Vladimira Spindler
Više troši na knjige i putovanja

Judita Franković: 'Hranim' se u second hand i vintage dućanima

Nostalgiju prema modnim erama koje su davno prošle zagrebačka glumica ‘hrani’ kupnjom vintage odjeće, za što izdvaja puno manje novca nego za knjige i putovanja, a omiljeni suveniri su joj kaput iz New Yorka i šešir s Tajlanda.

Junakinja napetog serijala "Počivali u miru", čija se treća i posljednja sezona počela prikazivati na nacionalnoj televiziji, u modnom se smislu svakodnevno šeta prošlim stoljećem. Juditi Franković (36) sviđa se odjeća dvadesetih, četrdesetih, sedamdesetih, osamdesetih i devedesetih godina, a prednost života u 2018. je, kaže, ta što uzimaš i kombiniraš ono najbolje od svake dekade. To nipošto ne znači da je njen stil kaotičan, dapače, zbog svoje profinjene estetike miljenica je domaćih dizajnera – ali i redatelja, jer, među ostalim, ne preza pred fizičkim transformacijama. Zbog filma "Dom" Darija Pleića, koji će se uskoro početi prikazivati, u samo nekoliko dana tri je puta bojila kosu – pa se na kraju snimanja morala ošišati nakratko. Što se pak make-upa tiče, njen je prvi izbor crveni ruž, sinonim za ženstvenost u svakom dijelu tako joj bliske modne prošlosti.

Vladimira Spindler

Filozofija kupnje: Neopterećena šetnja gradom obično se pokaže kao najplodonosnija. Volim obilaziti second hand i vintage dućane, gdje mogu nabaviti zanimljive komade za malo para. Ja, zapravo, rijetko kupujem odjeću, a u shopping centre gotovo i ne idem.

Zlato iz ormara: Trenutačno su mi zlatne vintage sandale najbolja stvar koju imam u garderobi. Poklonila mi ih je kostimografkinja Marita Čapo na nedavnoj premijeri predstave ‘Don Juan u Sohou’ kazališta Exit, a nosim ih i u ovim relativno toplim siječanjskim danima - uz najlonke.

Priredba 10 rodjendan / cafe Velvet / Zagreb 29.05.2017. / foto: Maja Jurovic / Judita Frankovic
Maja Jurović

Omiljeni suveniri: Plava haljina kupljena na pariškom Montmartreu, (pre)velik kaput iz njujorškog Brooklyna, nakit iz Provanse i šešir s Tajlanda. Za stvari kupljene na putovanjima emotivno sam vrlo vezana jer svaki komad čuva uspomene na događaje i ljude s kojima sam ih podijelila.

Moje boje: Bazni dio duginog spektra - crvena, žuta, zelena i plava, ali i bordo i crna. Koliko je crna privlačna, možda najbolje ilustriraju kreacije kuće Yves SaintLaurent.

Shopping slabost: Cipele. I to uglavnom one s malom potpeticom, u kojima mogu juriti s jedne obveze na drugu – elegantne su, a ne izmuče me.

Zagreb, 251017.
Kino Cineplexx City Center One East.
Svecana premijera filma
Sandra Šimunović / Hanza Media

Najbolje odjevene žene: Fotografkinja Mare Milin, pjevačica Ivanka Mazurkijević, glumica Ivana Roščić, arhitektica Nina Mia Čikeš, dizajnerica Lana Puljić, stilistica Barbara Repe... Super mi je vidjeti nekog ‘svog’, posebnog.

Ključni komadi u kovčegu: Da se iznenada moram spakirati za odlazak u tople krajeve, ponijela bih maramu jer je višenamjenska: mogu je splesti oko glave u turban, može biti top ili kratka haljina, ali i podloga za ležanje. Što se tiče hladnih destinacija – kaput i crni sako, jer pristaju uz sve.

promocia nove kolekcije za proljece/ljeto 2017 / Marella / Zagreb 05.04.2017. / foto: Maja Jurovic / Judita Frankovic
Maja Jurović

Tajna vitke linije: Dobro skrivanje nedostataka. Ali kad osjetim da je vrijeme za vježbanje, onda kombiniram jogu, boks, balet, trčanje. Ljubomorna sam na one koji pod stresom mršave: umjesto da stres mene jede - ja jedem.

Najdraže domaće marke: eNVy room, Twins, Klisab, Lore dizajnerice Lorete Gudelj, Iggy, LEI LOU Aleksandre Dojčinović i Dioralop dizajnerica Andreje Bistričić i Maje Merlić.

Sandra Šimunović / Hanza Media

Linker
25. travanj 2024 06:18