Dječja moda

Kao stvorene za posebne prigode i male šarmerice: neodoljive retro haljine za djevojčice

Dizajnerica Lucija Peronja iz Jelse radi neodoljive komade za djecu koji su oduševili i mame i njihove curice.

Jednom davno, dok još u Hrvatskoj nije bilo slavnih konfekcijskih brendova, brze mode i interneta, iz mnogih je kućanstava u poslijepodnevnim satima dopirao zvuk mašine za šivanje. Majke i bake (a možda i poneki otac) vrijedno su precrtavale Burdine krojeve ispružene na kuhinjskom stolu, a djeca s divljenjem promatrala šarene končiće i gumbe, koji bi koji dan ili tjedan kasnije ponosno krasili njihov novi kaput, hlače ili haljinu. Jedna od njih bila je i hvarska modna dizajnerica Lucija Peronja (36), koja je kao djevojčica obožavala gledati nonu kako šije.

Spretne ruke njezine bake nisu, prisjeća se, odijevale samo ukućane već i Lucijine lutke, inspiriravši je da i sama razvije interes za tu vještinu. "Odmalena volim crtati i kreirati, šivati sam počela već u osnovnoj školi, isprva za sebe, onda za prijateljice, a nakon što sam na zagrebačkom učilištu Profokus završila program za modnu dizajnericu, nekako se prirodno nametnula ideja o pokretanju vlastitog modnog brenda", kaže dizajnerica. Vrativši se nakon studiranja kući na Hvar, uredila si je mali studio u sklopu obiteljske kuće, u kojem nastaju Lucijine kreacije za odrasle, a otprije tri godine - kad je postala majka - i za djecu.

image

Lucija Peronja oduševljava ljubiteljice kreacija sa starinskim štihom

"Prvi dječji komad koji sam napravila bila je krsna haljinica za moju kćer Maritu jer mi se ponuda u dućanima nije sviđala. Uskoro su i moje prijateljice poželjele slične stvari za svoju djecu, pa i danas najčešće radim dječje kreacije za posebne prigode, koje su elegantne, ali na način da se mogu nositi i bilo koji drugi dan. Jako volim estetiku 60-ih i 70-ih godina prošlog stoljeća pa se modni elementi iz tih vremena, poput zanimljivih geometrijskih i cvjetnih printeva, često provlače kroz moje kolekcije za djecu koje bih opisala kao retro chic", kaže Lucija, kojoj su omiljeni modeli kćer Marita i nećakinje.

image

sd sdfds

SD SDSD

Kreacije "Girls by Lucija Peronja" napravljene su od prirodnih materijala, a posebnost kroja leži u tome što je prilagodljiv - zahvaljujući mašnama koje se vežu i rastezljivom dijelu u struku, djeca ih mogu nositi dulje i kad prijeđu u veći konfekcijski broj. Biti modna dizajnerica i živjeti na otoku svojevrsni je izazov, pogotovo po pitanju nabave materijala.

"Nabavljam ih uglavnom iz internetskih trgovina, no zna se desiti da se paket zagubi na putu do Jelse, a ni poštarine nisu baš zanemariv faktor. No, ljubav prema dizajniranju jača je od bilo kakvih prepreka pa se s veseljem bacam na izradu svake nove kolekcije", kaže Lucija, koja će u rujnu predstaviti jesensku kolekciju. Njezine kreacije mogu se kupiti online na njezinoj stranici te fizički u jelšanskoj trgovini Hvar Republic, ispred koje je, na Trgu Tome Gamulina, ovog ljeta održala reviju na kojoj je predstavila 16 novih modela za djecu.

image

gg dgdg

DGD DGDG

Kreira uglavnom za djevojčice, jer nema vremena proširivati ponudu, no izradila je i nekoliko komada za dječake. "Radim veličine za djevojčice do osme godine, ali ako netko želi takav model u većoj veličini, može ga naručiti", kaže Lucija, čije se cijene kreacija kreću od 250 do 500 kuna, a uz svaki naručeni artikl kupac dobije i besplatni ukras za kosu. Lucija se ove jeseni veseli i preseljenju u veći radni prostor izvan svog obiteljskog doma, jer posao kod kuće, dodaje, često nesvjesno preraste u cjelodnevni rad. U tri godine kreiranja za mališane stekla je vjerne klijentice, i među mamama i među njihovim djevojčicama koje obožavaju Lucijine šarmantne kreacije.

Linker
15. travanj 2024 18:59