INTERVJU ZA GLORIJU

Zoe Saldana: S muškarcima sam nepredvidiva

Obožavam nositi veliki koktel prsten, no problem je što stavljam ruku ispred usta kad se smijem pa se bojim da ću si nehotice njime razbiti zube – govori holivudska zvijezda Zoe Saldana (32) dok tijekom intervjua u luksuznom apartmanu hotela Martinez u Cannesu pokazuje ružičasti prsten na ruci. Tre­nutak u kojem je istodobno ženstvena, ali i djevojački razigrana, najbolje opisuje američku glumicu, koja je prvu glavnu ulogu odigrala još 2000., u filmu “Center Stage”, a proslavila se devet godina poslije kao princeza Neytiri u “Avataru” Jamesa Camerona .

Rođena u New Jerseyu, u obitelji Dominikanca Aidija Saldane i Portorikanke Asalije Nazario, Saldana se nakon očeve smrti u automobilskoj nesreći, kad joj je bilo devet godina, s majkom i dvije sestre preselila u Dominikansku Republiku. Ondje je zavoljela ples, a kad se sa 17 godina vratila u SAD, pridružila se kazališnoj trupi Faces. A od kazališta i plesa samo je mali korak do Hollywooda. Ples joj je i te kako bio od pomoći na setu filma “Colombiana”, redatelja Oliviera Megatona, koji se sada prikazuje u Hrvatskoj. U tom filmu glumi Kolumbijku Cataleyu koja postaje profesionalni ubojica kako bi osvetila očevu smrt, a gipkost i vještine koje je naučila vježbajući plesne pokrete dobro su joj došle u snimanju mnogih opasnih scena.

I dok gledatelji budu uživali u njezinim vratolomijama, te scene, kao i onu tučnjave, teško će gledati njezin zaručnik Keith Britton (35), glumac i direktor uspješne internetske stranice My Fashion Database. Zajedno su već deset godina, a lani su se i zaručili.

­­

Kakav je osjećaj glumiti profesionalnog ubojicu? – Na to gledam na dva načina. Kao glumici, pravo je ostvarenje sna igrati lik kojemu je potrebno jednako se posvetiti fizički i emocionalno. Kao ženu ispunjava me zadovoljstvo što sam dio priče koja će mladim djevojkama omogućiti da vide svijet kroz ženske oči. Tako je dosadno gledati ženske likove koji samo zapomažu: “Molim te, spasi me od zlikovaca. Ja sam bespomoćna”. To je smiješno. U stvarnom životu, žene koje poznajem bez problema bi se riješile barem trojice napadača čekajući da im neki muškarac dođe u pomoć.

Koje su to žene? – Sve žene u mojoj obitelji. Od moje prabake, bake i mame pa sve do mojih sestara, sve smo slične – vrlo ženstvene, ali ako zatreba, znamo se zaštititi. I druge se žene znaju boriti, poput Susan Sontag, koja na beskompromisan način propovijeda svoj stil života, i Meryl Streep, koja je otvorila mnoga vrata drugim ženama. Ne smijem zaboraviti ni svoju nećakinju, kojoj je osam godina, ali je najutjecajnija osoba u mojem životu.

Koliko se vaš život promijenio nakon “Avatara”? – Presretna sam kad vidim koliko je taj film dirnuo ljude iz različitih zemalja i kultura, pa sam za­to ponosna što sam dio te prelijepe priče. Naravno, film me proslavio i omogućio mi da surađujem s drugim filmašima. Zbog njega me zapazio i Luc Besson, producent “Colombiane”. Bez “Avatara” Jamesa Camerona ne bih bila ovdje gdje jesam.

Kada možemo očekivati nastavke “Avatara”? – James još piše scenarij. Znam da želi snimiti nastavke, ali i da neće žuriti jer ne kani samo reciklirati originalnu priču, nego sačuvati njezinu čaroliju. Zbog nje je “Avatar” i postao toliko popularan.

­­

Kakvi vam se muškarci najviše sviđaju? – Ne mogu to opisati. Moja mama je uvijek go­­vorila da sam potpuno nepredvidiva. Znam jedino da se volim osjećati ugodno i zaštićeno u muškom društvu, pa sam zato veze gotovo uvijek započinja­la s prijateljima. Upoznala bih nekoga, sprijateljila se s njim i viđali bismo se svaki dan, a onda bi se odjednom sve promijenilo i zaljubila bih se u njega. To mi se dogodilo i s mojim zaručnikom Ke­­ithom. Volim kad su muškarci samostalni i znaju se izboriti za sebe, ali i da poštuju žene i njihovu ulogu u vezi.

Kada ste shvatili da je on muškarac s kojim želite provesti ostatak života? – Bila mi je samo 21 godina kad smo se upoznali. Trebalo nam je gotovo dvije godine da shvatimo kako između nas postoji nešto više, ali nismo htjeli žuriti. Jednostavno smo uživali od dana do dana, a jedno smo se jutro probudili i shvatili da smo zaljubljeni već dulje od desetljeća.

Dakle, samo ste se probudili i pomislili – idemo se vjenčati? – Tako nekako. No, to ne znači da olako shvaćamo svoju vezu. Obitelji su nas stalno požurivale da se zaručimo, ali nismo to htjeli učiniti dok sami nismo osjetili da je došao taj trenutak. Slušali smo svoja srca i kad su nam ona rekla da je vrijeme, odlučili smo se za taj korak. Jeste li odredili datum vjenčanja? – Željeli smo se vjenčati ove godine, no čini mi se da ćemo to morati odgoditi za iduću. Keith je prezaposlen pa ćemo vjerojatno morati još malo pričekati.

Josip Jurčić

Pročitali ste skraćenu verziju intervjua. Cijeli intervju sa Zoe Saldanom pronađite u tiskanom izdanju Glorije (br. 876) ili se pretplatite na PDF izdanje

Linker
24. travanj 2024 00:07