Fotografije Željko Grgić
DELICIJE

Za uskrsni ručak - janjetina na krčki

Na otoku hrvatskih knezova i danas se kneževski jede – janjeće delicije spravljene prema autohtonim receptima, s mnogo povrća i začinskog bilja.

Janjeća juha

Fotografije Željko Grgić

Sastojci (za 4 osobe): 1 kg janjećih kostiju s mesom, 20 dag mrkve, 20 dag poriluka, 10 dag celera, 1 režanj češnjaka, 1 paprika, 20 dag slatkog kupusa

Priprava: Prokuhati kosti, pokupiti pjenicu te kuhati 1 sat. Dodati povrće i meso, sol i papar u zrnu te kuhati još 45 minuta.

Fritaja s kaštradinom i šparogama

Fotografije Željko Grgić

Sastojci (za 4 osobe): 8 jaja, 30 dag šparoga, 15 dag kaštradine (suhog dimljenog ovčjeg mesa)

Priprava: Očistiti šparoge pa na ugrijanu tavu baciti meke vrhove. Čim uvenu, dodati tanko narezanu kaštradinu, zapeći i dodati umućena jaja.

Janjeći kotleti s povrćem

Fotografije Željko Grgić


Sastojci (za 4 osobe): 1 kg janjećih rebara, 2 glavice ljubičastog luka, 2 tikvice, 2 paprike, 2 mlada luka, 10 mini rajcica, kadulja, ružmarin, timijan, peperoncino

Priprava: Rebra u komadu posoliti i popapriti, utrljati kadulju, ružmarin, timijan i nasjeckani peperoncino. Prepržiti ih sa svih strana na tavi pa s povrćem peći 20 minuta u pećnici. Ostaviti u isključenoj pećnici da se prožmu okusi, narezati te poslužiti sa zapečenim povrćem.

Janjetina s bižima

Fotografije Željko Grgić


Sastojci (za 4 osobe): 50 dag janjetine, 20 dag pancete, 2 mrkve, 30 dag biža (graška), 1 žličica koncentrata rajčice

Priprava: Janjeći but narezati na kocke i popržiti na zagrijanom ulju. Dodati kockice pancete i koncentrat rajčice te podliti. Nakon 30 minuta ubaciti kockice mrkve i grašak, začiniti i kuhati dok

se umak ne reducira.

Janjeća jetrica na kiselo s palentom

Fotografije Željko Grgić


Sastojci (za 4 osobe): 5 dl janjećeg temeljca, 1 kg janjećih jetrica, 5 dl vrbničke žlahtine (ili nekog drugog bijelog vina), 3 glavice crvenog luka, lovorov list, 30 dag palente

Priprava: Na ulju zažutiti luk. Dodati jetrica nasjeckana na trakice te, podlijevajuci bijelim vinom i temeljcem, pirjati oko 45 minuta dok jetrica ne omekšaju. Na kraju ubaciti lovorov list. Poslužiti s kuhanom palentom.

Pripremila Vesna Gregl; Fotografije Željko Grgić; Recepti restoran i konoba Nada, Vrbnik

Linker
25. travanj 2024 12:32