KRAJ BRAKA

Vasil Zafirčev: Za razvod od Kaliopi nije kriva treća osoba

Ljubavna priča makedonske pjevačice Kaliopi Bukle (44) i glumca Vasila Zafirčeva (31) počela je prije osam go­­dina na premijeri monodrame “Pija­nist” u skopskom Dramskom kazalištu, kad je glumac, dok je plesao na sceni, uhvatio Kaliopin pogled iz publike. A završi­la je prije tri mjeseca, kad se par razveo nakon sedam godina braka. Tiho i bez medijske pompe svat­ko je krenuo svojim putem. Kaliopi je u Za­­grebu promovirala svoj album “Poruka”, a Vasil Zafirčev, iza kojeg je sedamdesetak kazališnih rola i umjetnički je direktor Nacionalnog teatra u Velesu, u Puli priprema ulogu Oresta u predstavi “Elektra”, kojom će se premijerno predstaviti hrvatskoj kazališnoj publici.

Još prije nekoliko mjeseci vaša je supruga govorila o velikoj ljubavi koja vas veže: što se tako iznenada ispriječilo između vas? – Ne mogu reći da smo se prestali voljeti, ali ta ljubav više nije bila dovoljno jaka da bismo zbog nje ostali zajedno. Uvijek smo bili potpuno iskreni jedno prema drugom i odluka o razvodu bila je zajednička. Nadam se da ćemo iz ovog iskustva, koje je za oboje veliko iskušenje, postati bolji i prema sebi i prema drugima, i da ćemo naći pravi put u životu. A svakako ćemo ostati dobri prijatelji jer smo to uvijek i bili. Uvijek ću biti uz Kaliopi, samo na jedan posve drugi način, jer cijenim je i kao ženu i kao veliku glazbenu umjetnicu. I čuvam svoju burmu kao uspomenu na sve što smo zajedno prošli. Iskreno se nadam da i Kaliopi čuva svoj vjenčani prsten.

Je li sedma godina braka i za vas bila krizna? – Nisam praznovjeran što se toga tiče. Smatram da nam u životu ništa nije dano, sve se mora zaslužiti. Naših je sedam godina bilo ispunjeno predivnim trenucima, mnogo smo zajedno radili, tako da je naš zajednički život zapravo bila sâma umjetnost – bilo glazba ili gluma.

Kako ste podnijeli razvod? – Racionalno jako dobro. Odmah nakon rastave došao sam u Hrvatsku i bacio se na posao pa nisam imao niti vremena odbolovati razvod. Umjesto da razmišljam o svom privatnom životu, trudim se svu energiju usmjeriti na uloga Oresta. Ali nije mi lako.

Je li se u vaš brak, možda, uplela treća osoba? – Nije, kategorično to tvrdim.

Mislite li sada da ste s 23 godine ipak bili premladi za brak? – Ja sam jako ozbiljno i samouvjereno ušao u našu vezu i od početka me uopće nije zanimalo koliko će trajati i hoće li završiti brakom – jer to je bilo rijetko iskustvo: vezivalo nas je i prijateljstvo i prava ljubav. Tako da je ljudima sada čudno da smo se rastali, a još se volimo… Ali to je život, i moramo se znati nositi s time. Bolje se rastati kad još po­­­stoji ljubav, a ne čekati da nestane ne samo ljubavi, nego i međusobnog poštovanja.

Što sad kažete na nagađanja da vaš brak neće opstati zbog razlike u godinama? – Nikad nismo ništa tajili od javnosti. Uvijek smo bili otvoreni i govorili o našem zajedničkom životu. A razlika u godinama, ako smo je u početku i osjećali, s vremenom je sasvim nestala. Nismo bili javni bračni par u kojem je jedno uvijek u sjeni drugoga, bili smo apsolutno ravnopravni, a karijere su nam se isprepletale. Ja sam bio godinama umjetnički direktor Kaliopine produkcije, kreativno sam osmišljavao sve njezine koncerte, nastupe, albume, videospotove, a ona je skladala glazbu za moj prvi autorski film “Elegija za tebe”, o životu makedonskog pjesnika Koče Racina, i za nekoliko mojih kazališnih predstava. Zajedno smo nastupali i u prvom makedonskom mjuziklu “Čija si?”

Hoćete li i dalje surađivati? – Nadam se. Kaliopi je sad promijenila svoj tim i radi s ekipom iz Hrvatske. Pozvala me na promociju u Zagrebu, na koju zbog proba “Elektre” u Puli, na žalost, nisam mogao doći. A dotad nisam propustio niti jedan njezin nastup u proteklih sedam godina. Uvijek sam s Kaliopi sve proživljavao.

S kim ćete za nekoliko dana proslaviti 31. rođendan? – Sa svojim novim prijateljima iz predstave, s kojima se družim svaki dan nakon sedam sati napornih proba. No, nisam jedina Riba u ekipi: u tom su znaku rođeni i Helena Minić, koja glumi Elektru, i redatelj Damir Zlatar Frey. Ali, ja otvaram sezonu, i svoj ću rođendan 28. veljače slaviti baš u vrijeme generalnih proba, kad je najnapetije i predstava se zahuktava.

Što ćete si poželjeti? – Da ovu predstavu vidi i makedonska publika. Velika mi je želja da “Elektra” gostuje na Me­­đu­­na­­rodnom festivalu antičke drame, koji se svako ljeto održava u antičkom teatru Stobi, poznatom lokalitetu kod Velesa, kamo dolaze predstave iz cijelog svijeta.

Hoćete li na premijeru 4. ožujka u Pulu pozvati i Kaliopi? – Svakako, pozvao sam je još prije mjesec dana. Obećala je doći.

Jagoda Zamoda

Linker
26. travanj 2024 06:25