MODEL LAND

Cura s Knežije koja je osvojila svijet: "S 9 godina znala sam da je Zagreb premalen za mene"

Ljupka Gojić Mikić je u nekoliko navrata bila zaštitno lice Manga i Pantene Pro V-a, snimala kampanje za Chanel i Givenchy te nosila revije Marca Jacobsa, Betsey Johnson i Armanija.

Ljupka Gojić Mikić oduvijek je maštala o tome da postane manekenka, a u posao je ušla kao jako mlada djevojka, s 13 godina, s velikom svjetskom kampanjom za šampone Pantene Pro-V. Manekenstvo je danas zamijenila poduzetništvom - modnim brendom Jolie Petit i istoimenom slastičarnicom na zagrebačkoj Knežiji.

Na snimanje ste došli s kćeri Janom?

- Tako je, došla je gledati kako mama radi svoj bivši posao koji se i dalje povremeno aktivira, ali danas pažljivo biram gdje ću i što ću raditi kao model. To mi ponajprije određuje vrijeme koje uz posao i tri kćeri imam na raspolaganju, ali i neki osobni interesi. Posao je to koji mi i dalje puni baterije jer oduvijek sam duboko u sebi znala da pripadam tom svijetu.

Nama ste počeli s Pantenom kao model, a samoj sebi?

- Sjećam se sebe s nepunih devet godina kako majci Željki objašnjavam da moram otići iz Zagreba jer mi je premalen za moje snove i kako želim biti kao djevojke na modnim fotografijama u časopisima koje sam u tom trenutku pratila.

Bila je to intuicija ili?

- Dječje neznanje bez straha koje me dovelo gdje me je dovelo. Ono što mi je ostalo je povjerenje u ideju da nešto može uspjeti i ne uspjeti. Vjerovala sam u sebe od samog početka. Moji roditelji me nikada nisu lažno podržavali, ali kada su trebali biti tu – bili su 100%.

Najljepše sjećanje iz naknadne pameti, snimanje?

- Uvijek sam napravila da mi je s ekipom dobro. Mango kampanje su me odvele na razne dijelove svijeta gdje sam se beskrajno zabavljala i puno radila. Snimala sam po džunglama sa smrtnim strahom od zmija, ali adrenalin je sve odradio.

image

Ljupka nosi vestu MAX MARA; suknju BY MALENE BIRGER, Garderoba Concept Store; nakit PRAHIR FINE JEWELRY

FRANJO MATKOVIĆ

Nedosanjani modni san?

- Victoria‘s Secret, ali nisam htjela intervenirati oko svojih grudi.

Čemu vas je modeling naučio?

- Svemu što danas jesam. Modeling je ozbiljan posao kada ga radiš ozbiljno. Naučio me je biti ženom, osobom koja je nekada prehrabra. Naučila sam biti stabilna i sigurna u sebe.

Ako je trulo iznutra, savršene crte lica te neće spasiti. Karakter je sve…

Navike koje su ostale?

- Uvijek sam jela, nisam bila nikada gladna. Moja je prehrana i danas ista. Samo volim više slatko nego prije. Jedemo puno šarenila – brokula, mrkva, luk...

Što ljepota nije?

- Ako je trulo iznutra, savršene crte lica te neće spasiti. Karakter je sve…

Koja je prva asocijacija na Helenu?

- Ona je bila moja cimerica, srna koja se pojavila, žena kojoj sam htjela olakšati put...

A na Nevenu?

- Iako je razlika dvije godine, uvijek sam je doživljavala kao malu, divnu, pristojnu djevojku, s iskrom u očima. I Nevena i Helena su topla ljudska bića, što je u ovom poslu, nažalost, rijetkost. Uvijek su srdačno pozdravljale na ulici i nikada nisu iskazale ni trunku ljubomore ili malograđanske zavisti koje su cure iz naših krajeva nerijetko pokazivale.


Fotografije: Franjo Matković

Kreativno vodstvo: Romano Decker

Stilist: Marko Plukavec

Asistentica: Slađana Divjak

Make-up: Saša Joković

Frizura: Mijo Majhen

Nakit: Prahir Fine Jewellery

Linker
22. travanj 2024 08:42