UNSPLASH
Neka traje

Deset savjeta uz koje će vas miris omiljenog parfema pratiti kroz cijeli dan

Miris nekih parfema osjećate još i idućeg dana, a drugi kao da ishlape i prije nego što ste stigli na odredište. Srećom, postoje praktični koraci koji mogu produljiti njihovu postojanost na koži.

Miris nekih parfema osjećate još i idućeg dana, a drugi kao da ishlape i prije nego što ste stigli na odredište. Srećom, postoje praktični koraci koji mogu produljiti njihovu postojanost na koži.

Miris je sigurno najemotivniji dio svakodnevnog uređivanja. Može imati veliko značenje za nas, a može nam utjecati i na raspoloženje te nas „pripremiti” za dan na poslu, ljubavni susret ili noćni izlazak. Postoji miris za svako raspoloženje i za svako godišnje doba, no uživanje u njima ponekad kvari njihova nepostojanost.

Sigurno znate i sami – neke parfeme osjećate još i idućeg dana, a drugi kao da ishlape i prije nego što ste stigli na odredište. Srećom, postoje praktični koraci koji mogu produljiti postojanost mirisa na koži, piše WhoWhatWear.

Odmah nakon tuširanja

Vjerojatno je kod većine nas nanošenje parfema posljednji korak u uređivanju, prskamo ga na izlaznim vratima kao „točku na i” kompletnog looka. Pogrešno. Kako kaže Iember Gordon, stručnjakinja za mirise na prodajnom portalu The Fragrance Shop, najbolje je nanijeti parfem odmah nakon tuširanja. Razlog? Vlaga je dobra podloga za parfem i miris se bolje prima na svježe opranoj koži, što povećava njegovu izdržljivost.

Hidratacija prije parfema

Ako vam nije praktično tuširati se neposredno prije izlaska, rješenje je hidratantna krema, koju biste ionako nanijeli. Vlažnost koju pruža koži pomoći će duljem trajanju mirisa. Prvo, dakle, nanesite hidratantnu kremu bez mirisa, a potom se namirišite. Kako kaže Iember, nema potrebe za kupnjom mirisnog losiona za tijelo koji odgovara vašem parfemu, ovim potezom sve ste riješili.

image

Nije dobra odluka nanijeti parfem neposredno prije izlaska

COTTONBRO STUDIO/PEXELS

Poprskajte i odjeću

Instinktivno prskamo parfem na točke pulsa na koži, ali ako želite produljiti miris, poprskajte malo i odjeću. Koža je toplija, pa će miris s nje brže ishlapjeti. Parfimiranje odjeće dobra je metoda za produljivanje trajanja mirisa, smatra Mathilde Laurent, parfimerka u Cartieru.

Imate li svoj omiljeni miris kojem ste apsolutno vjerni, možete njime diskretno namirisati i svoj garderobni ormar. Poprskajte njime nekoliko puta papirnatu maramicu, ili više njih, pa ih rasporedite u ormaru.

Ne trljati zapešća

Postoji li netko tko ovo ne radi, makar ponekad? Trljanje zapešća nakon nanošenja parfema može promijeniti njegov miris i ubrzati razgradnju. „Trljanjem se uništavaju spojevi u mirisu, pa gornje note nestaju brže nego što bi nestajale bez trljanja. Suzdržite se od trljanja, a miris pustite da se osuši ili ga nježno utapkajte u kožu”, savjetuje I. Gordon. Miris reagira na toplinu, pa je zapešće dobro mjesto za njegovo nanošenje, kao i ostale pulsne točke na tijelu koje mogu pomoći otpuštanju mirisa tijekom dana. To su žile sa strane vrata i potiljak, unutrašnja strana lakata i stražnja strana koljena.

image

Samo nemojte protrljati zapešća

COTTONBRO STUDIO/PEXELS

Svestrani vazelin

Na pulsne točke možete utrljati malo vazelina prije nanošenja parfema. Gusti vazelin „zaključava” vlagu u koži i time dodatno produljuje vijek mirisa.

Čuvajte ih kako treba

Najpraktičnijim se možda čini držati parfeme u kupaonici ili na nekoj otvorenoj polici, kako bi nam bili pri ruci, ali to nije dobra ideja. Promjene temperature i vlage te izloženost svjetlu mogu loše djelovati na parfem, pa se pod njihovim utjecajem miris može promijeniti i pokvariti. Najbolje bi stoga bilo parfeme čuvati u sobi, u ladici udaljenoj od izvora topline i svjetlosti. Radimo još nešto što nije dobro – protresamo parfeme. Trešnjom bočice parfema također možemo promijeniti kemijski sastav mirisa i skratiti mu vijek trajanja.

Izaberite pravi intenzitet

Koristite li toaletnu vodu (eau de toilette), a ne parfemsku (eau de parfum), možda ćete primijetiti da miris kraće traje. „Neki mirisi prirodno su postojaniji od drugih, u bočici i na koži. Prodaju se u različitim koncentracijama, što znači da su u njima različiti omjeri mirisnih ulja i alkohola. Jače koncentracije, poput čistih parfema, skuplje su i traju najdulje, dok su one slabije cjenovno prihvatljivije, ali i kraće traju”, objasnila je Gordon.

Izaberite trajnije mirisne note

Neke mirisne note jednostavno su trajnije od drugih, pa će i parfemi koji ih sadrže trajati dulje. Osnovne note kao što su vanilija, jantar, mošus, pačuli, sandalovina i cedar najbolje prianjaju uz kožu tako da su im i mirisi najpostojaniji. S druge strane, parfemi s lakšim osnovnim notama brže nestaju. To uključuje citrusne, cvjetne i zelene mirise.

image

Najtrajnije su mirisne note sandalovine, cedra, mošusa...

KAILEY SNIFFIN/UNSPLASH

Dodajte eau de toilette

Svatko se navikne na svoj parfem, pa ga s vremenom počne slabije osjećati. Tome se može doskočiti dodatnim prskanjem toaletne vode. Ako ste ujutro nanijeli parfem i čini vam se da ga više ne osjećate, tada osvježite miris samo jednim potiskom toaletne vode u istom mirisu, savjetuje Laurent. Tako nećete mirisom zasititi vlastiti nos, a ni nosove ljudi oko vas.

Parfemi za kosu

Mirisi puno bolje prianjaju za kosu nego za kožu, pa mirisni dojam možemo naglasiti i parfimiranjem kose. „Nemojte parfem nanositi direktno na kosu, kako alkohol ne bi oštetio vlasi. Poprskajte njime četku, pa nježno prođite njome kroz suhu kosu”, savjetuje I. Gordon. Rješenje može biti i namjenski parfem za kosu, cijenom pristupačnija varijanta luksuznih mirisa.

Linker
04. svibanj 2024 18:00