Vintage moda

Domaća influencerica Paula Sikirić: ‘Želim kupovati odjeću koju će nositi i moja kćerkica’

Paula Sikirić svojim odjevnim kombinacijama svakodnevno oduševljava gotovo 97 tisuća pratitelja na Instagramu. Influencerica je dodatno oduševila priznanjem da voli kupovati second-hand komade, a nama je otkrila koji su joj najbolji ulovi.

Brza moda je jeftina, a trendovi se brzo mijenjaju. Odjeća se proizvodi masovno, kopirajući vrhunske modne dizajne. Iako ovakva proizvodnja odjeće potrošačima omogućuje kupnju jeftinih trendi stvari, cijena koju naš planet plaća je nezamisliva. Naime, modna industrija drugi je po redu najveći zagađivač okoliša na svijetu i emitira više stakleničkih plinova nego što proizvode međunarodni letovi i pomorski prijevoz zajedno.

Obećavajuće je da je 42% milenijalaca i generacije Z u nedavnoj anketi izjavilo da bi radije kupovalo rabljene stvari nego nove. Međutim, poziv na promjenu i na održivu modu treba doprijeti do još više ljudi. S obzirom na to da je moda industrija koju pokreću influenceri, moć prenošenja poruke o važnosti slow fashiona možda leži upravo u influencerima. Međutim, da bi mogli svojim pratiteljima prenositi poruke o važnosti održivijih kupovnih navika i očuvanja planeta kroz svakodnevne odluke, influenceri se također moraju osvijestiti.

Polako, ali sigurno prema toj svijesti korača influencerica Paula Sikirić, na društvenim mrežama poznata kao Paula Šik Sik. Popularna influencerica sve češće objavljuje i naglašava odjevne komade koje je kupila u second-hand dućanima i na koje je posebno ponosna.

“I prije sam kupovala u second hand trgovinama, ali tek u zadnje vrijeme na društvenim mrežama objavljujem svoje ulove jer ih ima nešto više. Jednostavno sam u zadnje vrijeme shvatila koliko mi na živce ide to što smo svi isto odjeveni. Oduvijek sam voljela vintage trgovine jer se u njima mogu pronaći stvari koje nitko drugi nema”, rekla je Paula koja kaže da se u takvim dućanima kriju prava modna blaga. Za takvu vrstu shoppinga mora izdvojiti malo više vremena jer kaže da joj nisu "na ruku" i da se ciljano mora uputiti k njima, ali često ih posjećuje i na putovanjima u druge zemlje.

“Jako sam ponosna na vintage kostim od brenda Mura jer je uistinu bezvremenski i poseban. Također, obožavam Varteks odijelo koje sam pronašla u second handu i vintage naušnice brenda Dior”, istaknula je Paula svoje najdraže ulove.

Iako je svjesnija utjecaja na okoliš, Paula priznaje da je zbog prirode njezina posla jako teško u potpunosti se prikloniti održivoj modi. Međutim, kaže da se trudi kombinirati second hand komade i one iz high street dućana, ali osim toga često poklanja ili prodaje odjeću.

Po uzore na druge poznate dame, Paula na Instagramu ima profil gdje prodaje odjeću. Profil pod nazivom ŠikSik Ormar trenutačno broji više od 11 tisuća pratitelja, a na njemu se mogu pronaći zaista zanimljivi komadi karakteristični za influencericu odvažnog i prepoznatljivog stila.

Paula je u srpnju 2021. postala majka malenoj Arti Lii koja će sigurno naslijediti Paulinu ljubav prema modi. Kako nam kaže Paula, u zadnje vrijeme najčešće kupuje statement i kvalitetne komade koje nema baš svatko, a upravo takve komade želi da njezina kćerkica naslijedi. “Mislim da će joj takve komade biti teško danas sutra pronaći, a možda s vremenom oni dosegnu neku veću vrijednost i cijenu. Zato mislim da je dobro fokusirati se upravo na takve komade prilikom kupovine”, zaključila je Paula.

Linker
25. travanj 2024 03:53