Veliki vodič

Kako odabrati savršene traperice? Mukama je kraj - jeans expert donosi savjete za sve vrste građe

Dobar par traperica nezamjenjiv je bazičan komad koji pristaje baš svakome, no pronalazak onih idealnih mnogima predstavlja muku. Pa, kako se ne biste više mučili i satima iscrpno isprobavali hrpu modela, donosimo top savjete stručnjaka za traperice.

Traperice - taj bezvremenski komad koji odgovara svim prilikama, praktičan je, ujedno klasičan i moderan, svestran i seksi... Da zavirite u bilo koji ormar, muški ili ženski, tamo biste sigurno pronašli barem dva para traperica što dovoljno govori o njihovoj popularnosti.

No, pronalazak savršenog para koji kao da je krojen po nama može biti težak izazov u kojem obično mi gubimo. Ipak, dugo i iscrpno traženje i isprobavanje desetaka različitih traperica postaje prošlost kada pored sebe imate stručnjaka koji će na temelju samo jednog pogleda na vaše tijelo znati koje će vam najbolje pristajati.

Ovi stručnjaci zovu se Jeans Experti koji su fokus i snaga poznatog maloprodajnog lanca trgovina Europa 92 u kojima možete pronaći najveće i najkvalitetnije jeans brendove u svijetu.

Da vam traženje idealnih traperica više nikada ne zadaje glavobolju, donosimo savjete Jeans Experta na što treba pripaziti pri kupnji traperica, kako ih uklopiti u stil i koje greške izbjegavati pod svaku cijenu.

Odabir prema građi tijela

Kako nažalost nismo te sreće da nam traperice uvijek savršeno pristaju kao curkama u filmu "Sisterhood of the traveling pants", pri kupnji prvo trebamo uzeti u obzir građu tijela. Naime, isti model traperica neće jednako dobro pristajati visokim osobama s jačim bedrima i niskim osobama s tankim listovima.

image
Traperice Levi's 501, 859 kuna, Europa 92
PROMO

Standardni modeli traperica dijele se prema kroju (fit), visini struka te prema završetku nogavica.

Fit, odnosno kroj, može biti:

  • Comfort - širok
  • Regular - ravan, klasičan kroj
  • Slim - uži kroj koji prati liniju tijela
  • Skinny - uzak kroj
  • Super skinny - kroj pripijen uz tijelo cijelom dužinom

Visina struka (pasice) može biti:

  • Visoka
  • Srednja
  • Niska

Što se tiče završetka nogavica, one mogu biti:

  • Straight (ravne)
  • Bootcut (s blagim trapezom)
  • Flare (s izraženijim trapezom)
  • Tapered (šire nogavice koje se sužavaju prema gležnju)
  • Skinny (uske)

Bedra i listovi

Dakle, ako imate jača bedra i listove, najbolje će vam odgovarati straight, bootcut i flare modeli, dok se osobama s užim bedrima i listovima preporučuju traperice koje su kroz bedro uže, a za sam završetak nogavice nije bitno hoće li biti širi ili uži jer takvoj građi pristaju svi završetci.

image
Traperice Mustang Jasmin Slim, Europa 92, 599 kuna.
PROMO

Struk

Modeli visokog struka dobro stoje ženama koje imaju obline jer ih lijepo naglašavaju, a prikrivaju trbuh. Modeli niskog struka su za žene manje istaknutih oblina, koji naglašavaju njihove bokove i čine ih zaobljenijima.

Kod muških traperica nema velikih razlika u dubini struka. Ovisno o jačoj ili skladnijoj građi biraju se modeli regular ili slim kroja. Muškarci trebaju voditi računa o dužini nogavica, posebno kod regular fita. Preduge nogavice će se naborati na potkoljenicama i izobličiti izgled nogu.

Stražnjica

Kod stražnjice je važno pripaziti na poziciju i veličinu džepova. Posebnu pažnju ovom detalju pridaju brendovi kao što su Lee, Wrangler te Salsa jeans koji su izrazito popularni kod žena zbog svoje push-up tehnologije koja svaku ženu čini još ženstvenijom.

image
Europa 92: Salsa jeans.
PROMO

Visina

Ako niste obdareni visinom, nećete pogriješiti ako kupite skinny model, no pripazite da dužina traperica ne prelazi gležanj kako ne biste djelovali još niži. Iako se misli kako trapezice ne pristaju niskim osobama, to nipošto nije istina. Modeli trapez kroja s taktički izblijeđenim dijelovima mogu vizualno izdužiti noge kod nižih osoba.

