DAVID FISHER/SHUTTERSTOCK
Oštri modni sud

Poznata stilistica o kreacijama s Oscara: "Taylor-Joy briljirala, Margot Robbie tužna i komorna"

Jedna od najpoznatijih i najuglednijih hrvatskih stilistica, Ivana Karapanđa, s nama je podijelila dojmove o outfitima koje smo imali prilike vidjeti na ovogodišnjoj dodjeli Oscara. Iako su je izdanja na crvenom tepihu uglavnom ugodno iznenadila, pojedinim kombinacijama ipak nije ostala previše oduševljena.

Jedna od najpoznatijih i najuglednijih hrvatskih stilistica, Ivana Karapanđa, s nama je podijelila dojmove o outfitima koje smo imali prilike vidjeti na ovogodišnjoj dodjeli Oscara. Iako su je izdanja na crvenom tepihu uglavnom ugodno iznenadila, pojedinim kombinacijama ipak nije ostala previše oduševljena.

Dodjela najprestižnije filmske nagrade Oscar oduvijek slovi za jednu od najuzbudljivijih večeri u Hollywoodu, a zvijezde su se ove godine uistinu pobrinule da se glamur vrati u punom sjaju. Zapravo, to nas nimalo ne čudi jer pripreme za ovaj važan događaj znaju trajati i po nekoliko mjeseci. Modne kombinacije s crvenog tepiha za Gloriju je ocijenila i jedna od najpoznatijih i najuglednijih hrvatskih stilistica, Ivana Karapanđa. Iako ju je crveni tepih ugodno iznenadio, pojedinim izdanjima ipak nije ostala previše oduševljena.

Ariana Grande

image

Ariana Grande

GEORGE PIMENTEL/SHUTTERSTOCK

Pjevačica Ariana Grande na crvenom se tepihu pojavila u ružičastoj haljini Giambattiste Vallija koja je izazvala podijeljena mišljenja. I dok se jednima svidjela odvažna kreacija koja je ponovno podsjetila na prošlogodišnji trend "barbiecorea", drugima se nije svidio sam izgled i dizajn haljine. Slično razmišlja i naša stilistica koja smatra da je pjevačicu haljina "pojela".

"Veliki sam obožavatelj Giambattiste Vallija kada je riječ o red carpet haljinama jer uvijek isporuči neku nezaboravnu predimenzioniranu dramu, ali s dozom romantike. Ova haljina, nažalost, bez obzira na sve te elemente koji su inače aduti, na kraju ipak nije polučila uspjehom. Kako je Ariana dosta niska, dok se kretala red carpetom predimenzionirani je plašt nalikovao na velikog crva i potpuno ju je poklopio. Cjelokupnom dojmu nisu pridonijele ni velike umjetne trepavice ni nekoliko izvučenih tankih pramenova kose oko lica ni one feder-lokne u repu - sve u svemu passé look. Impozantan je bio Tiffany nakit, ogrlica s privjeskom od 14-karatnog morganita i naušnice od 34 karata istog kamena, sveukupno 48 karata morganita u tonalitetu haljine", tvrdi Karapanđa.

Carey Mulligan

image

Carey Mulligan

DAVID FISHER/SHUTTERSTOCK

Glumica Carey Mulligan ove nas je godine mnogo puta oduševila na crvenom tepihu, a prema mišljenju stilistice, ni ovog puta nije pogriješila. Na dodjeli Oscara pojavila se u kreaciji modne kuće Balenciaga koja joj je savršeno pristajala. No Karapanđi se nikako nije svidio njezin odabir make-upa koji je, kako kaže, izgledao bezlično.

