image

Nicolaï Vie de Chateau Intense, 30 ml EdP 68€

MARTIN SANCHEZ PEXELS, PR
POVRATAK KORIJENIMA

Jedna od najskupljih esencija koju možete pronaći je nota cvijeta irisa, koja suprotno logici, ne miriše na cvijet perunike (irisa), već na zemljeno, drvenasto, poput suhog korijena nekog drveta. Naime, esencija irisa dobiva se iz tzv. "rizoma" tj. korijena cvijeta irisa, a njegov uzgoj je dugotrajan i uključuje puno manualnog rada, te sušenje koje može trajati do 2-3 godine. U aromakologiji (koja za razliku od aromaterapije proučava utjecaj parfema na naše ponašanje, a ne eteričnih ulja) simbolizira uzemljenje i "povratak korijenima", a osim toga—vrlo je popularna u jesenskim formulama.

image

Éditions de Parfums Frédéric Malle Heaven Can Wait, 50 ml EdP 215€

MARTIN SANCHEZ PEXELS, PR

Éditions de Parfums Frédéric Malle Heaven Can Wait novi je miris koji potpisuje Jean-Claude Ellena, veteran parfemske industrije zaslužan za sve parfemske hitove francuske kuće luksuza Hermès. S notama irisa, sjemena mrkve, karanfila i nota mošusa, nebo doista može čekati, jer Heaven Can Wait miriše vrlo ekstravagantno, a mogao bi se sviđati svima onima kojima je Calvin Klein Eternity dosadio.

Linker
28. travanj 2024 17:05