Zlatne ruke jazzera

Pensa - novi originalni suvenir iz ruku svestranog riječkog umjetnika

Vrsni bubnjar i zlatar koji svira sa svim eminentnim hrvatskim glazbenicima, u obiteljskoj zlatarnici osmišljava inovativne i vrhunski izrađene suvenire koji su mu donijeli brončanu medalju na Svjetskom sajmu inovacija u Berlinu.

Riječanin Tonči Grabušić dobro je poznat u svijetu glazbe i jazza, a jednako je poznat kao vrhunski zlatar i inovator.

Između brojnih koncerata, zavuče se u obiteljsku zlatarsku radionicu koja nedaleko riječkog Korza postoji više pedeset godina gdje osim nakita osmišljava i vrlo vrijedne suvenire. U potrazi za originalnim riječkim suvenirom prije desetak godina osmislio je pisaći pribor Torpedo GB, kemijsku olovku-roler i nalivpero koje oblikom podsjećaju na torpedo. Svaki je detalj, izuzev trupa, ručno izrađen, a izrada srebrnog ili zlatnog propelera koji se vrti, zahtijeva iznimnu vještinu, mnogo strpljenja kao i najviši stupanj preciznosti zlatarskog majstora. Upravo to čini Torpedo pisaće instrumente izvanserijskim što je prepoznato i na Svjetskoj izložbi inovacija u Berlinu gdje je osvojio brončanu medalju. Uz pisaći pribor dolazi i 30-minutni film o riječkom torpedu pohranjen na USB memoriji, koja dolazi uz proizvod.

image

Novi Grabušićev suvenir, nalivpero i manžete Pensa

DAMJAN GRBAC
image

Iza svakog pisaćeg pribora stoji vrhunski rad i ideja

DAMJAN GRBAC

Potom je izradio i srebrnu škrinjicu, dar Grada Rijeke svetom ocu Ivanu Pavlu II. za vrijeme njegova posjeta Rijeci 2003. godine.

Smislio je i Riječku žličicu s morčićem kao originalni kvarnerski suvenir za što je dobio brojne nagrade i priznanja. A sad na tržište izlazi s novim proizvodom, također pisaćim priborom pod nazivom Pensa, ovaj put s motivom hrvatskog pletera koji u paketu dolazi s manžetama i knjižicom u kojoj se objašnjava taj simbol starohrvatske kulture. Kao i u izradi Torpeda i tu su mu pomogli partneri, vrsni riječki tokari Valter i Leonardo Balen.

image

Pisaći set Torpedo dobio je brončanu medalju na Sajmu inovacija u Berlinu

DAVOR ZUNIC/CROPIX CROPIX
image

Riječka žličica

PRIVATNI ALBUM

‘‘Moram nekako ispoljiti svoju kreativnost pa kada ne sviram onda radim nakit ili suvenire. Nakit i morčići koje ručno izrađujem i po čemu je naša zlatarnica poznata, već su mi pomalo dosadili pa se stalno trudim raditi nešto novo. A to u Rijeci već znaju pa mi ljudi dolaze s raznim ludim idejama i to me veseli. A kako sam napravio pisaći pribor Torpedo posvećen riječkoj povijesti, tako sam došao na ideju da na sličan način upotrijebim i hrvatski pleter koji je zapravo kao motiv na suvenirima zapostavljen.‘‘, govori Tonči Grabušić i objašnjava kako je naziv Pensa priboru dao po staroj hrvatskoj mjernoj i novčanoj jedinici.

Tako iza proizvoda koje ovaj vrhunski glazbenik i zlatarski obrtnik osmišljava, stoji puno truda,razmišljanja i naravno precizne i vrhunske izrade pa je tako svaki njegov suvenir koji dolazi u limitiranim serijama, pronašao put do mnogih diplomatskih rezidencija kao vrhunski hrvatski proizvod koji osim praktične svrhe nudi malo poznate informacije o bogatoj hrvatskoj povijesti.

image

S Matijom Dedićem i Gabi Novak

PRIVATNI ALBUM
image

S Radojkom Šverki snimio je i hvaljen album ‘As TIme Goes By‘

PRIVATNI ALBUM

Tonči Grabušić svira više od četrdeset godina, karijeru je započeo još kao dečko na otoku Krku gdje je uletio kao zamjena u jedan bend, a kasnije je svirao s Elvisom Stanićem, Đorđem Balaševićem, Jimmyjem Stanićem, Arsenom Dedićem, Matijom Dedićem, Gabi Novak, radojkom Šverko, Zoranom Predinom, Boškom Petrovićem, Severinom, Gibonnijem, Giulianom, Alanom Bjelinskim, Ante Gelom, Markom Križanom, Nenom Belanom, Dadom Topićem, Tinom Vukov... Ukratko puno je lakše nabrojati s kim nije, nego sa svima kojima je svirao. Godinama svira kao stalni član benda Melodija Istre i Kvarnera, svirao je u riječkom HNK Ivana pl. Zajca, prije nekoliko godina proglašen je najboljim jazz bubnjarom...

Ukratko, svestrani kreativac koji kada nije za svojim bubnjevima, uvijek je u svom zlatarskom laboratoriju iz kojeg svako toliko lansira uistinu vrhunske inovativne proizvode i vrijedne originalne suvenire.

Linker
21. travanj 2024 05:22