Dallay Marra

Unikatni nakit: Možete nositi umjetničku sliku oko vrata

Pismoslikarica Marija Cvetko kistom oslikava minijaturna pamučna platna na obruču od hrastovine, koja postaju atraktivan komad nakita.

Da kreativnost kod mladih umjetnika nema granica dokazuje pismoslikarica Marija Cvetko koja je poželjela naslikati umjetničku sliku u tehnici ulja na platnu, ali ne za zid. Njezina je želja bila stvoriti umjetničko djelo u minijaturnoj dimenziji promjera četiri centimetara, iz čega je nastao luksuzni nakit Dallay Marra.

image

Cijena privjeska za lančiće počinje od 80 eura

FOTOGRAFIJE: MARIN CVETKO

"Svaki dio privjeska za ogrlicu je unikat jer je ručno rađen od temelja. Platno od hrvatskog pamuka prvo se mora napeti i zalijepiti na drveni obruč koji je izrađen od hrastovine. Kad se ljepilo osuši, platno premažem uljnom primarnom bazom. Tada počinjem oslikavati ispod povećala najmanjim kistom od samo jedne dlake kako bih mogla izraziti što više detalja. Potrebno je mnogo vremena i strpljenja kako bi svaki dio bio kreiran do savršenstva. Primjerice, nakon oslikavanja sušenje slike traje tjedan do dva. Tek tada kao završni sloj nanosim pozlatu od 24-karatnih zlatnih listića i zaštitni sprej", govori Marija.

image

Svestrana Međimurka rodni je kraj zamijenila Omišem u kojem je s dečkom otvorila Centar glazbe i kreativne umjetnosti

FOTOGRAFIJE: MARIN CVETKO

Ljubiteljica apstraktne umjetnosti ispred platna se najviše voli prepustiti mašti koja ju je u konačnici i dovela do ideje o ovom ručnom radu koji je mnogo više od nakita.

"Iako su velike umjetničke slike moja prva ljubav, željela sam napraviti nešto drugačije, čega nema u svijetu. Pokušavala sam razne varijante kako od ničega napraviti nešto, jer to je ustvari prava umjetnost. I u konačnici se rodila ideja za nakit koji je umjetnička slika kao detalj na ženi koja vjeruje u sebe", objašnjava kreativka. Trenutačno je fokusirana samo na privjeske za lančiće čija cijena počinje od 80 eura i mogu se kupiti putem društvenih mreža njezinog brenda, a uskoro planira proširiti ponudu nakita.

image

Kad se slike osuše, Marija na njih nanosi završni sloj pozlate od 24-karatnih zlatnih listića

FOTOGRAFIJE: MARIN CVETKO

Smisao za umjetnost zapisana joj je u genima. "Cijela obitelj mi je u slikarstvu, počevši od mojeg oca koji je bio slikar i od kojeg sam naučila mnogo toga. On me motivirao da radim ono što volim. Prerano nas je napustio pa mi nedostaje u mnogim trenucima jer znam da bi mi on bio najveći kritičar. Voljela bih da vidi što radim, tako da nakit na neki način posvećujem njemu. Njegova su se braća također bavila slikarstvom, pa se po mom rodnom Međimurju mogu vidjeti njihove freske u crkvama i kapelicama", kaže Marija. Zbog posla je rodni kraj zamijenila Omišem jer joj se ukazala prilika da s dečkom, glazbenikom i pijanistom Nikolom Grabarom, otvori Centar glazbe i kreativne umjetnosti Grabar Music & Art Center. "To su radionice za djecu i odrasle. Nikola predaje sate klavira i pjevanje, a ja crtanje, slikanje i rad s glinom. Više se fokusiramo na to da djeca uz zabavu nauče nešto što bi im moglo pomoći u budućnosti", objašnjava umjetnica.

Linker
25. travanj 2024 01:49