Photo and Share CC / Flickr
ZDRAVLJE NA PRVOM MJESTU

Zaštitite se od bolesti koja će do 2025. godine pogoditi 380 milijuna ljudi

Nakon što je šećerna bolest opće prepoznata kao kronična bolest s teškim posljedicama i velikim troškovima za čitavu zajednicu, proglašen je Svjetski dan dijabetesa koji se svake godine obilježava 14. studenoga.

S obzirom na poražavajuće statističke brojke koje govore kako dijabetes trenutno pogađa 246 milijuna ljudi u svijetu, a očekuje se da će do 2025. dijabetes pogađati 380 milijuna ljudi.

Međutim, dobra vijest je da se do 80% bolesti dijabetesa tipa 2 može spriječiti usvajanjem zdravog načina prehrane i povećanjem fizičke aktivnosti. Stoga, kada razmislite o svojoj prehrani – jeste li svjesni količine šećera koji na dnevnoj bazi unosite u organizam?

Suzdražavate li se od slatkiša, a istovremeno pijete umjetno zaslađene sokove i ostale napitke, postižete suprotan efekt od željenog i ponovno unosite previše šećera.

Dnevno dopuštena doza šećera je 36 grama i to je poprilično velikodušna mjerica koju ne bi bilo na odmet još dodatno smanjiti, a uzmemo li u obzir činjenicu kako se šećer nalazi u brojnim proizvodima pa čak i onima mesnog porijekla – jasno je kako mnogi dnevno znatno premašuju dopuštenu količinu.

Statistika u svijetu govori da svako treće dijete koje je rođeno nakon 2000. ima prognozu da će razviti dijabetes stoga je nužno osvijestiti taj globalni zdravstveni problem i naučiti živjeti zdravijim životnim stilom koji započinje kvalitetnom prehranom.

U skladu s time predlažemo umjerenost u jelu i posebice piću koje je često izvor prevelikih količina šećera. Tomu dodajte tjelovježbu i već ste učinili mnogo za prevenciju ove ozbiljne bolesti.

  • Red Bull (25 ml) ima 27 grama šećera
  • Coca Cola (355 ml) ima 39 grama šećera
  • Coca Cola (590 ml) ima 65 grama šećera
  • Coca Cola (1 litra) ima 108 grama šećera
  • Juice od naranče (200 ml) ima oko 17,5 grama šećera
  • Cedevita (200 ml) ima oko 17 grama šećera

3 posljedice prekomjerne konzumacije šećera

Linker
26. travanj 2024 00:10