EKSKLUZIVNO: ED O’NEILL

Volim šljivovicu i Cro Copa

U kafiću sam u Santa Monici na jutarnjoj kavi – rekao je američki glumac Ed O’Neill (63) kada smo ga nazvali, kao što je i dogovoreno, u 8 ujutro po losanđeleskom vremenu. Dok većina njegovih kolega u to vrijeme i ne pomišlja na ustajanje iz kreveta, on je u pokretu od ranog jutra, dokazujući tako da je potpuna suprotnost liku koji ga je proslavio, prodavaču cipela Alu Bundyju iz humorističnog serijala “Bračne vode”. Doduše, kao i Bundy, bio je zvijezda američkog nogometa svoje školske ekipe, no tu prestaju sve usporedbe. O’Neill je već 24 godine u braku s glumicom Catherine Rusoff, s kojom ima dvije kćeri, opušta se čitajući knjige, a kondiciju održava brazilskim jiu-jitsuom, u kojem ima crni pojas.

Najveća je razlika između njega i Bundyja što on zaista voli svoj posao. Počeo je relativno kasno, kad mu je bilo 30 godina, a proslavio se serijalom “Bračne vode” u kojem je angažiran nakon što je prešao četrdesetu. Poslije je glumio i u serijalima “Zapadno krilo” te “L. A. Dragnet”, koji se prikazuje na RTL Televiziji. Trenutno glumi oca obitelji koji se nakon razvoda ponovno ženi, mnogo mlađom djevojkom, u serijalu “Modern Family”.

Uz toplo sunce i vruću šalicu kave, O’Neillovo raspoloženje još više se popravilo kad je čuo da razgovara s hrvatskim novinarom, pa nije ni čekao na prvo pitanje.

– Nikada nisam bio u Hrvatskoj, a oduvijek sam je htio posjetiti. Često gledam turističke magazine i vidio sam mnogo lijepih snimki vaše zemlje, a i u mladosti sam dosta slušao o Hrvatskoj. Tko vam je pričao o našoj zemlji? – Odrastao sam u gradiću Youngstown na istoku Amerike, u kojem je većina stanovnika, a među njima i brojni Hrvati, radila u čeličani. Iako su oni uglavnom bili druga generacija Hrvata u Americi, često su pričali o svojoj domovini. Pokraj tvornice je bio i hrvatski restoran u koji sam često odlazio. Što vam se najviše svidjelo u njemu? – Bilo je mnogo dobrih jela, ali najviše smo uživali u janjetini. Svake subote pripremala se pečena janjetina, a gosti bi već na ulazu dobili alkoholno piće koje je izgledalo kao prozirni viski. Mislim da su ga zvali šljivovica. To je bilo sjajno. Jeste li vjerovali da će “Bračne vode” postići toliki uspjeh kad ste prihvatili ulogu Ala Bundyja? – Scenarij mi je bio vrlo zabavan i posve drukčiji od svega što se dotad prikazivalo, ali nisam vjerovao da će se toliko svidjeti gledateljima. Smatrao sam da ćemo snimiti samo pet ili šest epizoda, a da će ga onda ukinuti, što bi mi odgovaralo jer bih bio plaćen za cijelu sezonu. Nisam ni sanjao da ću Ala Bundyja glumiti jedanaest godina. Volite li gledati borilačke sportove? – Da, gledam ih, ali me uglavnom razočaravaju. To više nije sport, nego spektakl. Znam za Cro Copa, kojeg sam uvijek uživao gledati jer je opak borac. Sviđa mi se.

Josip Jurčić

Pročitali ste skraćenu verziju intervjua. Cijeli intervju, u kojem Ed O’Neil govori kako je postao otac u 53. godini, zašto je savjetovao Evu Longoriu da prihvati ulogu u “Kućanicama” te otkriva još niz dogodovštine iz svojeg života, pročitajte u tiskanom izdanju Glorije (br. 797) ili se pretplatite na PDF izdanje.

Linker
24. travanj 2024 14:50