NOVI PROJEKT

Vinko Filipić: Hrvatskoj industriji dat ćemo imidž

Hrvatskoj industriji treba svježh ideja, a talentiranim dizajnerima prilika za serijsku proizvodnju. Sve će to omogućiti Fashion.hr industrija – projekt koji je osmislio Vinko Filipić, spojivši šest dizajnera (Roberta Severa, Zorana Mrvoša, Ivicu Klarića, Igora Galaša, Juraja Zigmana i Anamariju Ricov) s velikim proizvođačima (Rio Rijeka, Arena Pula, San Peter, Bambi i Marli), koji će njihove ideje pretočiti u stvarnost. Iz Fashion.hr ‘kuhinje’ očekujemo stoga dječje cipelice, satove, modernu odjeću i kvalitetne torbe.

Kad počinje proizvodnja? – Već je počela, a negdje je već i završena. Uglavnom, sve će kolekcije biti predstavljene na modnoj manifestaciji Dove Fashion.hr i sajmu Fashion.hr industrije na Velesajmu od 11. do 13. ožujka.

Kad će proizvodi biti u prodaji? – Kako se radi o kolekcijama za jesen i zimu 2011./2012., sve će se moći kupiti početkom jeseni. Kako su velike te prve serije? – Cilj su nam veće serije, no sve ovisi o proizvođačima, a i reakcijama publike. Neki priozvođači imaju i svoje mreže dućana po Hrvatskoj, dok drugi rade isključivo veleprodaju, stoga sve ovisi o njihovim poslovnim planovima. Kakve će biti cijene? -Mnogo niže od onih po kojima se trenutačno prodaju modeli hrvatskih dizajnera, ali skuplje nego u Zari ili Mangu – jer je cijena rada u Hrvatskoj viša nego u Pakistanu gdje ovi, između ostalog, imaju svoje pogone.

Što ovakva suradnja znači za hrvatske dizajnere i industriju? -Spas. Današnji je koncept, u kojem su većina dizajnera kvartovski krojači po mjeri, neodrživ. Ostvarit ćemo simbiozu: dizajneri dobivaju serijsku proizvodnju i kvalitetu, a industrija imidž.

Helena Štahan

Linker
28. travanj 2024 09:57