NAJBOLJI GLUMAC

Veliko slavlje Georgea Clooneyja

George Clooney svoj je treći Zlatni globus zaslužio glavnom ulogom u obiteljskoj drami “Nasljednici”, koja je na sinoćnjoj dodjeli tih prestižnih nagrada osvojila i titulu najboljeg filma u svom žanru.

Nije to bila večer jednostrane dominacije pojedinog djela, jer su važnije nagrade na svečanosti u hotelu Beverly Hilton u Los Angelesu podijeljene između glavnih favorita. Francuski nijemi crno-bijeli film “The Artist” ubilježio je tako globuse u kategorijama najbolje komedije/mjuzikla i najboljeg glumca u predmetnom žanru, za što je ovjenčan Jean Dujardin. “The Artist” je i film s najboljom glazbom.

“Tajni život kućnih pomoćnica” ima, pak, globus za sporednu glumicu u drami, koji je otišao Octaviji Spencer , ali je isti izmakao Violi Davis za glavnu žensku ulogu, koju je odigrala Meryl Streep u “Čeličnoj lady” portretirajući Margaret Thatcher. Holivudska legenda tako će još jednom biti u najužoj oskarovskoj konkurenciji na predstojećim dodjelama zlatnih kipića. Najbolja ženska glavna uloga u komediji/mjuziklu jest impersonacija Marilyn Monroe od strane Michelle Williams u filmu “Moj tjedan s Marilyn”, a muška sporedna ona Christophera Plummera iz “Početnika”.

Martin Scorsese pomalo je neočekivano slavio redateljsku nagradu za “Huga”, a scenaristička ide u ruke Woodyja Allena za “Ponoć u Parizu”. Počasnu nagradu Cecil B. DeMille primio je Morgan Freeman.

U kategoriji animiranog filma slavodobitne su “Avanture Tintina”, a najbolji je strani film iranski “Nader i Simin se rastaju”. Spomenimo i da je, između brojnih drugih kategorija, Kate Winslet nagrađena kao glumica u tv filmu, odnosno seriji “Mildred Pierce”, a glumac niskog rasta Peter Dinklage za svoju maestralnu epizodu u seriji “Igra prijestolja”.

Linker
23. travanj 2024 10:20