bez iskustva u medijima

Totalno drukčija od drugih! Nova urednica mode u Vogue Rawdah Mohamed ima inspirativnu životnu priču - i nimalo lak put

Bez iskustva u radu s medijima - ali sa 144 tisuće pratitelja na Instagramu - Somalka Rawdah Mohamed postala je urednica mode u novom skandinavskom Vogueu, a pozornost je privukla profinjenim stilom i hidžabom kao svojim zaštitnim znakom.

- Moda me uvijek izvlačila iz teških životnih situacija - kaže 29-godišnja somalijsko-norveška manekenka, influencerica, a odnedavno i jedna od urednica mode u novopokrenutom skandinavskom Vogueu. Rawdah Mohamed je posve neobična modna ikona. Od osme godine ne skida hidžab, tradicionalnu muslimansku maramu koja skriva kosu, a sve svoje slojevite modne kombinacije žarkih boja i upečatljivih uzoraka - bilo u tenisicama ili štiklama - nosi u skladu sa strogim islamskim pravilima ženskog odijevanja bez otkrivanja gole kože.

image
Selfie s porukom ‘Mičite ruke s mog hidžaba’ promovira slobodu izbora.
PRIVATNA ARHIVA

Njezine objave na Instagramu postale su viralne u travnju nakon što je francuska vlada priopćila da razmatra uvođenje zabrane hidžaba za djevojke mlađe od 18 godina. Rawdah je tad na društvenim mrežama pokrenula kampanju i objavila selfie s porukom “Hands Off My Hijab” (u prijevodu - mičite ruke s mojeg hidžaba) ispisanom na dlanu. Jer Rawdah je prigrlila hidžab u djetinjstvu vlastitim izborom, iako ga tradicionalno moraju nositi samo odrasle žene. Kao djevojčica koja se upravo s roditeljima i jedanaestero braće i sestara doselila u hladnu Norvešku iz izbjegličkog kampa u Africi, počela ga je nositi u školi iz prkosa, da bi pokazala kako se ne odriče muslimanskog identiteta u skandinavskom gradu.

Već tad je bila dovoljno zrela da shvati da izbor odjeće određuje i naš identitet: zbog nošenja hidžaba se morala braniti od napada vršnjaka, ali i opravdavati pred školskim odborom - s misijom da će možda nakon toga prestati vršnjačko zlostavljanje crne djevojčice muslimanke.

"Bila sam istinski traumatizirana silnom mržnjom i osjećala sam da ne smijem odustati od hidžaba", objasnila je u jednom od intervjua modna i društvena aktivistica. Kad je došla u Skandinaviju kao izbjeglica, roditelji su inzistirali da stekne obrazovanje s kojim će dobiti solidan posao. Prije nego što se zaposlila u Vogueu, Rawdah nije imala modnog ili novinarskog iskustva, radila je kao bihevioralna analitičarka, uglavnom s autističnom djecom. Na modu kao svoju karijeru nije ni pomišljala jer je “muslimanka, crnkinja, žena koja nosi hidžab i preziva se Mohamed”.

image
Naslovnicu prvog skandinavskog Voguea krasi eko aktivistica Greta Thunberg.
VOGUE

Čitajte i: Eva Mendes krade poglede i u ležernom izdanju: Zablistala u jednostavnoj haljini cvjetnog uzorka

No snovi se ponekad ipak ostvaruju. Nedavno je na svojem Instagramu objavila radnu fotografiju s modnog snimanja u Parizu gdje joj je kosa posve pokrivena elegantnim svilenim šalom čiji su krajevi čedno umetnuti u mali dekolte bež sakoa, usklađenog s rukavicama i nizom metalnih afričkih ogrlica uz vrat. Neobičnu kombinaciju sama je ovako opisala: “Ovako izgleda afričko-skandinavski stil. Nitko ne mora biti jedno ili drugo. Ponekad odaberem biti Afrikanka, u drugim situacijama Skandinavka, no najčešće sam samo Rawdah. Bez nacije, bez granica, naprosto ljudsko biće”.

image
Ekstravagantni stil no u skladu s muslimanskim tradicionalizmom.
DANIEL ZUCHNIK GETTY IMAGES

Zagovaranjem slobode izbora Rawdah Mohamed dokazuje da će novi Vogue Scandinavia njegovati inkluzivnost i boriti se protiv svih vrsta predrasuda. Njegova glavna urednica Martina Bonnier (55), rođena Šveđanka, ne može biti više drugačija od Rawdah nego što jest: ima veliko iskustvo u modnim časopisima, pripadnica je najpoznatije skandinavske obitelji izdavača, TV producenata, milijunaša. Ona je kozmopolitkinja koja je do 20. godine živjela u 15 gradova i pet zemalja svijeta, donedavno u New Yorku, i zasigurno u životu nikad nije osjetila rasne, klasne ili vjerske predrasude. Zanimljiva kombinacija.

Čitajte i: Još jednom održala modnu lekciju: Severina ponovno oduševila glamuroznim izdanjem

Linker
18. travanj 2024 07:11