GIBONNI

Život mi je ludnica

Uoči velikog finala turneje Toleranca, koja završava koncertima u splitskoj Spaladium Areni 7. listopada i riječkoj dvorani Mladost 14. listopada, glazbenik Zlatan Stipišić Gibonni živi dvjesto na sat. Pošto se ljetos pošteno odmorio te uživao u važnim obiteljskim trenucima – njegova 23-godišnja kći Tanja diplomirala je na studiju dizajna na Arhitektonskom fakultetu u Zagrebu, a 5-godišnji sin Lorenzo je proplivao – Gibonnijev ritam života ponovno podsjeća na ludnicu.

Trenutačno završava snimanje čak četiri spota, za pjesme “Zamoli me”, “Vrata moje sestre”, “Vesla na vodi” i “Čemu se nadaš, srce moje” s posljednjeg albuma, a ovih je dana nominiran za najboljeg izvođača po izboru gledatelja MTV Adrije. Ako njegovi glasači budu brojniji i uporniji od obožavatelja beogradskog DJ-a Gramophonedzieja, slovenskog pop-benda Leeloojamais, srpskih rokera Negative i hiphopera Ede Maajke, Gibonni će 7. studenog prisustvovati dodjeli MTV-jevih europskih glazbenih nagrada u Madridu.

– Izgleda da sam najzreliji od cijele ekipe: upravo zbog toga mi je nominacija čast i ohrabrenje, moji fanovi su mi priredili veliko iznenađenje te nahranili dušu i srce – kaže 42-godišnji Gibonni, koji s nestrpljenjem iščekuje koncerte koji slijede, a publici obećava da će, kao i svaki put dosad, dati sve od sebe.

Njemu će poseban biti nastup u rodnom gradu, kojem će prisustvovati i članovi njegove obitelji: supruga Sanja, kći Tanja (23) te sinovi Rando (12) i Lorenzo (5). – Svatko od njih će u Spaladium Arenu sa svojim društvom: jedino će Sanja paziti na Lorenza. Nitko od njih neće biti u VIP loži, nego u parteru i na tribinama, gdje je atmosfera najbolja – smije se Gibonni, prvi hrvatski izvođač koji ulaznice prodaje na rate. Na taj način svojoj vjernoj publici želi olakšati teške dane recesije.

– Kad sam bio klinac, Azra je objavila četverostruki live album “Zadovoljština”, čija je cijena svima iz društva bila paprena. No, jednog dana nabavio ga je prijatelj i rekao da mu ga je mama kupila čekovima na rate. To mi se zauvijek urezalo u pamćenje i sad sam ja odlučio izaći ljudima u susret – govori Gibonni, kojeg vesele odlične reakcije na tu zamisao. A zašto je nakon spotova za hitove “Žeđam” i “Toleranca” odlučio snimiti još četiri?

– Ovaj put sam odlučio napraviti spot za svaku pjesmu: tri godine sam se mučio dok nisu izašle iz mene i želim da ostanu zabilježene i na televiziji – kaže Gibonni, kojem se posebno sviđa kako izgleda spot za pjesmu “Čemu se nadaš, srce moje” koju je otpjevao u duetu s američkom soul-pjevačicom Mayom Azucenom. Iako je snimljen za samo dva dana prema ideji Marčele Zanki, redatelj Žare Batinović još je mjesec dana u montaži radio kompjutorsku grafiku, tako da je nemoguće odrediti vrijeme i mjesto gdje se odigrava njegova radnja.

– Žare i ja smo prvenstveno prijatelji: naša suradnja je sitnica u kontekstu našeg stalnog druženja. Između hektolitara kave dogovorimo se za snimanje i u tome je tajna zašto Žare svaki put uhvati pravu ideju i vibru pjesme – zaključuje Gibonni.

Kruno Petrinović

Linker
18. travanj 2024 05:23