LIVIO ANDRIJIĆ/Cropix
odraz ekološke svijesti

Posjetili smo tri second hand dućana: Skupocjeni predmeti ovdje su cjenovno prihvatljivi i traju vječno

Kupovanje u dućanima s rabljenom robom odraz je ekološke svijesti, ali i potrebe da se bude autentičan u svijetu masovne mode.

Kupovanje u dućanima s rabljenom robom odraz je ekološke svijesti, ali i potrebe da se bude autentičan u svijetu masovne mode.

Ulični ormar

Zagrebački second hand dućan 13. kolovoza slavi deseti rođendan pa se može reći da su njegove osnivačice, prijateljice Radmila Grba (41) i Andreja Latinović Kler (40), pionirke u pristupu toj vrsti modne ponude. Kad su otvarale trgovinu s nošenom odjećom suočavale su se s predrasudama da je kupuju samo oni koji nemaju novca za novo, no taj stav se s vremenom promijenio.

image
Vlasnice Radmila Grba i Andreja Latinović Kler imaju mnogo odjeće iz 50-ih i 80-ih godina prošlog stoljeća
LIVIO ANDRIJIĆ/Cropix

- Najveća prednost kupovanja u second hand dućanima je ekološka komponenta - briga za okoliš i održivost. Osim toga, vintage komadi su vrlo glamurozni. Pažljivo su krojeni, od najkvalitetnijih su materijala, a i printevi imaju svoju jedinstvenu priču - kaže Andreja te dodaje da ona i njezina kolegica Radmila također skupljaju odjevne predmete iz prošlih vremena. U njihovoj trgovini najviše je odjeće iz 50-ih i 80-ih godina prošlog stoljeća, a u posebnom vintage kutku prodaju se i skije iz 30-ih godina, lampe iz vremena art decoa, stare razglednice, knjige, porculan... Većinu stvari donijele su s putovanja - po Sjedinjenim Državama, Europi, Indiji...

image
LIVIO ANDRIJIĆ/Cropix
image
LIVIO ANDRIJIĆ/Cropix

Čitajte i: Second hand dućani sve su popularniji i kod nas! Poznate dame tamo su ulovile neke od najljepših vintage komada

Mango Sticky Rice

Ormar sjećanja drugi je naziv za zagrebački second hand dućan koji je prije nešto više od dvije godine otvorila ekonomistica Nidžara Mustafić (39). U 15 četvornih metara osim vintage odjeće prodaju se još nakit i knjige.

image
Vedran Peteh/Cropix

- Većini stvari u mom dućanu zna se porijeklo. Kupujem ih direktno od vlasnika pa znam i njihove priče, koje su katkad vrlo zanimljive. Taj mali prostor u širem središtu grada je odraz moje životne filozofije - ništa se ne baca, a odjeća se čuva i prepravlja za nove generacije - objašnjava Nidžara, koja kupcima nudi bogat izbor retro odjeće s područja bivše Jugoslavije - od 1940. do 1990. Klijentice su uglavnom žene od 20 do 40 godina (premda prodaje i muške modele), a najtraženiji su traper, nakit, kožnate torbe, romantične haljine iz 70-ih, Varteksovi ili Murini vuneni kaputi... Ima i mnogo stvari od kojih se vlasnice teško opraštaju, primjerice, kreacije zagrebačkih dizajnerica Keti Balogh i Žuži Jelinek.

image
Mango Sticky Rice
Vedran Peteh/Cropix
image
Mango Sticky Rice
Vedran Peteh/Cropix

Čitajte i: Markirana roba za svega par kuna: 'Kako sam prodala i upecala najbolje komade na marketu rabljenih stvari'

Mishka Boutique

Otvoren je lani u lipnju, a vlasnica mu je Sandra Zamberlin (33), koja je prije toga šest godina radila kao profesorica hrvatskog jezika. Žene koje dolaze u splitski dućančić u potrazi su za nekim klasičnim komadom žele uštedjeti, a i ekološki su osviještene.

image
CROPIX

U Dalmaciji, kaže Sandra, još postoje predrasude o rabljenoj odjeći pa second hand i vintage trgovine nisu tako popularne kao u drugim urbanim sredinama, no čuju se i komentari da je jedan ovakav dućan Splitu - falio. U ponudi su nenošeni ili vrlo malo nošeni komadi odjeće. Vrlo su zanimljivi i kvalitetni, a klijentice su žene svih generacija, od 15 do 85 godina - govori Sandra, ponosna što se kod nje mogu kupiti i rariteti kao što su svilene marame Hermes i Dior, sakoi YSL, baloner Escada ili torba Fendi... Inače skupocjeni predmeti kod nje su cjenovno prihvatljivi.

image
Second hand
LIVIO ANDRIJIĆ/Cropix

Čitajte i: Kod njih kupuju i glumci i političari! Second hand dućani nude sjajne stvari za samo par kuna, no toliki su propali - istražili smo zašto

Linker
27. travanj 2024 05:20