uoči izlaska hit filma

Odjevni stil britanske kraljice srca i danas vrijedi kopirati! Inspirirajte se stilskom pričom Lady Di

Turbulentni dani razvoda od princa Charlesa tema su novog filma o princezi Diani, drame ‘Spencer’ u kojoj je glumi Kristen Stewart. U povijest se upisala kao britanska ‘kraljica srca’, ali i svjetska ikona stila.

Nakon Naomi Watts, Elizabeth Debicki i deset drugih glumica koje su od osamdesetih naovamo glumile princezu Dianu u raznim serijama i filmovima, red je došao i na Kristen Stewart, američku glumicu najpoznatiju po ulozi Belle u filmskom serijalu “Sumrak saga”.

Riječ je o drami “Spencer” redatelja Pabla Larraína čija radnja prati Dianinu odluku da prekine brak s Charlesom, princem od Walesa, i napusti kraljevsku obitelj. Britanska je “kraljica srca” ostala upamćena po humanitarnom radu, burnom ljubavnom životu, intervjuu u kojem je iskreno govorila o svim lijepim i ružnim stranama braka i života u kraljevskoj obitelji, ali i profinjenom odjevnom stilu usprkos ograničenjima koja su nametala stroga dvorska pravila odijevanja.

Čitajte i: Najveća ljubav Lady Di bili su sinovi: Obasipala ih je ljubavlju, zbog njih je riskirala i za sobom ostavila veliku prazninu

Crvena boja

Ova se boja i inače smatra kraljevskom, a princeza ju je obožavala nositi jer joj je pristajala uz boju kose i put. To su uglavnom bili kostimi od tvida koje je kombinirala s crnim i zlatnim detaljima te bisernim perlama, no i sam sako je dovoljan da svaku odjevnu kombinaciju učini atraktivnom. Od crvenih komada poželjno je imati i beretku - ona je hit komad jesenske sezone, a crvena boja laska licu baš kao i crveni ruž za usne.

Veliki ovratnik

image
Karizmatična princeza njegovala je profinjen odjevni stil koji i danas vrijedi kopirati.
ANWAR HUSSEIN/EMPICS ENTERTAINME

Desetak i više centimetara široki pamučni vezeni ovratnik simbol je čistoće - nosili su ga engleski protestanti u 17. stoljeću iz revolta spram raskošne i kićene dvorske odjeće. I stoljećima kasnije odjeća s takvim ukrasom - princeza Diana je najradije nosila haljine - izgleda čedno i ozbiljno, ali istodobno otmjeno i ženstveno. Kombinira ih se s elegantnim salonkama i torbom te s više komada nakita koji su kontrast strogoći ovratnika.

Čitajte i: Bila je opsjednuta teorijama zavjere, prevladala je mračna strana: Fatalni niz koji je doveo do preranog odlaska Lady Di

Točkasti uzorak

Mnoge žene ne vole ovaj uzorak jer on, ako se dobro ne kombinira, može izgledati kičasto. No, Diana je birala haljine, suknje i bluze jednostavnog i elegantnog kroja koji može podnijeti i krupnije točke. Posebnu pažnju posvećivala je dodacima - umjesto komada nakita raskošnog dizajna, kakvima obiluje kraljevska riznica, nosila je decentnu bisernu ogrlicu i naušnice te klasične salonke.

image
Diana je birala haljine, suknje i bluze jednostavnog i elegantnog kroja.
AFP/AFP/PROFIMEDIA

Čitajte i: Sva lica Lady Di! Neprikosnovenu princezu mnoge su glumice pokušale utjeloviti, no je li ikome uspjelo?

Tartan uzorak

Premda je tartan modni uzorak, njegovo nošenje bilo je više političko pitanje nego stvar stila. Od početka 17. stoljeća vladaru Engleske, naime, istodobno pripada i škotska kruna, pa uniju nekadašnjih protivnika članovi kraljevske obitelji naznačuju odjećom sašivenom od te tradicionalne škotske vunene tkanine.

image
Premda je tartan modni uzorak, njegovo nošenje bilo je više političko pitanje nego stvar stila.
NILS JORGENSEN/SHUTTERSTOCK ED

Bez obzira na to, riječ je o modnom klasiku. Princeza Diana najčešće je nosila tartan sakoe koje je kombinirala s košuljama visokog ovratnika i bluzama s mašnom. U ležernoj varijanti može ga se nositi s bijelom pamučnom majicom i crnim trapericama.

Linker
21. travanj 2024 16:55