Sipa/EPH
PRIPREMITE SE ZA DODJELU

Zanimljivosti o najpoznatijem kipiću - znate li kako je Oscar dobio ime?

Ovogodišnja dodjela najprestižnijih filmskih nagrada održat će se 28. veljače u Dolby Theatreu i bit će to 88. dodjela Oscara.

U iščekivanju ovogodišnjih dobitnika, donosimo vam par zanimljivosti o nagradi Američke akademije filmskih znanosti i umjetnosti.

  1. Shirley Temple, tada šestogodišnja djevojčica, najmlađa je osoba koja je počasno dobila nagradu Oscar 1934. godine.
  2. Najmlađa glumica koja je osvojila standardan Oscar je Tatum O’Neal, 1974. godine za najbolju sporednu glumicu kada je imala 10 godina.
  3. Ime Oscar najprestižnija filmska nagrada dobila je prema ujaku tajnice Akademije – Margaret Herrick. Kada je vidjela zlatni kipić primijetila je da izgleda poput njenog ujaka Oscara.
  4. Zlatni kipić ima 3.8 kilograma, a visok je 34 centimetra.
  5. Walt Disney je za vrijeme života nagrađen sa 26 nagrada Akademije.
  6. Greer Garson drži rekord najdužeg govora zahvale kada je osvojila Oscara za najbolju glumicu u filmu Mrs. Miniver (1942.). Govor je trajao pet minuta i 30 sekundi, nakon čega je Akademija ograničila trajanje zahvale.
  7. Christopher Plummer najstariji je glumac nagrađen Oscarom. Nagradu za najboljeg sporednog glumca u filmu Beginners osvojio je 2012. godine kada je imao 82 godine.
  8. Meryl Streep drži rekord najviše nominacija – slavna je glumica do sada bila nominirana čak 19 puta, a Oscar je osvojila tri puta.
  9. Jedini film koji je osvojio sve nagrade za koje je bio nominiran je The Lord of the Rings: The Return of the King na 76. dodjeli Oscara.
  10. Samo dva puta je Oscar za najboljeg glumca/glumicu dodjeljen posthumno. Prvi je bio Peter Finch za ulogu u filmu Network 1977. godine, a drugi je bio Heath Ledger za ulogu u filmu The Dark Knight 2008. godine.
  11. Akademija je bila pokradena – 2000. godine ukradeni su zlatni kipići, koji su kasnije pronađeni u smeću.
  12. 152 metra dužina je crvenoga tepiha pred dvoranom Dolby Theatrea.
  13. Najkraća svečanost dodjele nagrada trajala je 1 sat i 40 minuta, a održana je 1959. godine, dok je najduža održana 2002. i trajala je čak četiri sata i 20 minuta.
  14. Dobitnici Oscara nisu njihovi vlasnici. Ukoliko žele prodati zlatni kipić, moraju ga najprije ponuditi Akademiji i to za samo jedan dolar.
  15. Bob Hope imao je priliku voditi dodjelu nagrada čak 18 puta.
Linker
26. travanj 2024 00:48