Sezonski klasik

Modna investicija za listopad: Pletene haljine kojima ćete se vraćati sve do proljeća

Najave pada temperatura zahtijevaju prilagodbu garderobe, a ulaganje u capsule komade prvi je korak do dobrih jesenskih kombinacija.

Trendovi dolaze i prolaze, ali kad su jesenska i zimska garderoba u pitanju - pletivo je nezamjenjivo. Ove godine najpoželjnije je u formi haljina koje s lakoćom prelaze iz dnevnog u večernji look, daju toplinu i garantiraju stylish dojam neovisno s kojim ih dodacima nosite.

Osnovu svakog ormara trebali bi činiti capsule komadi kojima ćete se iznova vraćati tijekom čitave sezone, ali i u godinama koje dolaze. Njihova glavna karakteristika je neutralnost i jednostavnost zbog čega će se izvrsno spajati s drugim capsule komadima, ali i vodećim sezonskim trendovima. Zato bi trebali činiti većinu našeg ormara te se stopostotno uklapati u u estetiku koju nastojimo njegovati. I iako ovo nije univerzalan pojam čija se formula može primijeniti na baš svaku ženu, postoje određeni komadi koji bi to vrlo lako mogli. U jesenskoj i zimskoj garderobi to je definitivno pletivo čijoj se toplini i udobnosti vraćamo čim zahladi.

Već tradicionalno, naredne će mjesece obilježiti puloveri i kardigani, a još će se ponegdje viđati i oni skladni setovi sa suknjama ili hlačama koje smo zavoljeli još prije nekoliko godina. No apsolutna pletena zvijezda bit će haljine koje ove godine dolaze u čitavoj lepezi krojeva i dužina što je garancija da će svaka žena pronaći idealne primjerke za sebe. Ovaj svestran komad u svakoj stilizaciji pruža chic dojam, a obožavat će igranje modnim dodacima u obliku kontrastnih spojeva ili mijenjanja silueta.

Ponudom vodećih high street brendova dominiraju uži krojevi midi, pa čak i maksi, dužina koje će genijalno pristajati uz bajkerske čizme čija će im robusnost dati odličan stilski kontrast. Posebno efektan će biti spoj čizama viših sara i haljina midi duljine jer će se poigravati siluetom, ali preferirate li klasiku elegantne čizme s visokom potpeticom bit će jednako efektne. U isto vrijeme jednu ćete ovakvu haljinu za suhih dana moći nositi i na salonke za profinjeni izgled, ali i na omiljeni par tenisica koje će joj dati sportski prizvuk. Pritom, jednako će se dobro spajati i dugačkim kaputima, a voljet će i igranje traper i kožnim jaknama u ovim posljednjim toplim danima.

image

Massimo Dutti (89,95 €)/Mango (39,99 €)/Isabel Marant (890 €)/Staud (340 €)/Bershka (27,99 €)

GLORIA EDIT/PRESS

Vrlo rado viđene bit će i mini dužine u spoju s oversized krojem koje daju dojam stilske nemarnosti. Ove haljine najbolje će izgledati u paru s čizmama u visini koljena, a jednako će im dobro pristajati i ravan potplat kao i visoka potpetica. Međutim, za razliku od dugačkih modela, ove će haljine bolje izgledati s dužim jaknama i kaputima. Stoga kaput ili jakna koju ćete prebaciti preko mini pletene haljine ne bi trebao biti kraći od ruba haljine, dapače najbolje će izgledati s jako dugačkim kaputima.

Odlučite li se pak za nešto elegantnije izdanje poput tankog pletiva i strukiranog kroja ili jednostavno ležernom predimenzioniranom modelu poželite dati dašak profinjenosti za toplijih dana, mini pletenoj haljini pridružite balerinke ili Mary Jane model ravna potplata.

image

Zara (29,95 €)/Stradivarius (25,99 €)/Elisabetta Franchi (558 €)/COS (99 €)/H&M (69,99 €)

GLORIA EDIT/PRESS

Svestranost pletene haljine jako se dobro vidi i u njezinoj sposobnosti prelaska iz dnevnog u večernji look. Osobito se to odnosi na neutralne nijanse poput crne i bež boje. Sve što će vam trebati je zamjena ravne obuće s potpeticama i dodatak masivnijeg zlatnog nakita. Ovisno o tome je li riječ o zatvorenom ili otvorenijem gornjem dijelu poigrajte se primjetnim naušnicama ili ogrlicom, a širokoj haljini dodajte i remen u struku koji će dati naglasak na siluetu i biti dovoljan da haljina poprimi novi dojam.

Linker
25. travanj 2024 17:40