"Od trenutka kad je Carey Mulligan zakoračila na red carpet Dolby Theatrea u Los Angelesu u rekreaciji sirena haljine Christobala Balenciage iz 1951. godine, reakcije publike bile su podijeljene. Je li rekreiranje istih haljina opravdano ili bi trebali tražiti novu energiju i nove ideje za red carpet? Red carpet ima svoje trendove koje zadnjih nekoliko godina viđamo na repeat, jer čini se da se svi u Hollywoodu drže stare uzrečice "što nije razbijeno nemojmo popravljati". Za razumjeti je da će se većina njih odlučiti za sigurne opcije kad znamo kakvoj su internacionalnoj okrutnosti izložene glumice i kako do najsitnijeg detalja publika secira njihova red carpet pojavljivanja. U slučaju Carey Mulligan, haljina je definitivno ubrizgala tako potreban glamur njezinom imidžu. Nažalost, čak ni za Oscare nije značajno popravila make-up, već je nastavljen niz dosadašnjih bezličnih make up lookova, ali je cjelokupni dojam popravio novi definirani bob rez", kaže stilistica.

Anya Taylor-Joy

image

Anya Taylor-Joy

DAVID FISHER/SHUTTERSTOCK

Anya Taylor-Joy nosila je haljinu o kojoj će se nakon Oscara sigurno još dugo govoriti. I to nas nimalo ne čudi jer je izgledala sjajno u kreaciji modne kuće Christian Dior. S tim se slaže i stilistica koja je za njezin look imala samo riječi pohvale.

"Neminovno ćemo se iznova pitati je li potrebno stalno rekreirati arhivske haljine ili kreirati novu red carpet magiju? Kako god, Anya Taylor-Joy je definitivno najupečatljivija haljina red carpeta Oscara. Izgledala je senzacionalno u Haute Couture Dior kreaciji. Kreacija je instant izazvala debatu - je li inspiracija za ovaj red carpet look bila Junon haljina Christina Diora iz 1949. godine ili Venus haljina, što su iz Diora ubrzo potvrdili. Haljina se sastojala od čvrstog korzeta sa sivim laticama od perlica i donjeg dijela od velikih latica opšivenih sivim perlicama. A cijeli look upotpunila je Tiffany&Co. nakitom te nosila i narukvicu koja je zapravo bila ultra tanki sat."

Emma Stone

image

Emma Stone

DAVID FISHER/SHUTTERSTOCK

Dobitnica Oscara za najbolju glavnu žensku ulogu, Emma Stone, još je jednom oduševila modnim izdanjem na crvenom tepihu, a ovog puta poglede je privlačila u elegantnoj haljini od žakarda modne kuće Louis Vuitton. Glumica koja i inače rijetko griješi kada je riječ o stylingu, ni ovog puta nije razočarala. S tim se slaže i Karapanđa koja misli da je outfit glumice bio senzacionalan, kao i ostatak njezinog looka.

"Ovim lookom Stone je nastavila sjajni niz Louis Vuitton izdanja na ovogodišnjim dodjelama nagrada. Haljina od žakarda s uzorkom školjaka u celadon boji maestralno se nadovezala na fascinantne kostime filma "Poor Things" za koje je Holly Waddington na moju veliku sreću i dobila Oscara za najbolji dizajn kostima. Ogrlica s velikim žutim dijamantom iste kuće iz njihovog draguljarskog atelijera izvanredno je kontrastirala boji haljine i crvenoj boji Emmine kose. Cijeli styling je bio besprijekoran - satenske stileto potpetice u celadon boji, izbalansirani set nakita, kako bi ogrlica došla što više do izražaja, naušnice dijamantno diskretnije, make up glamurozno neprimjetan, jednostavna minimalistička frizura, sve je funkcioniralo. Jedino što joj je peplum, tako čudan trend milenijalaca, zapravo skratio figuru i to mi je bilo jako žao jer ona je jedna od najdivnijih pojava u Hollywoodu i kroj haljine nije joj laskao na fotografiji, ali dok se kretala, izgledalo je dramatično efektno. A opći dojam genijalne haljine nije pokvarilo ni pucanje po šavu na koje je i sama Emma ukazala prilikom primanja nagrade, već je sve to iznijela fantastično svojim neodoljivim šarmom."

