Novinarka u šopingu

Jeste li kad kupovali odjeću po težini? Evo što sam kupila u pet kilograma vintage odjeće!

Nadala sam se kako ću među četiri tisuće komada odjeće na ‘Vintage Kilo Saleu‘ pronaći bar četiri za sebe. Na kraju sam se vratila kući s čak pet kilograma...

Posljednjih se godinu dana trudim živjeti "second hand životom", no lagala bih kad bih rekla da mi to u potpunosti ide od ruke. Mnogo se priča o održivoj modi i lošim stranama fast fashiona, kojih sam i sama svjesna, no pronaći dobar vintage "ulov" nije nimalo lak zadatak.

Iz zagrebačkih second hando trgovina često sam se vraćala praznih ruku, a na buvljacima bi mi najbolji komadi nerijetko "pobjegli" pred nosom. Događalo mi se da mi za oko zapnu vintage Levisice deset centimetara prekratke ili Versace košulja dva broja prevelika i u takvim bih se trenucima ipak okrenula provjerenim fast fashion brandovima s cijelim nizom veličina, krojeva i stilova. Još ako je shipping besplatan...

Zbog svega navedenog mi se BeThrifty sajam vintage odjeće, koji se prošlog vikenda održao u Zagrebu, činio odličnim rješenjem za mene. Računala sam da ću među četiri tisuće "preloved" komada pronaći barem četiri koja će mi odgovarati, a imena brendova koja su organizatori istaknuli u najavi zvučala su mi obećavajuće.

image
MARKO MISCEVIC CROPIX

Međutim, bila sam u krivu - umjesto s četiri komada, sa sajma sam se vratila kući s čak pet kilograma vintage odjeće. Naime, za BeThrifty je specifično to što se odjeća ne naplaćuje po komadu, nego po kilogramu, a cijena jednog kilograma je 230 kuna. Srećom, odjeća koja mi se najviše svidjela bila je i najlakša na vagi. Veliki sam obožavatelj sportske elegancije pa sam u torbu trpala polo majicu za polo majicom, crnu, bijelu, plavu, prugastu... Ako slučajno zalutam na Wimbledon sljedećeg ljeta, definitivno ću imati što za obući.

image
MARKO MISCEVIC CROPIX

Zanimljivo je kako odjeća na sajmu nije bila raspoređena po spolovima i svaki se komad vodio kao "unisex", što objašnjava manjak klasičnih ženstvenih komada u mom "ulovu". Osim na onom sportskom, dala sam si oduška i na odjelu traperica, gdje sam pronašla čak tri modela za sebe. Najbolji odabir definitivno mi je bio narančasti Stefanel par, a ponosna sam i što sam se odvažila na kupnju svog prvog "low rise" modela traperica u posljednjih 15 godina.

image
MARKO MISCEVIC CROPIX

Posebno mi je draga i statement plava vesta, iako se prijatelj našalio da izgleda kao da sam je posudila od Machine Gun Kellyja. U moru šarenih psihodeličnih košulja iskopala sam i jednu s retro western uzorkom, koja je odlično upotpunila moje nove narančaste traperice.

image
MARKO MISCEVIC CROPIX

Ipak, napravila sam i jednu početničku grešku te na "blef" kupila krasan par kožnih hlača koji kod kuće nisam mogla zakopčati. A same su težile skoro jedan kilogram...

No sve u svemu, svojim sam "ulovom" i više nego zadovoljna te sam bez problema složila četiri stylinga od svoje nove "stare" odjeće. Negdje između Wimbledona i Machine Gun Kellyja, našlo se tu i par komada koji će zasigurno preživjeti nekoliko sezona u mom ormaru.

Linker
11. travanj 2024 14:59