VANDA WINTER

Volim jesti dobro i - kalorično

Kad se zaželi domaće kuhinje, 24-godišnja glumica i pjevačica Vanda Winter krene na malu gastronomsku turneju kroz svoj Buševec, selo u turopoljskoj ravnici, u kojem živi s roditeljima. Uputi li se na jedan kraj sela, stiže do djeda Stjepana čijim domaćim čvarcima ne može odoljeti, a na drugom je kraju baka Ana dočekuje s gibanicom od rogača ili buhtlima. Vanda, čiji su se preci prije dva stoljeća iz Austrije doselili u Buševec, s ponosom ističe da je Turopoljka od glave do pete, i stoga, premda je poslovima vezana za Zagreb, odgađa odlazak iz roditeljskog doma. No, jedan od vrlo važnih razloga je kuhinja mame Sanje.

– Kod nas se jede dobro i kalorično. Oduvijek se kuhalo na svinjskoj masti, a variva su nezamisliva bez zaprške. Nisam izbirljiva i volim jednostavna jela, kao što su žganci zapečeni s lukom, variva od kelja, poriluka ili krastavaca, ali i turopoljski odrezak te fazanovu juhu. No, ne volim grah, ali može “proći” u kombinaciji sa zeljem i krumpirom. Još kao malu, roditelji su me naučili: ono što je na stolu, to se mora i pojesti. Kako je moj tata Branko lovac, često uživamo i u veprovini na različite načine, a osobito je ukusna s pekmezom od brusnica, sa suhim šljivama ili jabukama – priča Vanda, koju domaća hrana osnažuje kako bi izdržala naporne probe i predstave koje je očekuju u kazalištu “Komedija”, čija je postala stalna članica od ove godine.

Palačinka – party

Na radijskim postajama vrti se njezin novi singl, “Nema te”, za koji je napisala tekst, a Marko Tomasović glazbu. Objavila ga je nakon glazbene stanke od gotovo četiri godine, tijekom kojih je završila studij glume, a nedavno je dobila i Nagradu hrvatskog glumišta za ulogu Ljepotice u predstavi “Ljepotica i zvijer”. U slobodnim danima, kad nema probu ili predstavu, Vanda zamijeni mamu u svim kućanskim poslovima, što, naravno, uključuje i pripravu objeda.

– Priznajem, nisam vrhunska kuharica, ali ono što sam naučila, radim odlično. Ne volim kuhati samo za sebe, a da ne bih baš sasvim kopirala mamu u turopoljskim jelima, pripremim neki svoj specijalitet poput tjestenine u sočnom umaku. Povrće uvijek režem ručno, bez pomoći kuhinjskih aparata, i na taj se način opuštam. Za prijatelje najradije organiziram palačinka-party. Pripravljam ih zapečene, punjene medom ili domaćim pekmezom od šljiva. Palačinke vješto okrećem u zraku, i još nijedna nije završila na kuhinjskom stropu – smije se Vanda, koja je prve palačinke ispekla s trinaest godina.

Kad je bila mala, sjeća se, njezina baka je držala kravu, i u kući je uvijek bilo domaćeg mlijeka, sira, vrhnja i putra koji su imali drukčiji i miris i okus nego danas, a skorup s kuhanog mlijeka djed bi joj svako jutro umiješao u čokolino. S čokolinom i danas rado počinje dan.

– Kako volim jesti dobro i fino, a kao glumica moram se brinuti o svojoj formi, dvaput na tjedan vježbam pilates: dobro se izmorim, jedan sat poklonim samo sebi i nakon toga osjećam se bolje – kaže Vanda Winter koja je u Kurilovcu, u restoranu Babriga obitelji Jančić, pronašla još jednu postaju s domaćim turopoljskim delicijama.

Jagoda Zamoda

Linker
26. travanj 2024 09:54