Lupita Nyong‘o

image

Lupita Nyong‘o

DAVID FISHER/SHUTTERSTOCK

Lupita Nyong‘o također je jedna od onih koje rijetko kada griješe kada je riječ o modnim izdanjima, velikim dijelom zahvaljujući stilistici koja itekako zna što kenijsko-meksičkoj glumici najbolje stoji.

"Jedna od najpoznatijih hollywoodskih stilistica Micaela Erlanger, upravo zahvaljujući suradnji s Lupitom od njezinog debija prije nešto više od deset godina, nastavlja s već provjerenom styling formulom koja na njoj fenomenalno funkcionira: svježe boje haljina i glossy make up uz podignutu kosu! Ah, tko može zaboraviti onu svijetloplavu Prada haljinu od tila kad je primila Oscara 2014. godine? I ponovit ću - ako nije razbijeno zašto popravljati? Očito su istog stava bili u Armaniju jer je ova šljokičava Armani Privé haljina s aplikacijama od svijetloplavog perja izrađena 2020. godine kao hommage svijetloplavoj Pradi koju je nosila kad je primila Oscara, tako da je ni ovog puta nisam mogla prestati gledati i diviti se njenoj pojavi na red carpetu", kaže Karapanđa.

Jennifer Lawrence

image

Jennifer Lawrence

DAVID FISHER/SHUTTERSTOCK

Jennifer Lawrence za crveni je tepih povodom Oscara odabrala haljinu modne kuće Christian Dior, a to je izazvalo podijeljena mišljenja. I dok se jednima svidjelo jednostavno izdanje, drugi su smatrali da ovo ipak nije najbolji izbor za događanje poput Oscara. Ipak, naša stilistica u prvoj je skupini i smatra kako je ova kreacija 33-godišnje glumice bila pun pogodak.

"Uzorak je ponekad odvažan izbor i može na fotografijama napraviti neke određene akcente. Premda je ovaj look možda više za dnevne varijante kad se radi o printu, kroj velikog obujma suknje i savršenog korzeta s malim šalom bio je iznimno elegantan. Eyeliner na prirodnom make up-u predivno su upotpunili haljinu, a najveći peh bio je taj što je u trenutku dok se fotografirala na crveni tepih kročila božica Charlize Theron i, nažalost, ukrala njezin trenutak."

Charlize Theron

image

Charlize Theron

DAVID FISHER/SHUTTERSTOCK

Američka glumica koja i inače rijetko griješi svojim lookovima na crvenom tepihu, srebrnom haljinom modne kuće Christian Dior ni ovog puta nije razočarala. Izgledom Charlize Theron zadovoljna je i Karapanđa te smatra da je njezina kreacija utjelovljenje glamura.

"Imala sam osjećaj da je tlo podrhtavalo kad je kročila red carpetom. Kad se u mnoštvu ističe izdaleka, znamo da smo u prisustvu zvijezde; pravo utjelovljenje glamura. Haljina apsolutno besprijekorna, kroj u stilu zlatnog doba Hollywooda, ledena boja toliko je blistala na Charlize, a nekoliko nizova Boucheron dijamantnih ogrlica i duge dijamantne naušnice samo su upotpunile njezinu dominaciju na red carpetu. Frizura zalizana u malu vrlo zanimljivu punđicu, kako su je preklopili je izvanredan detalj. Tako se dolazi na Oscare kada si glumačka zvijezda", tvrdi stilistica.

Zendaya

image

Zendaya

DAVID FISHER/SHUTTERSTOCK

Već smo se na svjetskoj turneji povodom filma "Dune: Part Two" imali prilike uvjeriti u to da, sve što Zendaya nosi, na njoj izgleda sjajno. Isto je tako i s Armani Privé haljinom koju je odabrala za ovogodišnju dodjelu Oscara.

