Fotografije: Promo

 PROMO
Modni leksikon

Simbol ljeta: U obranu skromne japanke i njezinog modnog statusa

U engleskom jeziku nazivaju se "flip-flops", zbog glasnog i specifičnog zvuka kojeg proizvode dok se u njima neopterećeno prešetavate - gradskim ulicama ili kraj bazena.

U engleskom jeziku nazivaju se "flip-flops", zbog glasnog i specifičnog zvuka kojeg proizvode dok se u njima neopterećeno prešetavate - gradskim ulicama ili kraj bazena.

Mary Jane cipele, balerinke, sandale na petu, s ili bez remenčića... Svake godine izlistavaju se ‘it‘ cipele koje su veliki trend, dolaze i odlaze sa svakom novom sezonom, a one o kojima se malo govori, ali stalno su prisutne su japanke. Skromne japanke podrazumijevaju se kao ljetna obuća bez koje ne prolazi nijedan odlazak na plažu, no jesu li one zapravo više od toga?

Možda ih ne volite, možda ih obožavate, u svakom slučaju nepobitna je činjenica da postoji nešto oslobađajuće u nošenju japanki. Vjerojatno su najjednostavnija obuća koje se možemo dosjetiti i najbliže su bosonogom hodanju - a postoji li ležerniji pristup životu i slobodniji osjećaj od bosih nogu? Prva asocijacija na japanke je plaža, no već godinama nose se i onda kada nismo na godišnjem odmoru, a danas ih dizajneri luksuznih kuća predlažu u nekad nezamislivim kombinacijama. Kao što su nekada bile trenirke - rezervirane samo za lijene dane provedene u stanu, tako su i japanke od skromne obuće koja se tek tako "navuče" u brzini za odlazak u obližnju market ili brzinsku šetnju sa psom postale svojevrsni modni statement.

image

Gabriela Hearst kolekcija za proljeće 2023.

COURTESY OF PRESS OFFICE

Pogled na Burberryjevu reviju, posljednju koju je za brend napravio Riccardo Tisci, potvrđuje njihovu stilsku komponentu - nosile su se uz elegantne kreacije koje donose spoj čipke i satenskih materijala, uz duge haljine i dekonstruirane komade. Njujorški brend The Row, epitom za tihi luksuz, kojeg vode sestre Olsen, redovito u kolekcijama donosi japanke, a u prošloj su nošene uz luksuznu haljinu i opera rukavice od kože. Njihov minimalistički model japanki koje dolaze po nemaloj cijeni prošle i ove godine slovi za jedan od popularnijih ljetnih komada kojeg nose sve trendseterice.

image

The Row Ginza japanke (1120 eura)

NET-A-PORTER

I francuski Chanel predstavljao ih je u Resort kolekcijama, kroz posljednjih desetak godina Dior i Dries van Noten također su ih doveli na modnu pistu. Kanye West je na spomenutu Burberry reviju nosio japanke optočene kristalima (na čarape!), a veliki trenutak imale su na tjednima mode, od New Yorka do Kopenhagena, oko 2018. godine kada su bile na nogama svih street style zvijezda, nošene s proljetnim haljinama, lepršavim hlačama, trapericama....

image

Chanel resort kolekcija iz 2021.

COURTESY OF PRESS OFFICE

Da se nakratko osvrnemo na njihovu povijest - nastale su još u vrijeme drevnih Egipćana, a u SAD-u su se pojavile nakon Drugog svjetskog rata, kada su ih vojnici prenijeli na drugi kraj svijeta iz Japana, gdje su dio tradicije. U novijoj povijesti, razdoblje kada su se naveliko nosile bilo je u devedesetima i nultim godinama - pop zvijezde iz tog doba nisu se odvajale od japanki u casual izdanjima, dok su brazilski msuperodeli, a zatim i ostala poznata lica popularizirala brend Havaianas koji i danas, uz Ipanemu, slovi za najprepoznatljiviji brend japanki.

image

Street style kombinacija u duhu ljeta

VALENTINA VALDINOCI/LAUNCHMETRICS.COM/SPOTLIGHT

U svom pohodu na modnu scenu prevalile su dug put - od nultih kada su nošene u kičastim (trashy) outfitima (recimo Paris Hilton), do luksuznih The Row kreacija poput besprijekornih dugih večernjih haljina uz koje se zapravo tako dobro slažu. Iako se bizarno čini astronomska cijena za običnu japanku - u tom trenutku one kao i svaka cipela (sjetimo se popularnosti neuglednih Crocs natikača) postaju više od samo obuće i transformiraju se u dizajnerski ‘it‘ komad.

image

Street style look uz fluidnu haljinu, futurističke naočale i japanke

VINCENZO GRILLO/IMAXTREE.COM

Poput kroksica, i japanke koje s vremena na vrijeme uživaju veću ili manju pažnju modne scene govore o našim trenutnim potrebama. A svi teže udobnosti - vidjeli smo boom tržišta tenisica, a ljeti se isto događa sa udobnim sandalama pa i klasičnim, jednostavnim japankama. I Jennifer Lawrence nosila ih je ispod balske haljine na crvenom tepihu filmskog festivala u Cannesu. Skandalozno? Za one koji se trže tradicionalnih normi odijevanja možda da, no vjerojatno svaki argument pada u vodu kada se spomene ležernost i lakoća koju nudi obična japanka.

image

Jennifer Lawrence

MARECHAL AURORE/ABACA/SHUTTERSTOCK
Linker
27. travanj 2024 18:11