JAHANJE

Zadovoljni u sedlu

Želite li biti u kondiciji i imati lijepo oblikovano tijelo, a ne privlači vas iscrpljivanje u fitness dvoranama – pogotovo kad vas toplo vrijeme mami da što češće boravite u prirodi – krenite na jahanje. Jer, konjički sportovi, koji su nekad bili rezervirani isključivo za aristokraciju, danas su, zahvaljujući brojnim konjičkim klubovima u kojima se mogu unajmiti i oprema i četveronožni ljubimci, dostupni svima.

Bitno je da ste prema konjima dobronamjerni jer će vas, kao inteligentna bića, odmah ‘pročitati’. Iznimno su im razvijena osjetila, pogotovo sluh, stoga ne vole galamu. Već na prvom satu učitelj će vas također upozoriti da im nikad ne prilazite s leđa jer bi se mogli prestrašiti i postati agresivni.

Životinju ćete, pak, odmah pridobiti ako joj se obratite imenom, nježno je pogladite te joj ponudite kocku šećera. Ako ste sve to svladali te nabavili opremu – elastične hlače, visoke čizme i kacigu – spremni ste za jahanje. Najprije se uče osnovni koraci na posebnim poligonima uz nazočnost trenera, a kad steknete dovoljno iskustva, možete ubrzati ritam i proširiti ‘teritorij’.

Jahanje je iznimno korisno: osim rješavanja stresa, njime se jačaju svi mišići, jer se tijekom jahanja giba cijelo tijelo, a usklađuje se i tjelesna motorika te pospješuje rad srca, pluća i probavnog sustava.

Osim toga, briga o konju stvara poseban emocionalni odnos između čovjeka i životinje, odnosno razvija se prijateljstvo i povezanost jer ‘druženje’ ne podrazumijeva samo jahanje nego i timarenje: četkanje, osedlavanje te šetnju nakon jahanja kako bi se konj ‘ohladio’ ili osušio ako je mokar. Jahanje osobito pomaže osobama s tjelesnim oštećenjem, jer konj nježno pomiče njihovo tijelo, čineći ga fleksibilnijim.

Kao donja granica za jahače preporučuje se devet godina dok gornje nema. Stoga se prije godinu dana i legendarni TV voditelj Oliver Mlakar u sedamdesetoj upisao na tečaj jahanja te kupio konja.

Damir Leljak

Linker
04. prosinac 2022 12:11