NEJA MARKIČEVIĆ/CROPIX
riječka pjevačica

Mirna Škrgatić: "U Zagrebu su svi uniformirani, prate se trendovi pa svi izgledaju isto"

Teško se na ulici ne okrenuti za riječkom glazbenicom koja njeguje osebujan stil pun boja i uzoraka, sličan onome koji voli i njezin dečko Miran Kurspahić.

Teško se na ulici ne okrenuti za riječkom glazbenicom koja njeguje osebujan stil pun boja i uzoraka, sličan onome koji voli i njezin dečko Miran Kurspahić.

Pjevačica i kantautorica Mirna Škrgatić, ovih dana izdala je novu pjesmu "Kad me nema" koja će se naći na njezinom novom albumu, a uskoro kreće i s koncertima gdje će predstaviti nove, ali pjevati i one stare pjesme s prethodna dva albuma. Ova rođena Riječanka sa zagrebačkom adresom, nedavno je promijenila i boju kose, od vatreno crvene koja joj je bila zaštitni znak posljednjih četrnaest godina - u nježno plavu. Pjevačica nam je otkrila da je modno inspirira Florence, a za zagrebačku modu smatra da je predosadna jer svi prate trendove.

Kako to da ste odlučili promijeniti boju kose?

- Iskreno, nisam se više mogla gledati kao crvenokosa. Baš mi je dojadilo. Ovo ljeto kosa mi je jako posvijetlila od sunca i mora i to mi se svidjelo pa sam odlučila postati plavuša.

Je li vam se sada jednostavnije igrati s bojama na odjeći?

- Naravno. Prije sam morala paziti na boje koje nosim. Nisam primjerice nosila ništa ljubičasto, jer se to "tuklo" s mojom bojom kose. Sada mogu nositi sve i puno je lakše.

Koje boje volite?

- Volim jake, intenzivne boje - tirkiznu, crvenu, zelenu, žutu, a u zadnje vrijeme mi je draga i ružičasta.

A uzorci?

- Volim cvjetne uzorke, ali i one apstraktne, psihodelične iz sedamdesetih. Ali imam i puno životinjskih uzoraka, šljokica, perja…

Kako biste opisali svoj stil?

- Nazvala bih ga mješavinom retro stila šezdesetih i sedamdesetih godina prošlog stoljeća. Često moderne kombiniram sa starim, vintage komadima.

image

Kožne jakne neizostavni si dio odijeće

NEJA MARKICEVIC/CROPIX CROPIX

Jeste li i kao djevojčica voljeli retro stvari?

- Još sam u osnovnoj školi nosila trapez hlače koje tada nisu bile moderne. Oduvijek sam odijevanjem iskakala iz svog okruženja jer nikada nisam imala potrebu uklopiti se.

Znači trendovi i moda vas ne zanimaju?

- Volim znati što je u trendu i ako mi se nešto svidi inkorporiram u svoju garderobu. Ali baš da praktično pratim modu i novitete, to ne.

Čega ima najviše u vašem ormaru?

- Imam hrpu košulja, najviše bijelih, ali različitih modela. S volanima, čipkama, perlicama, perforacijama… Nešto što sam uzela od mame, nešto od njezine tete, znači vintage komadi koje volim i nosim. Nemam jedino klasičnu bijelu košulju.

Omiljena mjesta za shopping?

- Jako volim Ulični ormar, super mi je Mango Sticky Rise s vintage robom, ali mi nije strano otići i u Tekstil House sa second hand robom. Svratim ja i u normalne dućane i kupim si nešto ako mi se sviđa.

image

S plavom kosom lakše jek ombinirati odjeću

NEJA MARKICEVIC/CROPIX

Kupujete li preko interneta?

- Ponekad, najčešće preko Asosa.

Je li na vaš stil utjecao vaš životni partner, glumac i redatelj Miran Kurspahić, također poznat po osebujnom modnom stilu?

- Ja sam se uvijek odijevala kao i danas, ali sam se u tom nekom modnom izričaju uz Mirana još više oslobodila. On me na neki način ohrabrio da se još više opustim pa kada sam prije četiri godine stigla iz Rijeke u Zagreb, počela sam se puno šarenije odijevati.

image

S glumcem Miranom Kurspahićem

MAJA JUROVIĆ/CROPIX

Pazite li kod zajedničkog izlaska da uskladite odjeću?

