FLICKR
LJETNO OSVJEŽENJE

Vrući napitci najbolje rashlađuju organizam

Kada nastupe visoke ljetne temperature, mnogi izvor osvježenja traže u hladim napitcima. Međutim, istraživanja su pokazala upravo suprotno – vrući napitak osvježava i dugoročno hladi tijelo.

Možda vam se to ne čini logično jer konzumacija vrućeg napitka prvotno zagrije vaše tijelo, ali ima dugoročni rezultat jer ubrzava proces znojenja što rezultira prirodnim hlađenjem organizma.

Znanstvenici koji su provodili istraživanje ustanovili su kako senzori za toplinu koji se nalaze u području grla i usta pomažu u izazivanju znojenja.

Da biste osjetili efekt hlađenja, ipak se morate malo strpiti i sačekati da znoj ispari. Stoga, preporučljivo je nositi laganu i prozračnu odjeću koja će organizmu to i omogućiti.

Hladno piće organizam hladi trenutačno i efekt hlađenja traje vrlo kratko, za razliku od vrućih napitaka. Mnogi tada posežu za većim količinama hladne tekućine, što može biti kontraproduktivno i opterećujuće za bubrege.

Stoga, ukoliko imate odgovarajuću laganu odjeću, topli napitak poput šalice čaja bit će bolji odabir za vaš organizam od čaše ledenog čaja.

Linker
20. travanj 2024 05:58