Profimedia, Everett
IZABRAO KRALJ VINTAGE MODE

4 kultna filmska kostima kojih se sigurno sjećate

Kralj vintage mode, britanski modni ekspert William Banks-Blaney, u suradnji s kućom BBC snimit će program posvećen kultnim filmskim kostimima svih vremena i tim je povodom otkrio koja četiri stylinga su prema njegovom mišljenju najpoznatija.

Osnivač haute couture brenda WilliamVintage, kojeg obožavaju brojne poznate dame poput Victorije Beckham, Amal Clooney i Tilde Swinton, tim je povodom za whowhatwears.com odabrao četiri modne kombinacije iz popularnih filmova koje su utjecale na modnu industriju.

Specijal koji priprema sigurno će oduševiti ljubitelje filmova u kojima moda igra važnu ulogu, ali i obožavatelje vintage stylinga. Ako ste jedni od onih koje s vremena na vrijeme uhvati nostalgija, svidjet će vam se njegov odabir. William Banks-Blaney zavirio je nekoliko desetljeća u prošlost i odabrao kombinacije koje svi pamte i o kojima se i danas priča.

Djevojke s Beverly Hillsa 1995.

CLUELESS, Stacey Dash, Alicia Silverstone, 1995, (c) Paramount/courtesy Everett Collection, Image: 97839098, License: Rights-managed, Restrictions: AQUARIUS COLLECTION, Model Release: no, Credit line: Profimedia, Everett
Profimedia, Everett

"Cijeli film je prava vizualna gozba sa zabavnim glavnim likovima čije bi ormare svatko poželio" - izjavio je Banks-Blaney i dodao kako je u moru odličnih stylinga ipak najupečatljivije bilo Gaultier odijelo. Radi se o looku koji je kreiran prvenstveno za film i prije njega nije postojao pa možemo govoriti o pravom primjeru filma koji je promijenio modu. Svjetlo žuto karirano odijelo odijelo, dokoljenke i mali žuti prsluk ne možemo zaboraviti.

Doručak kod Tiffanyja, 1961.

KPA92971.jpg
Frühstück bei Tiffany
BREAKFAST AT TIFFANY'S

USA 1961
Blake Edwards
AUDREY HEPBURN as elegant Holly Golightly  B212208||rights=RM, Image: 136772860, License: Rights-managed, Restrictions: , Model Release: no, Credit line: Profimedia, United Archives
Profimedia, United Archives

Vjerojatno jedna od najpoznatijih crnih haljina svih vremena je ona koju u početnim scenama filma "Doručak kod Tiffanyja" nosi Audrey Hepburn. Kostim je dizajnirao Hubert de Givenchy, osnivač kuće Givenchy, a film je vjerojatno poznatiji po njoj nego po stvarnoj priči. Slavna glumica i dizajner upoznali su se na setu filma Sabrina 1954. godine kada je započela njihova dugogodišnja suradnja i prijateljstvo. Givenchy je kasnije izjavio kako se radilo o maloj crnoj haljini koja je postavila nove modne standarde u Hollywoodu.

Annie Hall, 1977.

Prod DB © Rollins-Joffe Prod. / DR
ANNIE HALL de Woody Allen 1977 USA
avec Diane Keaton et Woody Allen
new york, toits d'immeuble, femme habillée en homme, Image: 172876546, License: Rights-managed, Restrictions: NO RESTRICTION, Model Release: no, Credit line: Profimedia, Visual movies
Profimedia, Visual movies

Odjeća koju je nosila Diane Keaton u filmu je bilo nešto što prije nije bilo viđeno. Osebujne kombinacije vintage i modernih komada, ali i usklađivanje muških i ženskih odjevnih predmeta ostvarilo je velik utjecaj na svijet mode. Radilo se o novom pristupu slojevitom odijevanju, a cijeli koncept najviše je utjecao na dizajnere. Najzanimljivije od svega je to što je većina komada zapravo bila iz garderobe slavne glumice.

Belle de Jour, 1967.

BELLE DE JOUR, Catherine Deneuve, 1967
Everett Collection / Everett Col

Haljina koja podsjeća na školsku uniformu dio je modnih kolekcija proteklih pedeset godina - izjavio je William o kultnom looku Catherine Deneuve u filmu "Belle De Jour". Za jednostavnu, chic kreaciju zaslužan je dizajner Yves Saint Laurent, a par se toliko zbližio da je Deneuve u svakom budućem filmu tražila njegove dizajne.

Linker
17. travanj 2024 18:12