INTERVJU

Victoria Abril: Ovo je moja najteža uloga u životu

Legendarna španjolska glumica Victoria Abril , koja se proslavila ulogama u filmovima “Veži me!”, “Kika” i “Visoke potpetice” redatelja Pedra Almodovara , na 18. Sarajevo Film Festivalu promovirala je film ‘Žena koja je obrisala suze’, u kojoj joj je glavnu ulogu Helene dodijelila makedonska redateljica Teona Strugar Mitevska.

Zašto ste prihvatili ulogu Helene? – Zato jer je nisam mogla odbiti. Duga je priča kako je do toga došlo.

Ispričajte nam je! – Redateljičina sestra Labina Mitevski, producentica našeg filma, pozvala me 2009. u Bitolu na svoj festival, na kojem mi je željela uručiti nagradu za životno djelo. Deset puta sam je odbila, jer mi se to putovanje nikako nije uklapalo u raspored. No, kako Labina nije odustajala, na kraju sam pristala doći na jedan dan u Makedoniji, no ostala sam tjedan dana.

Zar je provod bio tako dobar? – Fenomenalan. U tih tjedan dana Labina, Teona i ja smo obišle cijelu Makedoniju, zemlju koja me – iako su jezik i običaji različiti – podsjetila na Andaluziju, španjolsku pokrajinu u kojoj sam provela djetinjstvo Ii najljepše godine svoga života. No, više od svega su me se svojom energijom te shvaćanjem života i umjetnosti dojmile Labina i Teona. Uoči povratka kući u Skopju sam poželjela upoznati i njihovu majku, koja nas je poslužila divnom turskom kavom, nakon čega sam prepuna emocija, u suzama, ušla u zrakoplov. O ulozi i filmu dotad nije bilo ni riječi.

Kad su vam je ponudili? – Dva mjeseca nakon toga poslale su mi scenarij o ženi čiji sin počini samoubojstvo, između ostalog i zato jer ona ne može i ne želi povjerovati u njegovu priču o incestu i očevom zlostavljanju. Ta strašna tragedija označava početak njezina suočavanja sa samom sobom i novog života. Pošto sam pročitala prvu scenu nazvala sam Makedoniju i prihvatila ulogu. To mi se nikad prije, a ni kasnije nije dogodilo.

Je li vam uloga Helene najteža dosad? – Da. Riječ je o ženi skamenjenoj u kriku očaja i boli, koja mora pronaći snagu i svoj način da ponovno počne živjeti. Kako vam je poznato, za glumice iznad 40. praktički da i nema filmskih uloga, tako da ulogu Helene smatram čudom i zahvalna sam Teoni i Labini što su mi omogućile da u njemu sudjelujem.

Kruno Petrinović

Linker
20. travanj 2024 02:48