Visoke osobe mogu nositi većinu modela, no dužina bi trebala biti do ruba pete kako hlače ne bi izgledale prekratko. Kod traperica s kraćim (crop) nogavicama, rub bi trebao doći tik iznad gležnja kako ne bi vizualno skratili noge, što vrijedi i za niže osobe.

Ne ponavljajte ove greške

Jedna od najčešćih grešaka pri kupnji traperica jest odabir krive veličine - kupci često kupuju traperice koje su im prilikom isprobavanja taman, ne računajući da će prilikom nošenja doći do prilagođavanja tijelu i laganog opuštanja traperica.

Prve traperice su nastale 50-ih godina 19. stoljeća kada je Levi Strauss iz Bavarske doputovao na američki zapad i tamo od ostataka čvrstog platna napravio nepoderive hlače, otporne na sve uvjete. Njegova inovacija vrlo brzo se proširila među kopačima zlata, koji su izvoznu luku Genovu iz koje je dolazio materijal zvali "džeins". Zbog indigo plave boje materijala nastao je izraz 'blue jeans'. Prve traperice zapravo su bile tregerice sa zakovicama koje su osim rudara nosili i ostali fizički radnici poput farmera, radnika u tvornicama i slično. Kroz godine, traperice su postale neizostavan komad svakog stila te su obilježile različite modne epohe - nosili su ih poklonici rock 'n' rolla pedesetih, hipiji su obožavali trapezice u sedamdesetima, mrkva krojevi bili su hit osamdesetih, dok su široke traperice obilježile devedesete.

image
Levi Strauss &Co. – Hailey Bieber za Levi's 501.
PROMO

Traperice pristaju svakom stajlingu

Sada kada znate koji kroj i model izabrati, preostaje vam uklopiti savršene traperice u vaš stil. One mogu sjajno funkcionirati u svim prilikama, kako svečanim, ležernim, tako i poslovnim. Lako ih je kombinirati s hoodicama, crop topovima, užim majicama ili košuljama koje ste lagano utaknuli u hlače te preko njih prebacili neki zanimljiv sako ili kožnu jaknu.

I dalje je popularan "jeans on jeans" trend koji obožavaju nositi zvijezde poput Selene Gomez, Kendall Jenner, Hailey Bieber, Heidi Klum...

Bootcut i flare modeli izvrsno izgledaju na cipele s viskom petom, baš kao i skinny modeli, ali u današnje vrijeme na ravne cipele dobro se može iskombinirati bilo koji fit traperica. Tenisice možete nositi na gotovo sve modele i krojeve.

image
Traperice Lee Mom Jeans Straight, Europa 92, 749 kuna.
PROMO

Kako biste uklopili traperice u poslovni look, birajte tamnije modele bez previše izblijeđenih dijelova i oštećenja jer takve traperice izgledaju profesionalno. Osim toga, tamniji traper vizualno stanjuje pa to imajte na umu ako želite izgledati vitkije.

image
Traperice Salsa Secret Glamour Flare, Europa 92, 699 kuna.
PROMO

Prednosti pravog trapera nad imitacijama

Kod kupnje traperica uvijek je bolje izabrati pravi traper koji u sastavu ima maksimalan udio pamuka s jedan do dva posto elastina.

Prednost pravog trapera nad alternativama jest ta što će se pranjem traperice uvijek vratiti u prvobitno stanje, kakve su bile prilikom kupovine, odnosno neće ostati opuštene. Osim toga, pravi traper ima dulji vijek trajanja od njegovih alternativa, izdržljiviji je i rijetko se uništava pri pranju u perilici.

image
Traperice Wrangler Wild West, Europa 92.
PROMO

Brinite o svojim trapericama

Kako bi vas vaše traperice služile što duže, potrebno je brinuti se o njima na pravi način. Možete ih prati u perilici na maksimalno 40 °C, a Jeans Expert napominje da izbjegavate koristiti omekšivač jer stanjuje vlakna, što u konačnici dovodi do širenja i pucanja materijala.

Ne preporučuje se ni sušenje u sušilici, kao ni peglanje jer visoke temperature također negativno utječu na materijal.

Vaš savršen par trapki čeka vas u lancu trgovina Europa 92 u kojima su vam uvijek dostupni Jeans Experti sa svojim stručnim savjetima. Uz njihovu pomoć kupnja traperica bit će zadovoljstvo!

Linker
16. ožujak 2024 16:12