GROM IZ VEDRA NEBA

Nakon 25 godina iz kuće Valentino odlazi genijalni kreativni direktor Pierpaolo Piccioli

U emotivnoj objavi, Piccioli se zahvalio svom timu na uspješnoj suradnji, a vlasnicima kuće na prilici da ostvari svoje snove.

Zaljubljenici u visoku modu tuguju: u javnost je procurila vijest da Pierpaolo Piccioli više nije kreativni direktor modne kuće Valentino u kojoj je na raznim poslovima radio zadnjih dvadeset pet godina.

"Nemaju sve priče početak i kraj, neke žive u nekoj vrsti vječne sadašnjosti koja toliko svijetli da neće proizvesti nikakve sjene. U ovoj sam firmi 25 godina, a 25 godina postojim i živim s ljudima koji su ispleli tkanje ove lijepe priče koja je moja i naša", lijepim se riječima na društvenim mrežama 56-godišnji dizajner oprostio od svog tima. U istom se tonu od Pierpaola pozdravio Rachid Mohamed Rachid, predsjednik kuće Valentino koja je u vlasništvu kompanije Kering i katarskog investicijskog fonda Mayhoola for Investments.

image

Pierpaolo Piccioli

TOM NICHOLSON/SHUTTERSTOCK TOM NICHOLSON/SHUTTERSTOCK

"Izražavamo našu najdublju zahvalnost Pierpaolu za pisanje važnog poglavlja u povijesti kuće Maison Valentino. Njegov doprinos u proteklih 25 godina", rekao je Rachid dodajući da će novi glavni kreativac biti imenovan uskoro. Što je razlog njegovom odlasku, nije poznato. Loši financijski rezultati nisu jer je kuća Valentino lani zaradila gotovo milijardu i pol eura, što je petnaest posto više u odnosu na godinu ranije.

Pierpaolo Piccioli je u kuću Valentino koju je 1959. u Rimu osnovao legendarni dizajner Valentino Garavani, došao 1999. u svojstvu dizajnera modnih detalja zajedno sa Marijom Grazijom Chiuri, trenutnom kreativnom direktoricom kuće Christian Dior. Osam godina kasnije njih dvoje su postali kreativni direktori linije asesoara, a godinu kasnije, 2008., Pierpaolo i Maria Grazia su imenovani kreativnim direktorima Valentina. Postali su poznati po raskošnim haljinama koje su bile spoj suvremenosti i profinjene klasike tipične za kreacije osnivača kuće; Pierpaolo i Maria Grazia su se nadahnjivali Garavanijevim skicama koje su interpretirali na svjež i moderan način, a bili su odgovorni za pret-a-porter kolekcije te kolekcije visoke mode.

image

Haute couture ljeto 2024.

ALESSANDRO LUCIONI/ LAUNCHMETRICS/SPOTLIGHT
image

Haute couture jesen 2023.

LAUNCHMETRICS/SPOTLIGHT

Kad je u srpnju 2016. Maria Grazia prešla u Dior, dizajner rođen u okolici Rima je samostalno nastavio kreirati kolekcije odvažnih volumena i boja – uključujući PP Pink, novu ružičastu Pantone nijansu, pritom unoseći elemente ulične mode kao i sportsku estetiku. Nezaboravna je njegova kolekcija zimskih jakni krojenih poput krinolina koju je osmislio za brend Moncler i njihovu liniju Moncler Genious. Posebnu je pažnju pridavao detaljima: primjerice, kolekcija za proljeće 2019. je bila posvećena bijeloj košulji, a kolekcija za jesen i zimu 2024./2025. maloj crnoj haljini. Pierpaolo Piccioli zasada ne otkriva daljnje planove. Kaže da će se prvo dobro odmoriti u krugu svoje obitelji - supruge i troje djece s kojima živi u rodnom Nottinu.

image

Valentino jesen/zima 2022.

LAUNCHMETRICS/SPOTLIGHT
image

Kolekcija jesen/zima 2024.

ALESSANDRO LUCIONI/ LAUNCHMETRICS/SPOTLIGHT
image

Kolekcija proljeće/ljeto 2024.

LAUNCHMETRICS/SPOTLIGHT
Linker
20. travanj 2024 04:08