FRANCUSKA DIJETA

Željka Udovičić: Kako sam smršavila 18 kilograma

Zagrebačka dramaturginja Željka Udovičić (47) sa stilom je “nosila” višak kilograma. Uvijek je bila nasmijana i vedra pa se doimala kako joj izgled i nije toliko bitan, a malo šire haljine neobičnih krojeva bile su joj glavne saveznice u prikrivanju kritičnih točaka. Ali i ona je na kraju “podlegla” želji za savršenim izgledom te u deset mjeseci smršavjela 18 kilograma. I to zahvaljujući “francuskoj” dijeti i upornom vježbanju.

– Kilaža mi je često varirala, a zbog stresa, na koji reagiram hranom, i hormonalnih problema, poprilično sam se udebljala. Postala sam troma i bio je krajnji čas za dijetu – ponajprije zbog zdravlja, a tek onda zbog estetike. Čovjek se, naime, na sebe navikne i kad je bucmast, a i moj muž, glumac Milan Pleština , nikad mi nije prigovarao zbog kilograma. Kako mnogo radim i često putujem, i ne stignem kuhati, dijetu sam morala prilagoditi svom radnom ritmu. Najpogodnija mi se, stoga, učinila čuvena Dukanova dijeta, osobito popularna među Francuskinjama, koju sam dobila mailom od prijateljice. Jedem, dakle, samo povrće i meso, odnosno ribu i povrće, na lešo, s maslinovim uljem, a iz jelovnika sam izbacila kruh, krumpir, tjesteninu i slatko. I, što je vrlo važno, počela sam doručkovati, što mi dotad nije bio običaj. Popijem sok od tri naranče, katkad mi muž doda i grejp. Na posao ponesem svježi kravlji sir i kuhano jaje, da se nađe ako me uhvati glad. Kave se nisam mogla odreći, ali svaki dan popijem najmanje tri litre vode. Ručam oko 17 sati kad se vratim kući, i ne večeram. A nekoć mi je večera bila glavni obrok – priča Željka Udovičić koja je s dijetom počela prošlo proljeće, dok je još bila zamjenica pročelnika Gradskog ureda za kulturu, obrazovanje i sport, a rezultati su postali vidljiviji od jeseni, kad je došla u Zagreb-film.

Uz posao dramaturginje u Zagreb-filmu – gdje je odabrala radove za ovogodišnji Festival hrvatskog animiranog filma – nije zanemarila ni kazalište. Stoga je vikendima često na putu: od Trsta, gdje je za Slovensko gledališče adaptirala predstavu “Ron­do”, do Pule gdje s Damirom Zlatarom Freyem sura­đuje u “Elektri”. U “Kerempuh” odlazi na probe predstave “Opća bolnica” bugarskog pisca Hriste Bojčeva, a u ožujku će u talijanskom Pratu s Paolom Magellijem pripremati “Porodične priče”.

– Ova dijeta je odlična zato što je primjenjiva i na putovanjima: odrezak i salatu mogu svugdje naručiti – veli Željka i dodaje kako je mršavljenje u početku sporo napredovalo. Sve dok prije pet mjeseci nije počela vježbati u Društvu za rekreativno bavljenje borilačkim sportovima, čiji je letak pronašla u poštanskom sandučiću. Njihova je dvorana na Trgu bana Jelačića, pa joj je usput kad ide s posla kući. Tri puta na tjedan vježba sat-sat i pol u grupi, ali i s individualnim trenerom: nakon zagrijavanja, trčanja i vožnje sobnog bicikla, slijede vježbe samoobrane, koje su prilagođene svakoj osobi.

Jagoda Zamoda

Pročitali ste skraćenu verziju teksta. Sve o Željki Udovičić potražite u tjedniku Gloria (br. 842) ili se pretplatite na PDF izdanje

Linker
22. travanj 2024 18:18