KOMAD TJEDNA

It komad tjedna je modni klasik: Svi žele imati jaknu od tvida

Pristaje i uz elegantnu kožnatu suknju i uz poderane traperice, ‘izmislila‘ ju je Coco Chanel, a danas neku njezinu inačicu imaju baš sve modne kuće i street style brendovi.

Premda je tvid, a onda i jakna od tog vunenog materijala, osmišljen u 18. stoljeću u Škotskoj, model koji svaki zaljubljenik u modu prepoznaje kao tvid jaknu kreacija je Coco Chanel s početka 20-ih godina prošlog stoljeća. Legendarna francuska dizajnerica koja je voljela unositi elemente muške garderobe u žensko odijevanje nadahnula se za oblikovanje tog modnog klasika jahaćom jaknom svog tadašnjeg dečka, britanskog vojvode od Westminstera.

image

Jeanette Friis Madsen

BERTRAND-HILLION MARIE-PAOLA/ABACA/ABACA PRESS/PROFIMEDIA

Oduševljena dobrim prijemom kod klijentica, Coco je u sljedećoj kolekciji jakni pridružila i suknju od tvida, stvorivši slavni Chanel kostim. No, ipak je taj prvi komad od tvida ostao do današnjeg dana najprepoznatljivijim odjevnim predmetom kuće Chanel, koji kreativni direktori - trenutačno je to Virginie Viard - osuvremenjuju svake sezone u skladu s vladajućim trendovima. I dok original stoji deset i više tisuća dolara, varijante jakne drugih brendova mogu se naći po stostruko nižoj cijeni. Taj je model, naime, tijekom godina postao “općim dobrom” pa postoji u brojnim varijantama boja, uzoraka i materijala.

image

Genny/ Chanel/ Jason wu

Press
image

Vunena jakna 89,95 € (677,73 kn) MASSIMO DUTTI

NIKOLINA KRZNAR

Još stilske inspiracije potražite u novom broju Glorije IN!

image
Gloria produkcija
Linker
16. travanj 2024 13:32