- Vrlo rijetko. Više se potpuno slučajno uklopimo po bojama i stilu.

image

Na otvorenju Pula Film Festivala

DUŠKO MARUŠIĆ/CROPIX
image

Par ne pazi da se modno uskladi već svatko bira svoj stil

MAJA JUROVIĆ/CROPIX

Da li vas komentiraju na ulici?

- Zna mi se desiti da me odmjere sa začuđenim pogledom ili se namršte, ali ako netko ima potrebu nešto reći, onda je to uglavnom pozitivno. Nitko vam u lice neće reći ništa zločesto, takvi su komentari rezervirani za Internet.

Koliko se vaša javna odjeća razlikuje od one privatne?

- Ne pretjerano. Volim se lijepo odijevati pa i usred bijela dana mogu obući štikle i šljokice. Sve ovisi o raspoloženju.

U čemu ćemo vas rijetko vidjeti?

- U tenisicama. Imam jedne tenisice za planinarenje, imam jedne gradske i jedne kada moram jako puno hodati, a njih koristim i za teretanu. Koliko god da su tenisice udobne, ja se u njima ne osjećam dobro u estetskom smislu. Netko ih zna zaista super iskombinirati, ali ja se u njima ne vidim.

Znači, vaš izbor su visoke potpetice?

- Apsolutno. To mi je usadila moja mama koja i danas ne izlazi bez visokih peta. I ljeti nosim sandale na petu.

Najjeftinije što ste kupili?

- Imam nekoliko komada koje sam platila po pet kuna (66 centi). To je jedna suknja, bluza, jedna leopard jaknica, neki šalovi... I stvarno ih volim i nosim.

A najskuplje?

- Jedan kaput marke Desigual od 3 tisuće kuna (398,17 eura).

Volite li šešire?

- Ne baš. Imam samo jedan ljetni slamnati šešir s ogromnim obodom. Štiti od sunca, ali naravno, odlično i izgleda.

Haljine ili hlače?

- Oboje. To ovisi kako se osjećam. Ima dana kada se osjećam da su mi hlače neudobne, da me stišću, pa biram haljine, a ima dana kada se iz hlača ne skidam.

image

Imam puno bijelih košulja, ali ni jednu klasičnu

NEJA MARKICEVIC/CROPIX CROPIX

Imate li odjeću koju čuvate godinama?

- Imam i u nju čak i stanem. Imam jedan kaputić iz osnovne škole, imam komade iz srednje škole, neke majice i pulovere koje i dalje nosim. A najdraže su mi dvije vezene bluze od moje pranone, koje je nosila i moja mama i njih zbilja čuvam.

Što vam je seksi?

- Jako su mi seksi čizme iznad koljena ili kombinacija sakoa ispod kojeg se nazire čipkasti bodi.

Imate li neki najdraži komad odjeće?

- Jedne kratke hlačice koje sprijeda izgledaju kao suknja. One spadaju u seksi kombinacije uz spomenute čizme.

Što ste zadnje kupili?

- Jedan baloner, lagano plastificiran, za kišu, a s prednje strane ima volane. Totalno je genijalan i potpuno retro. Platila sam ga 13 eura u jednom second hand shopu.

Modni dodatci?

- Volim baš sve. Imam puno torbi, i to vintage komada od mame i mamine tete, imam dvije od krokodilske kože, dvije od zmijske…

Nosite li velike ili male torbice?

- Ovisi o prilici. Za izlazak manje, a kada radim, velike da mi u njih sve stane.

image

U njezinom ormaru puno je odijeće koju je nasljedila od mame i njezine tete

NEJA MARKIČEVIĆ/CROPIX

A nakit?

- Jako volim nakit, imam mnogo bižuterije, ali i zlatnog i srebrnog nakita koji sam naslijedila. Volim narukvice, prstenje, ogrlice, naušnice…I sve nosim.

Ima li još mjesta u vašem ormaru?

- Nema, doslovce puca po šavovima. Držim odjeću i u kutijama pod krevetom i na ormarima jer se teško odvajam od robe. Uvijek si mislim - možda ću još koji put to odjenuti.

Kako biste opisali zagrebačku uličnu modu?

- Bilo bi ljepše za vidjeti da su ljudi šareniji, da nisu toliko sivi i uniformirani, ali svatko nosi što želi. Tu se dosta prate modni trendovi pa svi više-manje izgledaju isto. Ali novac ne može kupiti stil.

Čiji vam se stil posebno sviđa?

- Od Florence iz benda Florence and the Machine. Sve mi je na njoj wow, od haljina do odijela.

Linker
26. travanj 2024 13:43