Žene za svako vrijeme

Carrie, Charlotte i Miranda postavljaju trendove i 20 godina kasnije: Stil im je postao zreliji, ali vrckavi šarm i dalje je tu

Premda su u nastavku kultnog serijala ‘Seks i grad’ promijenile stilista, popularne Njujorčanke i dalje izgledaju sjajno te svojim odjevnim kombinacijama nadahnjuju žene svih generacija.

Premda je već prva epizoda HBO-ove desetodijelne serije “I tek tako...”, nastavka kultnog “Seksa i grada”, razočarala brojne obožavatelj(ic)e - Faca, naime, umire od posljedica srčanog udara na rukama svoje supruge Carrie - stilski je ispunila sva očekivanja ljubiteljica mode.

Umjesto Patricie Field, legendarne stilistice i kostimografkinje zadužene za stajling u svih šest sezona serije koja se emitirala od 1998. do 2004., kao i u dva filma iz 2008. i 2010., odjevne kombinacije triju protagonistica osmislili su kostimografi Molly Rogers i Danny Santiago, njezini bivši asistenti.

Oni nisu željeli nadmašiti svoju učiteljicu i napraviti zaokret u odjevnom stilu Carrie Bradshaw, Charlotte York Goldenblatt i Mirande Hobbes, već su ga osuvremenili, a u nekim su scenama čak upotrijebili isti odjevni predmet iz prethodnih sezona, kombiniran s drugim odjevnim predmetima.

image

U starim epizodama glumila je i Kim Cattrall u ulozi Samanthe Jones.

SUPPLIED BY LMK/LANDMARK/PROFIMEDIA

- Imali smo u podsvijesti mali katalog njihovih odjevnih kombinacija, za koje smo pretpostavili da bi ih obožavatelji željeli vidjeti iznova. Stoga je bilo zabavno pokazati ikoničke arhivske komade, ali smo svakom dali suvremenu konotaciju - rekla je Molly Rogers u jednom intervjuu, naglasivši da nisu birali samo dizajnerske komade već i kreacije neafirmiranih dizajnera na koje su naišli na društvenim mrežama, vintage komade te odjevne predmete šivane po mjeri za potrebe serije.

Čitajte i: Glumice iz nastavka ‘Seksa i grada‘ samo za Gloriju govore o starosti, seksualnosti, modi i smrti


Carrie (Sarah Jessica Parker)

Od prvog Carrienog pojavljivanja u špici serije ‘Seks i grad’ 6. lipnja 1998., na kojoj je bila odjevena u raskošnu suknju od tila i običnu bijelu pamučnu majicu, bilo je jasno da je riječ o najviše modno osviještenoj osobi u seriji.

image

NEKAD Eklektičan stil i atraktivni dodaci.

INFPHOTO.COM/INSTAR IMAGES/PROFIMEDIA
image

Sarah Jessica Parker

HBO - ALBUM/ALBUM/PROFIMEDIA

Odjevni stil modne novinarke i kolumnistice pokazan u najavi nastavlja se tijekom cijelog serijala: kombinacija damskih i luksuznih komada sa svakodnevnim običnim, uz dizajnerske torbe i cipele.

Iste je karakteristike njen stil zadržao i dva desetljeća kasnije, no uz malu promjenu. Dok je kao 35-godišnjakinja bila pristalica eklektike, spajajući odjevne predmete različitih stilova u dopadljivi miks, u svojim se pedesetima smirila, pa sad više naginje klasici jer bira decentnije uzorke i jednostavnije krojeve, a suzdržana je i u odabiru detalja.

image

SAD Elegantne kombinacije s klasičnim modnim dodacima

GOFFPHOTOS.COM/GOFF PHOTOS/PROFIMEDIA
image

Sarah Jessica Parker

DYLAN TRAVIS/ABACA/ABACA PRESS PROFIMEDIA

No, njena omiljena silueta uskog gornjeg dijela i voluminozne suknje - varijanta ikoničnog Diorovog ‘New Looka’, i dalje joj dominira u garderobi, a slijedi je elegantna forma s modnim klasicima kao što su blejzeri, baloneri, mala crna haljina i haljine s preklopom.


Charlotte (Kristin Davis)

Romantična Charlotte York ostala je vjerna ‘ispeglanom’ stilu bogatašice iz otmjene njujorške četvrti Upper East Side. Garderoba bivše galeristice, sada sretno udane kućanice i supruge odvjetnika Harryja Goldenblatta, specijaliziranog za razvode, te majke dviju kćeri, Rose i posvojene Lily, sastoji se stoga od suknji punog kruga, jakni Chanel kroja, košulja s pufastim rukavima te setova dolčevitki i kardigana, nježnih pastelnih boja i ženstvenih cvjetnih, kariranih i točkastih uzoraka.

image

NEKAD Štreberski stil bogatašice iz otmjene njujorške četvrti Upper East Side.

SUPPLIED BY LMK/LANDMARK/PROFIMEDIA
image

Kristin Davis

SARA JAYE/SHUTTERSTOCK EDITORIAL PROFIMEDIA

U skladu sa Charlotteinim godinama i društvenim statusom, dvoje je kostimografa dalo njenim odjevnim kombinacijama dozu damskog luksuza u vidu skupocjenih i trendovskih modnih dodataka te luksuznih tkanina, a promjena se očituje i u dužini suknji koje sežu gotovo do poda te volumenu rukava čija nepraktičnost svjedoči o materijalnom blagostanju.

image

SAD Više luksuznih detalja i raskošnijih krojeva.

Dylan Travis/ABACA/Abaca Press/Profimedia
image

Kristin Davis

Elder Ordonez/SplashNews.com/Splash/Profimedia

Čitajte i: Pogledala sam ‘I tek tako‘ i doživjela šok za šokom: Premalo humora, nimalo seksa i ono ključno - što je s modom?


Miranda (Cynthia Nixon)

Dok je u prošlom serijalu odvjetnica Miranda Hobbes imala najmanje provokativan i osebujan stil, u novim je nastavcima stilski procvjetala. Sve je potaknula sijeda kosa glumice Cynthije Nixon koja ju je utjelovila. ‘Osobe koje ne kriju da su posijedile imaju veliko samopouzdanje, optimistične su i opuštene, pa smo tome prilagodili i odjevne kombinacije’, rekao je Santiago.

image

NEKAD Strogi kostimi za posao, minimalistička odjeća za ležerne prilike.

CHRISTOPHER PETERSON/BUZZFOTO PROFIMEDIA
image

Cynthia Nixon

LMK/Landmark/Profimedia

Umjesto strogo krojenih poslovnih kostima Miranda nosi elegantne bluze i hlače komotnog kroja, a haljine ozbiljnih, geometrijskih uzoraka zamijenili su modeli otkačenih boja, lepršavih materijala i udobnih krojeva.

image

SAD Profinjenost i jednostavnost.

Christopher Peterson/SplashNews.com/Splash/Profimedia
image

Cythia Nixon

MediaPunch/BACKGRID/Backgrid USA/Profimedia

Čitajte i: Cynthia Nixon ekskluzivno za Gloriju: ‘Miranda i ja nismo toliko različite kako bi neki možda pomislili‘

Promjena modnog stila uvjetovana je i promjeom posla: Miranda više ne radi za veliku i moćnu odvjetničku tvrtku, već ima vlastitu, pa može izgledati opuštenije. Za njenu su garderobu kostimografi odabrali kreacije avangardnih dizajnera Driesa Van Notena i Josepha Altuzarre, kao i atraktivne komade južnokorejskog brenda H’s Cabinet.

Linker
19. travanj 2024 19:09