kreativka s Hvara

Upoznajte Zoranu Plenković! U njezin se dućan s nakitom i odjećom žene stalno vraćaju

Rođena Hvaranka izrađuje nakit od poludragog kamenja i srebra te haljine s ručno rađenim printom koje žene obožavaju, kako domaće, tako i turistkinje.

Ako se zateknete na najsunčanijem hrvatskom otoku, Hvaru, skoknite do Jelse jer vas tamo čeka simpatična mala radnja Galeria El Mar s predivnim ručno rađenim nakitom i odjećom s jedinstvenim dezenima. Iza ovih rukotvorina stoji Zorana Plenković, kreativka koja je proputovala svijet i na čiju su viziju uvelike utjecala iskustva koja je stekla na putovanjima.

Prije nego se počela baviti dizajnom nakita i odjeće, radila je kao model i voditeljica, a u svijet mode ušla je prije 15 godina.

image

Zorana Plenković

PRIVATNI ALBUM

"Živjela sam neko vrijeme u Italiji, a bivši partner radio je produkciju za velike modne brendove poput Valentino Red, Prada, Miu Miu, Twinset. S njim sam prisustvovala mnogim sastancima i posjećivala tvornice, posebice u Aziji, gdje se šivala odjeća i modni dodaci", govori Zorana.

Kako je rođena u Jelsi i tamo svake godine provodi ljeto, sinula joj je ideja da svoje vrijeme može korisno iskoristiti pa je isprva počela izrađivati nakit od poludragog kamenja, srebra i s pozlatom. Njezin nakit nimalo nije minimalistički već je namijenjen tome da se primijeti.

image

U izradi nakita koristi poludrago kamenje, srebro i pozlatu.

PRIVATNI ALBUM
image

Ogrlice od poludragog kamenja.

PRIVATNI ALBUM

U ponudi ima mnoštvo ogrlica, narukvica, naušnica i velikog prstenja koje se savršeno uklapa u svaki stajling i - morsku pozadinu.

Nakit je isprva izrađivala sama, no kako je posao rastao, a potražnja je bila sve veća, u dućanu je zaposlila nekoliko ljudi koji joj pomažu. Ipak, svaki kamen, svaki lančić i dalje prvo prođe kroz njezine prste.

Žene obožavaju njezin dizajn

Osim nakita dizajnira i haljine koje ukrašava ručno rađenim printom, od kojih neke kupuje, a neke osmišljava sama. Ako malo bolje pogledate njezin Instagram profil, primijetit ćete da sve haljine fino padaju i djeluju vrlo lagano, zbog čega su idealne za ljeto.

image

Dizajn na odjeći najčešće smišlja sama.

PRIVATNI ALBUM

Za izradu haljina koristi samo najkvalitetniji pamuk koji najčešće nabavlja u Italiji, Indiji i Hong Kongu jer joj je važno da je odjeća ugodna i prozračna.

Njezin nakit i odjeća vrlo su traženi među ženama te već godinama ima stalne klijentice, kako iz Hrvatske, tako i iz inozemstva. "Tko uđe u moj dućan, tamo se stalno vraća. Žene su očito prepoznale kvalitetu mojih proizvoda", ponosno govori Zorana, čiji nakit i haljine oduševljavaju i brojne turiste koji se zateknu na Hvaru.

image

Zorana Plenković izrađuje haljine od kvalitetnog pamuka.

PRIVATNI ALBUM

"Već nekoliko puta mi se dogodilo da sam neku turistkinju vidjela u svojem dizajnu pa joj onako simpatično dobacim na engleskom "You have a nice dress", na što se one nasmiju i kažu mi "Go to Zorana!", priča dizajnerica, zbog čijeg poznatog prezimena je često pitaju je li u rodu s hrvatskim premijerom Andrejem Plenkovićem.

"Nismo u rodu, ali smo dobri prijatelji. Andrej je rodom iz Svirča na Hvaru koje je blizu Jelse pa se poznamo i družimo već dugo vremena, čak i prije nego je postao političar", otkriva Zorana.

image

Uskoro planira otvoriti i web shop.

PRIVATNI ALBUM

Ljude treba privući drukčijim

Pokretanje vlastitog biznisa u Hrvatskoj za mnoge je vrlo stresno i izazovno, no Zorana kaže da je njoj cijelo iskustvo bilo pozitivno.

image

Svaki komad nakita prođe kroz njezine prste.

PRIVATNI ALBUM
image

Ogrlica kao stvorena za đir po plaži.

PRIVATNI ALBUM

"Ako čovjek radi ono što voli i ono u što vjeruje, onda se sve ostalo nekako posloži. Važno je imati dobar proizvod, nešto što će ljude privući, nešto što je drugačije od svega ostaloga na tržištu - bilo izgledom, kvalitetom ili nečim drugim", tvrdi kreativka.

Zorana uskoro planira otvoriti webshop, a u dogledno vrijeme željela bi otvoriti dućan u Dubrovniku koji redovito posjećuje. Do tad njezin nakit možete kupiti direktno u trgovini na Hvaru ili joj se javite na njezin Instagram ili Facebook profil.

Linker
18. travanj 2024 04:11