"Njezina suradnja s Lawom Roachom je jedna od najfenomenalnijih simbioza red carpeta. Samog sebe naziva arhitektom imidža, što u većini slučajeva odijevanje zvijezda za red carpeta i jest, jer izbor odjeće mora se nadovezivati na stil odnosno imidž koji zvijezda ima. Kako je započeo svoju karijeru kao vlasnik vintage butika u Chicagu, te je na počecima njihove suradnje Zendaya nosila haljine baš iz njegove selekcije, divno je što ima taj učinak da je na red carpete Zendayine turneje donio brojne genijalne vintage lookove i na tome smo mu beskrajno zahvalni. Sinoć na Oscarima Zendaya je izgledala apsolutno besprijekorno u Armani Privé haljini - čvrsti korzet kao glamurozni oklop opasala je haljina od metalik satena koji je izgledao gotovo tekuće, s aplikacijama od kristala u obliku palmi. Glamurozna frizurica počešljana na jednu stranu s visećim naušnicama od morganita bila je san starog Hollywooda. Divno je da se Armani i u svojoj 89. godini ponovno vraća kao provjerena karta za sigurni glamur na red carpetu, kao što je to bio 1990-ih kad su Oscari svojedobno bili prozvani "Armani Awards" jer su ga, kao sinonim glamura nosile sve velike zvijezde", govori Karapanđa.

Emily Blunt

image

Emily Blunt

DAVID FISHER/SHUTTERSTOCK

Emily Blunt na 96. dodjelu Oscara stigla je u Schiaparelli haljini s podignutim naramenicama i oduševila modnim izdanjem. Kako objašnjava stilistica, glumica je izgledala odlično, iako je mogla napraviti nešto bolji izbor po pitanju frizure.

"Obožavana Emily svojim šarmom uvijek očarava! Nosila je Schiaparelli SS24 Couture i Tiffany nakit. Podignute naramenice na haljini i blještavilo tkanine su zasluženo isporučile glamur na crvenom tepihu Oscara. Akcent previše u kompletnom stylingu bile su podignute neuredne šiške i punđa pa frizura nije bila na nivou ovog Schiaparelli remek-djela i dodatno je naglasila podignute naramenice na koje je bilo puno negativnih komentara."

Florence Pugh

image

Florence Pugh

DAVID FISHER/SHUTTERSTOCK

Florence Pugh za crveni je tepih izabrala senzacionalnu haljinu modne kuće Del Core u kojoj nikako nije mogla proći nezapaženo. Upravo suprotno, reakcije na njezinu kreaciju koja je zapravo dio kolekcije za proljeće/ljeto 2024. bile su isključivo pozitivne. Karapanđa misli isto to, a usput je pohvalila i njezin make-up, kao i frizuru.

"Nevjerojatno koliko je sličnosti u haljini Del Core koju je nosila Florence s haljinom Emily Blunt. Kako su izašle na crveni tepih u vrlo malom razmaku jedna iza druge izgledalo je kao frapantno ista haljina. S tim da smo kod Florence ipak imali taj modni moment - vidjelo se koliko je besprijekoran make up i bob frizura mekanog modernog reza. Haljina joj je besprijekorno pristajala i Florence je izgledala fantastično!"

Sandra Hüller

image

Sandra Hüller

TODD WILLIAMSON/SHUTTERSTOCK

Iako je Sandra Hüller nosila predivnu haljinu modne kuće Schiaparelli koji se uvijek istakne svojim zanimljivim dizajnima, naša stilistica smatra kako to ipak nije bio njezin najbolji izbor. Osim haljine, Karapanđi se nije svidjela niti njezina frizura.

"Haljina u kojoj je Sandra izgledala besprijekorno te je uvrštena na liste najbolje odjevenih haljina s Oscara najutjecajnijih modnih magazina reminiscencija je na dizajn haljine Gilberta Adriana za Schiaparelli koju je 1947. godine nosila članica američke društvene elite i modna ikona Millicent Rogers. Ta je haljina originalno imala nešto šire rukave i imala je šlep, a moje je mišljenje da je izbor kroja koji prati siluetu puno suvremenije rješenje. Jedino moram primijetiti da se, nažalost, zalizana kosa malo raspala, ali to je mali detalj na koji ćemo zaboraviti jer je haljina udahnula takvu dozu starog holivudskog glamura da sam presretna što su rekreirali ovaj savršeni look iz četrdesetih."

