LEPA BRENA

Veselim se štruklama

– Veselim se koncertu u Zagrebu i publici pred kojom sam posljednji put pjevala prije 18 godina. Kao i kavi s meni dragim ljudima koje godinama nisam vidjela, a nadasve štruklama. Znam da debljaju, ali naprosto ih moram probati – kaže Lepa Brena, 48-godišnja beogradska folk zvijezda koja će 13. lipnja održati koncert u zagrebačkoj Areni.

U Zagreb će je dopratiti suprug Slobodan Boba Živojinović, nekadašnji teniski as, kojeg njegova supruga odmila zove Jamie. Misleći pritom na Golog kuhara Jamieja Olivera, jer u njihovoj kući, kad je riječ o kuhanju, on ipak ima glavnu riječ.

– Rođena sam u Brčkom, a u Bosni ako ne znaš razvući tijesto za pitu, nisi prava Bosanka, pa sam vrlo brzo naučila kuhati. Ali tek kad sam upoznala Bobu, shvatila sam da to doista može biti i umjetnost. Znam i plesti, kukičati, šivati, bojiti zidove, laštiti parkete, jer je tim obvezama moja majka u startu rješavala problem prevelikog skitanja. Uvijek je sve završavalo rečenicom da nam dolaze gosti pa da sve treba pripremiti kako valja, jer su i oni nas posljednji puta fenomenalno dočekali – prisjeća se pjevačica koja je osamdesetih godina prošlog stoljeća bila jedna od najvećih zvijezda tadašnje jugoslavenske estradne scene. Mnogi još pamte njezine duge noge, kratke suknjice i hitove “Mile voli disko” i “Sitnije, Cile, sitnije” koji nisu bili za svačiji ukus, ali je ipak Brenina popularnost vrlo brzo prerasla u brend.

Danas ona nije samo estradno ime koje puni najveće dvorane gdje god se pojavi, već i uspješna poslovna žena te majka dvojice sinova koje treba i – nahraniti. – Kad sam došla na studij turizma u Beograd, vrlo sam često bila gladna – nastavlja Lepa Brena. – Ni za knjige nisam imala dovoljno novca pa su na mom studentskom “meniju” vrlo često bili pecivo i jogurt ili kruh premazan margarinom ili jeftinom paštetom. Na to nisam naviknula, jer kod kuće nikada nisam gladovala. Beograd mi je u to vrijeme bio najružniji grad na svijetu. Boba je imao malo drukčiji put. Njega je, pak, tenis odveo po svijetu, mnogo toga je vidio, kušao, naučio i danas sam sretna žena jer živim s osobom koja će učiniti sve da bih se osjećala dobro.

Jagode i šlag

Lepa Brena i Slobodan Živojinović upoznali su se sredinom osamdesetih na premijeri filma “Hajde da se volimo”. Vrlo često kažu da su različitih karaktera i imaju drukčije navike, pa su se od dvanaest godina braka, deset prilagođavali jedno drugome. Te da im nije jasno kako su opstali kao par. Možda su tome pripomogle dvije njima najvažnije stvari – dobra kuhinja i postelja. I mnogo, mnogo razumijevanja. – Nedugo nakon što smo se upoznali, Boba i ja otišli smo u New York. Odsjeli smo u hotelu Hayat i za doručak naručili jagode sa šlagom i šampanjac. Dotada sam to vidjela samo u filmovima i pomislila kako bi bilo lijepo na trenutak živjeti životom holivudskih zvijezda. Taj hedonistički doručak uvijek ću pamtiti. Baš kao i ručak u kineskom restoranu nekoliko sati poslije. Gledala sam u patke koje su bile ovješene na kukama, osjetila neugodan miris koji se širio iz kotlića u kojima se kuhala juha, tako da sam uspjela pojesti samo jednu žličicu i istrčala na ulicu. Danas sam ovisnica o orijentalnoj kuhinji jer sam uz Bobu osjetila sve njezine čari. A Brenin Goli kuhar ne skriva svoje male kulinarske tajne. Svojedobno je posjetio i školu Chateau Brian u Francuskoj te naučio sve o sljedovima, kao i koje vino poslužiti uz koje jelo.

Nedjeljnji doručak

– No, najvažnije je da se neko jelo pripravi brzo – nikako ne mogu shvatiti da ljudi mogu kuhati ručak cijeli dan. Primjerice, na ribu je dovoljno staviti malo maslinova ulja, limuna i ružmarina. Mnogo začina ribi bi “ubilo” okus. Nikad ne planiram unaprijed što ću pripraviti, premda rado idem na tržnicu i donosim kući svakakve divote. Naprosto otvorim hladnjak i od onoga što vidim na brzinu smislim neko jelo kojim ću iznenaditi naše goste.

Lepa Brena otkriva da njezin suprug obožava nedjeljni doručak, koji traje i tri sata, kao i večere s društvom koje se razvuku do sitnih sati jer su svi veliki gurmani, dok ona ipak pazi što jede. Dok je bila mlađa, govorila je da jedva čeka da prestane s pjevanjem pa da može jesti kada i koliko želi. Pa makar postala i debela Brena. Sada si jednom mjesečno dopusti slatki grijeh: pred sebe na stol stavi sve moguće slastice i jede do iznemoglosti. A zatim se opet vraća ustaljenom ritmu i strogo kontroliranim obrocima. – Kroz odnos prema hrani najbolje možeš upoznati ljude. Ima istine u tome da su ljudi koji uživaju u hrani nekako veseliji, otvoreniji, dobrodušniji od onih koji jedu tek toliko da ne bi bili gladni. No, mislim da ipak treba paziti i na izgled. Boba uopće ne želi imati struk i biti zgodan, dok ja svojim sinovima ipak želim biti lijepa mama.

Gloria Press

Linker
03. svibanj 2024 01:06