Instagram
ZDRAVE ODLUKE

Znate li što je to prirodna prehrana?

Jedite li što je moguće prirodniju hranu i razlikujete li prerađenu od neprerađene, vi ste jedan od rijetkih sretnika koji su usvojili takve zdrave navike! Svim ostalima, ovo je prilika da saznaju nešto više o tome i promijene svoju prehranu.

Neprerađena hrana je prirodna i punovrijedna hrana, kao što je primjerice nekuhano mlijeko, orasi, sirovo voće i povrće. Takvu hranu želimo na svom tajuru u što većim količinama.

Prerađena hrana su prokuhane, konzervirane živežne namirnice koje, zbog kuhanja, gube prirodnu vrijednost. Takvu hranu želimo na svom tajuru u što manjim količinama.

Rijetko tko pomisli da se hrana različitim postupcima, prerađivanjem i „obogaćivanjem“ uništava, jer se tim postupcima uništavaju vitalne tvari koje prirodna hrana u sebi ima.

Drugim riječima, jedemo previše, pretešku hranu, premasnu, preslatku, prekiselu i najgore od svega – jedemo prebrzo! To su osnovne pogreške na koje nas stručnjaci upozoravaju.

Nažalost, samo mali broj ljudi mijenja loše stečene navike u vlastitoj prehrani i to najčešće zbog:

1. Lijenosti i komocije; mnoge žene umjesto da pripremaju hranu od svježih namirnica, koriste se konzerviranim i smrznutim, napola gotovim obrocima.

2. Lakomislenosti; dok je čovjek zdrav, ne razmišlja o svom zdravlju. Dobro se osjećati, još ne znači biti zdrav. Za mnoga se oboljenja saznaje kad je već prekasno.

Otkrijte svoje navike u prehrani

Jedete li bez razmišljanja i planiranja obroka? Jedete li radeći? Jedete li gledajući televiziju? Jedete li čitajući novine? Jedete li vozeći automobil? Jedete li stojeći, nabrzinu? Gutate li napola sažvakane zalogaje?

Ako imate samo jednu od navedenih navika, trebali biste ju što prije promijeniti. Naročito je važno da se, kad je vrijeme jelu, posvetimo samo tom obroku; treba sjesti za stol, hranu snažno i polagano žvakati, jer je samo takav postupak put do dobre probave, a time i zdravlja i vitke linije.

Linker
21. travanj 2024 08:02