Hailee Steinfeld

image

Hailee Steinfeld

DAVID FISHER/SHUTTERSTOCK

Hailee Steinfeld za Oscare je odabrala zanimljivu haljinu modne kuće Elie Saab, a to je izgleda bio odličan potez. Osim oduševljenih reakcija na društvenim mrežama, look 27-godišnje glumice svidio se i našoj stilistici.

"Kako iznimka potvrđuje pravilo pa uz prevladavajuće klasične elegantne izbore na ovogodišnjim Oscarima, pojavio se i ovaj koji najavljuje povratak boho stila. Ne možemo zaboraviti recentnu parišku Chloe reviju koja je sva bila u duhu ove estetike koja se vraća, na mala ili velika vrata. A ovaj look dokaz je da se i rizik drugačijeg izbora od većine isplatio. Hailee je u looku s revije Elie Saab Couture izgledala zanosno! Savršena zalizana kosa, svileni šal prebačen iza leđa u stilu Audrey Hepburn instant je izgledao glamurozno, gotovo da bi mogli reci da se s Jennifer sa šalom u istoj boji haljine nonšalantno prebačenim oko ramena i voditeljice Laverne Cox u vintage Mugleru FW86 s crnim šalom desio hommage Audrey koja je proslavila tako stilizirani šal u "Doručku kod Tiffanyja" ovogodišnjih Oscara", kaže Karapanđa.

Margot Robbie

image

Margot Robbie

DAVID FISHER/SHUTTERSTOCK

Iako je mnoge razveselilo što se odmaknula od ružičaste boje koju je nosila na brojnim prethodnim dodjelama, Versace haljina koju je Margot Robbie odjenula na dodjelu Oscara svejedno nije izazvala preveliko oduševljenje.

"Možda najbrutalniji komentar od svih koje sam pročitala (a došao je od strane časopisa Vogue) jest da se Margot Robbie odjenula kao za pogreb Barbie! Možda i ima neke istine u tome, izgledala je malo komorno, tužno štoviše. Izbor Versacea je bio iznenađenje, kao i to da nije nosila custom made kreaciju njihovog slavnog virtuoznog atelijera nego ready-to-wear. Internet je zaorio da je to zapravo njen revenge dress na činjenicu da nije bila nominirana za najbolju glumicu. Stilistička intervencija je spasila možebitnu monotonost looka izborom Rene Boivin predimenzionirane vintage narukvice i vintage prstena Suzzane Belperron draguljarske kuće Fred Leighton", govori stilistica.

Kirsten Dunst

image

Kirsten Dunst

DAVID FISHER/SHUTTERSTOCK

Kirsten Dunst nosila je bijelu minimalističku Gucci haljinu koja se našoj stilistici jako svidjela te joj je jedan od favorita ovogodišnjih Oscara.

"Stekla sam dojam da je bilo vrlo malo Guccija na ovogodišnjim Oscarima, barem među hollywoodskim "teškašima", uz iznimku izvrsnog Ryana Goslinga, Marka Ronsona i njegove supruge Grace Gummer. No ova fantastična minimalistička kreacija na modnoj ikoni Kirsten Dunst jasno pokazuje novi recentni smjer Gucci kuće pod vodstvom novog art direktora. I sjajno joj pristaje. Besprijekorna silueta, bijela boja bez nepotrebnih detalja, pri kojoj do izražaja dolazi odličan glam look. Nema ništa ljepše od plavuše na red carpetu u bijeloj kreaciji s jedinim detaljem - crvenim ružem. Bez zamjerke!", kaže Karapanđa.

Linker
27. travanj 2024 08:06