Getty Images / Profimedia
Iz škole na ulicu

Trend koji volimo: Bez obzira koliko kratka suknja bila, ova sezona neće proći bez njih i dokoljenki

Uniforme polaznika elitnih obrazovnih ustanova nadahnule su cijeli niz odjevnih kombinacija prikladnih od ureda do studentske klupe.

Svi su se vratili u školske klupe, neki doslovno, a neki prividno - s dizajnerskom inačicom školske uniforme. U Hrvatskoj, doduše, učenici i studenti ne nose posebne odore pa se domaće šminkerice u osmišljavanju odjevnih kombinacija ne mogu osloniti na vlastita sjećanja na školsko doba, već na tinejdžerske TV serijale kao što je “Tračerica” ili filmski serijal o Harryju Potteru, čija se radnja odvija u elitnim obrazovnim ustanovama koje podsjećaju na Cambridge, Oxford i Yale, a odlikuju ih specifična pravila odijevanja.

Za pripadnice generacije milenijaca ovaj je stil još jedan podsjetnik na omiljene 90-e i grunge kulturu koja je koketirala s elementima koledž-stila.

One malo starije podsjetit će pak na stil 80-ih kad su se nosile karirane suknje s faldama na preklop, bijele košulje s volanima i pleteni prsluci.

Model walks on the runway at the Tommy Hilfiger fashion show during Fall / Winter 2020 / 2021 London Fashion Week in London, England on Feb. 16, 2020.,Image: 499097275, License: Rights-managed, Restrictions: *** World Rights ***, Model Release: no, Credit line: Jonas Gustavsson / ddp USA / Profimedia
Jonas Gustavsson / ddp USA / Pro
Tommy Hilfiger kolekcija jesen/zima 2020./2021. predstavljena na Fashion Weeku u Londonu.

Osuvremenjeni, ovi su elementi prisutni i u aktualnim kolekcijama. Suknje od kariranog tvida dužine su do pola bedara, a nose se s dokoljenkama i visokim čizmama, kao i robusnim gležnjericama te niskim oksfordicama.

Umjesto minice mogu se nositi i kratke hlače ili, još bolje, bermude koje su s ovim trendom nakon dugo vremena ponovno u “igri”.

No, najtrendovskiji izbor su definitivno trenirka hlače od debljeg pamuka koje se nose uz komotne pletene veste, pamučne majice i šilterice. Ovaj je sportski stajling prijedlog američkog dizajnera Tommyja Hilfigera, dok se europske modne kuće drže elegantnijeg načina kombiniranja. Tako Virginie Viard iz Chanela predlaže da se suknje i bermude nose uz tvid jaknu - kultni komad kuće - koju je za potrebe koledž-stila skratila na visinu struka. Alessandro Michele iz Guccija kreirao je ženstvene košulje s plastronom i volanima sašivene od prozirnog organdija ispod koje se nosi bodi u boji kože.

Jonas Gustavsson / ddp USA / Profimedia

Uz karirani, poželjan je i uzorak sitnih, okomitih pruga, a paleta boja kreće se od neutralnih bež i sivih nijansi do tamnoplave uz neizbježnu crnu i bijelu.

Izbor najboljih komada pronađite u novom broju magazina Gloria IN na svim kioscima uz Jutarnji list ili online

U novom broju magazina Gloria IN čitajte ove teme:

STIL Glumica Emma Corrin

TREND Odjeća inspirirana školskim uniformama

FOKUS Kreacije Garetha Pugha

SHOPPING Kožnate jakne i sakoi

MUŠKA POSLA Tom Hardy kao izvor inspiracije

LJEPOTA Make-up slikarije na očima

INTERIJERI Stari namještaj u novom ruhu obrta ‘Da bar...’

GASTRO Torte i kolači arhitektice Ive Erić

Linker
15. travanj 2024 11:33