modna inspiracija

Stajliš Hrvatica prošetala špicom u sjajnom izdanju iza kojeg stoji posebna priča

Dizajnerica Kristina Burja od početaka svog brenda Krie Design zalaže se za održivu modu, a kolekcije izrađuje od materijala koje drugi više ne žele.

Hrvatsku dizajnericu Kristinu Burju, koja stoji iza brenda Krie Design, rijetko viđamo na zagrebačkoj špici, no svaki put nas iznenadi kada njome prošeta. Ovog vikenda se u centru Zagreba pojavila u upečatljivom kožnatom izdanju od glave do pete.

Kožnati komadi idealni su za varljivo jesensko vrijeme jer su dovoljno topli, a opet i dovoljno "hladni" kad temperature porastu. Kako nam je Kristina otkrila u razgovoru, nosila je svoj dizajn koji je prije 10 dana predstavila na 11. izdanju Green Fashion Weeka koji se održao na neobičnoj lokaciji - MSC Grandiosa kruzeru koji je plovio po Mediteranu. Zaštitno lice kolekcije je NFT umjetnica Dina Dragija, koja se sredinom lipnja 2022. udala za hrvatskog nogometnog reprezentativca Tina Jedvaja.

image

Kristina Burja

JOSIP MOLER CROPIX

I blazer i hlače napravljeni su od ostataka kože koja se potom ponovno koristi za izrađivanje novih komada i tako ne završava na otpadu, a Kristina im je dodala i dio od vune.

Uz kožnate komade svog brenda dizajnerica je nosila kožnate čizme s platformom poznatog brenda Jacquemus koje su se sjajno uklopile u cijeli look, baš kao i sunčane naočale s lancem.

Ovog ljeta, Kristina je u intervjuu za Gloria.hr otkrila da je za nju održivost budućnost mode te ju je od samih početaka implementirala u svoj brend. U izradi odjeće za Krie Design najviše koristi reciklirane materijale poput recikliranog poliestera i poliamida ili od velikih tvornica otkupljuje takozvane "bulk materials", odnosno tkanine koje oni više ne mogu iskoristiti, baš poput odbačene kože.

image

Kristina Burja u svojoj trgovini u Ilici u Zagrebu.

VEDRAN PETEH CROPIX

Na Green Fashion Weeku sudjeluje već sedam godina te je jedina hrvatska predstavnica u tom projektu. "U svakoj mojoj kolekciji ima puno održivih artikala, a održivost je sama po sebi prisutna kod mnogih hrvatskih dizajnera jer mi ne gomilamo zalihe niti stvaramo otpad zbog malih količina robe koju proizvedemo. Također, naši zaposlenici imaju normalna ljudska i radna prava", rekla nam je Kristina.

Linker
18. travanj 2024 22:06